Nikon predstavil svoj dosiaľ najvýkonnejší full-frame fotoaparát: Nakrúti aj 8K video, ale za akú cenu?

Nikon predstavuje svoj prvý 8K fotoaparát Z9

Nikon predstavuje svoj prvý 8K fotoaparát Z9 (Zdroj: Nikon)

#Každý, kto rád fotí a má doma zrkadlovku, vie, že fotografovanie nie je lacné hobby. Ceny fotoaparátov sa dokážu vyšplhať aj do výšky dvoch či troch tisíc eur. Nikon chce očividne posunúť hranice svojich fotoaparátov vyššie a prináša model Nikon Z9. Za cenu tela si pokojne zaobstaráš nový iPhone, iPad aj MacBook a ešte ti zopár eur ostane.


Slovenskému fotografovi sa podarilo zachytiť neuveriteľný úkaz: Nad Vysokými Tatrami zažiarila nová hviezda


Profesionálne fotografie

Nový Nikon Z9 nielenže fotí ako dosiaľ žiadny Nikon, ale má nadštandardné funkcie, ktorými zachytíš každý dôležitý okamih. Rýchlosťou 20 snímok za sekundu dokážeš odfotiť viac ako 1000 snímok vo formáte RAW. Pri nižšom rozlíšení 11 Mpx v JPEG mašina zachytí až 120 snímok za sekundu. Pre fotografov v športovom odvetví je nový Nikon ako ušitý na mieru.

Príjemná zmena poteší aj pri citlivosti ISO. Po novom ho dokážeš nastaviť už na hodnotu 64, vďaka čomu dosiahneš neuveriteľnú hĺbku ostrosti aj v pri fotení v extrémne jasných podmienkach v kombinácii s časom uzávierky 1/32 000. Elektronický hľadáčik disponuje až 3 000 nitmi. Jeho telo je pri tom o 20% menšie ako D6, vlajkový DSLR fotoaparát.

Video, ktoré ťa ohromí

Nikon Z9 sa chce pýšiť tým, že mení pravidlá hry. 4K video vie po novom zachytiť aj v 120 snímkach za sekundu. Time-lapse režim má fotoaparát priamo zabudovaný. Novinkou je aj natívne 8K video v 24, 30 alebo až 60 snímkach za sekundu. Nikon týmto prekonal nielen svoje vlajkové lode, ale aj konkurenčné profesionálne fotoaparáty. Samotná kvalita však nie je všetko.

Spomínané 8K ťa nijako nebude obmedzovať v dĺžke nahrávania. V tejto kvalite dokážeš nakrútiť video dlhé až 125 minút, čo je bezkonkurenčne najdlhší čas medzi fotoaparátmi. Pribudla aj možnosť snímať vo formáte N-RAW, ktorá napriek dĺžke a kvalite videa ukladá súbor s únosnou veľkosťou dát. Ide o novinku patentovanú spoločnosťou Nikon. No a nechýba ani ProRes HQ formát v zázname 4K 60p.

Perfektný automat a hravý manuál

Nikon Z9 ponúka svojim majiteľov skvelý automatický aj manuálny režim. V tom automatickom ti na ostrenie obrazu pomôže 405 ostriacich bodov a umelá inteligencia. Výrobca po prvýkrát uvádza aj 3D sledovanie. To rozpozná nielen človeka, ale aj objekt, ktorý sa pohybuje na scéne v priestore a dokáže ho automaticky zaostrovať počas nakrúcania.

„Z9 je najpokročilejší fotoaparát, aký sme kedy vyrobili. Prekonáva všetko, čo je dnes k dispozícii,“ hovorí Dirk Jasper, produktový manažér spoločnosti Nikon Europe. „Len málo fotoaparátov skutočne mení pravidlá hry a toto je jeden z nich.“

Ako to už s výkonnými full-frame fotoaparátmi býva, nemôže si ich dovoliť každý. Predobjednávková cena je 5 599 eur bez setového objektívu. Na seťák, marco a teleobjektív si priprav ďalších pár tisíc. Zaujal ťa Nikon Z9? Myslíš si, že cena je len umelo dvihnutá alebo odpovedá technológiám?

Zdroj: hashtag.sk, Nikon, Prolaika
Odporúčame