NÁZOR Nová šou Zlatá maska: Aké hlboké je televízne dno na Slovensku?

Záber zo show Zlatá maska

Show Zlatá maska (Zdroj: joj.sk)

#Čoraz častejšie sa stretávam s názorom, že ľudia jednoducho vôbec nepozerajú televízor. Platia za ňu základné poplatky a radšej investujú do streamovacích spoločností. Tam si za pár drobných zaplatia tisíce filmov a seriálov, ktoré môžu pozerať pohodlne a bez reklamy.


Raperi, vlogeri a jediná televízia: Takto vyzerá 8 najúspešnejších slovenských kanálov na Youtube


Vždy som si ale hovoril, že to predsa len nie je také zlé a aj slovenské televízie dokážu priniesť obsah, ktorý si človek pustí aj inokedy, ako „podmaz“ pri upratovaní (a najlepšie vysávaní). Pokiaľ sa zmierime s tým, že dve najsledovanejšie stanice dokopy počas celého pracovného týždňa uvedú v hlavnom vysielacom čase len dva filmy (dokopy), musíme teda sledovať ich originálnu tvorbu.

„Nový“ formát

Tá je samozrejme podpriemerná, no zakaždým spĺňa tradičný vzorec – ľudia prídu večer z práce domov a potrebujú sa odreagovať. A je jedno pri čom, len nech to nestojí veľa peňazí. Televízia Joj sa rozhodla na svoje obrazovky priniesť novú show Zlatá maska. Tá preberá formát z americkej The Masked Singer, ktorá ju zase prevzala King of Mask Singer.

Záber zo show Zlatá maska
Show Zlatá maska (Zdroj: joj.sk)

Koncept to samozrejme nie je zlý, v iných krajinách sa veľmi dobre ujal, dokonca so solídnou sledovanosťou, a preto som mal omnoho väčšiu radosť z niečoho nového, ako z deviatej série Česko Slovensko má talent. Neklamme si, je nás dokopy len niečo cez 16 miliónov, koľko talentov ešte po desiatich rokoch nájdeme bez toho, aby boli zaplatení zo zahraničia?

Názory poroty priamo počas výkonu asi tiež úplne nepotešia:

Ten alebo ten

Princíp súťaže je jednoduchý. Na pódiu sa predstaví v dueloch niekoľko masiek, pod ktorými sa skrývajú známe osobnosti. Každá z nich zaspieva jeden hit a porota (detektívi) musí hádať, kto by sa pod kostýmom asi tak mohol skrývať. Po každom dueli hlasujú detektívi a diváci za tú masku, ktorej vystúpenie sa im viac páčilo. Jedna maska z duelu postupuje, druhá je v ohrození.


Si znechutený z návratu do školy či z práce? Septembrové novinky na Netflixe sú presne to, čo potrebuješ


Nakoniec sa stretnú na pódiu všetci ohrození a hlasuje sa za tú, ktorej identitu chcú najviac zistiť. To znie celkom jednoducho, nie? Vo výsledku to však vyzerá inak. Z komentárov ľudí na túto show je jasné, že im najviac vadí extrémna zmena hlasov niektorých vystupujúcich. Tá je dohnaná to takého extrému, že by hlas nespoznala ani vlastná rodina osobnosti pod maskou.

Hold, Zdeněk Pohlreich znie takto:

A nie takto: 

Ruku na srdce, koľko českých muzikálových hercov a šachistov pozná priemerný Slovák? Porota strieľala mená, ktoré žiaľ väčšine Slovákov asi absolútne nič nehovorili. A nezvaľujme to na všeobecný prehľad. Stretol som sa aj s tým, že ľudia kritizovali zloženie poroty, no tá sa bude viac-menej obmieňať, a preto táto kritika nie je úplne na mieste.


Bývalý SuperStarista o rýchlej popularite aj zákulisí veľkej šou: Po súťaži si buď hviezda, alebo úplné dno


Nerozumiem ale tomu, ako je možné, že keď náhodne tipujem mená ľudí pod maskou, tak si potrebujem meno prečítať z papiera, lebo inak by som ho asi nedal. To je blbá pamäť, čo? Úprimne mi je ľúto aj Pyca ako moderátora. Ten robí, čo je v jeho silách (a že mu za to patrí poklona vzhľadom na podmienky), no postavy majú svoje vlastné dokrútky a keď odspievajú, tak nemôžu rozprávať.

Záber zo show Zlatá maska
Show Zlatá maska (Zdroj: joj.sk)

Porota si kradne slovo, keď sa dá, strieľa ničnehovoriace mená do éteru (ešte aj pri tých, u ktorých naozaj vieme, kto sa pod maskou skrýva) a ľudia vlastne ani nevedia, komu fandiť. Lebo ako uhádneš, kto je na fotke, keď mu photoshopom zmeníš výzor?

Asi tak, ako by si rozoznal človeka, na základe hlasu, ktorý má upravený na nepoznanie. Show by určite prospelo aj to, keby nešlo o česko-slovenský projekt. Pokiaľ celý program berieme len ako kulisu pre malé deti, ktoré majú radi farebné kostýmy, televízia trafila do čierneho. Bohužiaľ, nie je to tak.

Toto ste chceli, Slováci?

Aby sme len nekritizovali, produkčne vyzerá projekt veľmi pekne a vizuál štúdia je na prvotriednej úrovni. Trošku zamrzí, že mnoho kostýmov (páv, jednorožec a v podstate aj pes) sme už mohli vidieť v zahraničných verziách. Nehovoriac o bezpohlavnom humore, pri ktorom sa človek nie že nezasmeje, ale ani nepousmeje. Vo výsledku tu máme kokteil, ktorý chutí tak, ako keby ho namiešalo dieťa na pieskovisku. Zle.

Znie ti to ako Lukáš Adamec? Nám všetkým hej, porote napadli len české mená

Na rozdiel od zahraničných verzií, kde sa účastníci pod maskou omnoho viac vcítili do svojich postáv, je v tej „našej“ vidieť, kto to naozaj robí na silu. Postavičky len plachtia po pódiu, nie sú nijako zaujímavé a nedokážu zabaviť ľudí tak, ako v ostatných krajinách.

Práve na tom si show získala v zahraničí úspech – vytvoriť si svoje alter ego a prezentovať ho čo najlepšie a najbláznivejšie. Spolu s porotou, ktorá len nestrieľa mená z papiera, ale dokáže oceniť aj samotný výkon vystupujúceho. To všetko robí z programu kvalitnú zábavnú show. A to všetko česko slovenskej Zlatej maske chýba.

A nezabúdajme na mimoriadne dôležitú vec. Môžeme ju pokojne označiť za syndróm Michala Hudáka. Okrem toho, že sa objavuje už azda v každom jednom programe, počuť ho môžeme v reklamách a aj v porote tohto programu. Odmysliac si snahu byť vtipný pri každej jednej vete, Hudák ešte nahovoril aj samotné dokrútky vystupujúcich. Úprimne, nie je ho už naozaj veľa?

Aj takto to môže vyzerať:

Namiesto vynášania rozsudkov nad celým 10-dielnym (x 80 minút) projektom, si radšej položme otázku: Kam až dokáže siahať dno slovenských televízií? Ja viem, že intelektuálne programy sa v hlavnom vysielacom čase neujmú, tie nikto ani nechce. No pokiaľ Slováci naozaj bažia po takýchto programoch (a sledovanosť ukazuje, že hej), tak potom nech posledný zhasne.

Zdroj: hashtag.sk, joj.sk
Odporúčame