Michal odišiel za prácou do Nórska: Za zametanie ulíc dostaneš napríklad 12 eur na hodinu

Michal našiel svoje šťastie v Nórsku, kde pracuje ako kuriér. (Zdroj: Archív MK)

#Michal našiel svoje šťastie v Nórsku, kde pracuje ako kuriér. Ako milovník áut si svoju prácu užíva a ako milovník snehu a zimy si pochvaľuje aj život na severe Európy. Ako veľmi je Nórsko drahé, ktoré časti krajiny sa oplatí vidieť a v čom je život v Nórsku skvelý?

Čo ťa zavialo do Nórska?

Už dávnejšie som chcel odísť zo Slovenska, lebo mi bolo jasné, že v zahraničí je moja práca lepšie platená. Vedel som, že ako šofér zarobím v Nórsku viac a nie je tam teplo, čo mi vyhovuje. Mám radšej sneh a zimu. Aktuálne si robím vodičák na kamión, lebo s ním si môžem krajšie zarobiť na moje sny.

Ako tam vyzerali tvoje pracovné začiatky?

Kto chce pracovať, prácu si nájde. McDonald’s to istí všade. Poctivo som si v kuchyni odkrútil rok prevažne na nočných smenách a popritom som sa rozhliadal po príležitosti, ktorá ma baví a v ktorej som dobrý. A zrazu povedala Janka Betke, že niekto zháňa šoféra pre DHL, hneď ma vzali a behom roka som bol v top trojke najlepších kuriérov.

Aké sú tam v porovnaní so Slovenskom pracovné podmienky?

Prirovnal by som to k suši. V Nórsku si za suši priplatíš, ale dostaneš dostatočne sýtu porciu, chuťovo je skvelé a vyzerá dobre. V slovenskom supermarkete dostaneš v plastovej krabičke 3 kúsky, z ktorých sa nenaješ a za 3,5 eura sa možno aj priotráviš.


Toto ešte žiaden Slovák nespravil! Dvojica chce prejsť Patagóniu na zvláštnom dopravnom prostriedku


Ako je to s minimálnou mzdou? 

V Nórsku pojem minimálna mzda nepoznajú. Nikdy som sa nestretol s tým, že by to niekto riešil. Za zametanie ulíc dostaneš napríklad 12 eur na hodinu.

A čo sociálny systém?

Ten je v Nórsku skvelý, pre ľudí z tretích krajín možno až príliš štedrý. Ako ekonomicky migrant z východného bloku Európy nemám až takú podporu pri štarte v krajine ako utečenci z Iránu, Iraku, Sýrie a podobne. Ale keď sa už do toho systému dostaneš, funguje. Strata zamestnania, choroba, hocičo. Reaguje promptne, či už bezproblémovou PN-kou, ktorá je platená rovnako ako tvoj denný zárobok, ale aj inými výhodami. Pri strate zamestnania máš nárok na podporu na 2 roky s tým, že jej výška sa odvíja od odpracovaných rokov.

Fľaša vody vraj stojí v supermarkete aj 5 eur. Dá sa to z nórskeho platu utiahnuť?

Ceny potravín sú vysoké, v porovnaní s Nemeckom či Francúzskom ale nejde o veľký rozdiel. Väčší problém je v ponuke, ktorá je kvôli nórskemu daňovému systému žalostne malá. Keďže krajina je mimo Európskej únie, všetok dovoz je v porovnaní s domácou výrobou dvakrát drahší. Ale je to super, lebo tým pádom väčšina ľudí kupuje domáce produkty a podporuje tak domácu ekonomiku. Ja si chodievam nakupovať do Švédska, hlavne alkohol, cigarety, syry a výrobky bežne dostupné v Tescu, ktoré Nórsko tiež nemá. Keď trošku rozmýšľaš, kde a čo kúpiš, tak aj z jedného minimálneho platu uživíš pokojne 4-člennú rodinu.

Akí ľudia sú Nóri v porovnaní s našincami?

Nóri sú studení, uzavretí a viacmenej samotári. Viac známych a priateľov mám medzi prišelcami z rôznych kútov sveta. Na druhej strane sú Nóri absolútne nekonfliktní, tolerantní a ústretoví. Najviac si na nich cením toto: ešte sa mi nestalo, že by som počul nejakú homofóbnu narážku. Ani len zo srandy. Tam je to totiž trestné, rovnako ako šikana v práci. Sú za to nekompromisné tresty a, samozrejme, okamžitá výpoveď. Nejedná sa iba o orientáciu, aj tvoj vzhľad je tvoja vec, tetovania, obliekanie, piercingy… Riadia sa heslom ži a nechaj žiť.

Michal má rád kvalitné autá a poriadnu zimu, čo si v Nórsku užíva naplno (Zdroj: Archív MK)

V aute si precestoval celú krajinu. Ktoré miesta ťa v Nórsku zaujali najviac?

Celá krajina je úžasná! Mne sa najviac páči pohorie Geiranger, kde sa nachádza najvyššie položená vyhliadka dostupná až po vrch autom (Dalsnibba – 1500 m. n. m.). Keď tam stojíš a pod tebou visí 1,5-kilometrová roklina, na dne ktorej je zátoka oceánu, to je neuveriteľný pohľad. Ďalšia krásna cesta má názov Atlantic Road. Alebo keď som si bol kúpiť auto v Bergene a šiel som odtiaľ do Osla cez Hallingskarvet National Park v januári kompletne zamrznutou krajinou cez hrebene hôr, kde som sa ocitol ako čierna bodka v bielom pozadí. Kamkoľvek v Nórsku pôjdeš, všade je nádherne.

Aký typ ľudí si Nórsko užije najviac?

Nórsko si najviac užijú ľudia, ktorí radi objavujú prírodu, architektúru, rybolov a zimu. Viac-menej je to taká univerzálna krajina. Každý by si tu niečo určite našiel, aj keď je pravda, že teplomilní ľudia tu budú trpieť.

Čo by si odporučil ľuďom, ktorí rozmýšľajú nad prácou v Nórsku?

Ja som sa rozhodol pre život tu kvôli mentálnej slobode a sebarealizácii, nelákali ma iba pekné výplaty. Treba si dobre premyslieť, prečo ísť práve do Nórska. Ísť sem „na blind“ je dosť divočina. Na to treba mať silnú dávku trpezlivosti.

Vrátiš sa niekedy na rodnú hrudu?

Vraciam sa pravidelne, na Slovensko som nezanevrel. Ale presťahovať sa naspäť… na to by musel prísť vážny dôvod. Dôvod, ktorý aktuálne neviem pomenovať. Ak túto otázku dostanem za ďalších 5 rokov, možno budem mať jasnejšie. S partnerom nás to viac láka k moru, napríklad do Španielska či Kalifornie.

Zdroj: Hashtag.sk
Odporúčame