8 receptov na rýchle a neodolateľné cestoviny: Tieto suroviny ťa vždy zachránia

cestoviny

Tieto ingrediencie dodajú cestovinám šmrnc (Zdroj: Gettyimages)

#Cestoviny sú jedným z najobľúbenejších jedál na svete a je ľahké pochopiť, prečo. Sú jednoduché na prípravu, všestranné, neuveriteľne chutné a sýte. Keďže patria aj k našim najobľúbenejším, dáme ti pár dobrých tipov na recepty – využili sme pritom osem ingrediencií, ktoré taliansku „pastu“ vždy pozdvihnú na vyššiu úroveň. Určite aspoň niektoré z nich nájdeš doma v chladničke. Poďme na to!

Parmezán   |   Bazalka   |   Cesnak   |   Sušené paradajky   |   Ricotta     

Čierne olivy   |   Citrón   |   Huby

Parmezán

Parmezán je kráľom syrov, hlavne, keď príde rad na cestoviny. Jeho výrazná chuť a jemná štruktúra robia z neho dokonalú prísadu na posypanie akéhokoľvek cestovinového jedla. Je to tvrdý syr s intenzívnou, mierne orieškovou chuťou. Vyskúšaj tieto parádne a zároveň jednoduché cestoviny s anglickou slaninkou.

Čo budeš potrebovať: 200 g cestovín, 100 g anglickej slaninky, 1 strúčik cesnaku, 1 menšia cibuľa, parmezán, soľ, čierne korenie

Postup: Najprv vlož cestoviny do vriacej osolenej vody a po ich uvarení (ideálne al dente, čiže mierne natvrdo) sceď cez sitko. Medzitým si nadrobno nakrájaj cibuľu aj anglickú slaninku, spoločne ich hoď do panvice, kde ich budeš pár minút restovať. Samotná slaninka pustí tuk. K zmesi pridaj prelisovaný cesnak, premiešaj a nechaj chvíľu povariť. Keď je to hotové, zmes prelej na hotové cestoviny a ozdob poriadnou dávkou parmezánu, kým je jedlo ešte teplé. 

Ak si chceš tieto syrovo-slaninové cestoviny ozvláštniť, pridaj k nim čerstvé cherry paradajky.

Bazalka

Bazalka je aromatická bylina, ktorá okamžite dodá tvojim cestovinám sviežu chuť. Okrem toho má táto rastlinka aj liečivé účinky a pomáha s trávením. Zaujímavosťou je, že bazalka si svoje prednosti zachová aj po tepelnej úprave. Vyskúšaj naše pesto genovese.

Čo budeš potrebovať: 200 g cestovín, 1 hrnček čerstvej bazalky, ½ hrnčeka olivového oleja, ⅓ hrnčeka píniových orieškov, 2 strúčiky cesnaku, 50 g parmezánu, soľ a čierne koreniePostup: Cestoviny si opäť priprav podľa tradičného postupu. Medzitým v mixéri zmiešaj bazalku, olivový olej, píniové oriešky a cesnak, kým nevznikne hustá omáčka. Následne do nej primiešaj parmezán, no nemixuj ho. Nakoniec všetko stačí osoliť a okoreniť.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
TEST instantných polievok do hrnčeka: Potvrdilo sa nám, že drahší neznamená vždy lepší
Bazalka
Bazalka chutí s cestovinami skvelo (Zdroj: freepik.com/valeria_aksakova)

Cesnak

Táto jednoduchá ingrediencia je základnou zložkou v mnohých kuchyniach po celom svete. Jeho silná a výrazná chuť môže výrazne ovplyvniť chuť akéhokoľvek jedla, vrátane cestovín, preto ho dávkuj s mierou. Pozor na ľudí, ktorí majú veľmi nízky tlak – mohol by im spôsobiť nevoľnosť. Tento recept rozhodne nie je pre padavky, cesnak tu kraľuje jednoduchým pikantným cestovinám s olivovým olejom.

Čo budeš potrebovať: 200 g cestovín, 100 g parmezánu, 3 PL panenského olivového oleja, 5 strukov cesnaku, jednu feferónku, kúsok petržlenovej vňati, soľ a čierne korenie

Postup: Pokrájaný cesnak opražíš na rozpálenom oleji, ktorý mierne osolíš a okoreníš. Pridaj pokrájanú feferónku a chvíľku ju opekaj. Následne daj do hrnca špagety, pridaj vodu a trošku soli. Po dovarení ich posyp pokrájanou petržlenovou vňaťou a máš hotovo.

Sušené paradajky

Sušené paradajky majú intenzívnu sladko-slanú chuť, ktorá rozhodne oživí akékoľvek cestovinové jedlo. Pomôžu ti nielen v lete, ale aj v zime, keď je nedostatok čerstvých paradajok a tie z obchodu chutia veľmi mdlo.

Vieš si ich pripraviť aj doma, použi však hlavne dužinaté plochy. Najskôr ich nakrájaj, osoľ a nechaj postáť asi 10 minút, aby sa zbavili vody. Niektorí odporúčajú vybrať aj jadierka, čo urýchli sušenie. Vnútro môžeš použiť do omáčky. Následne paradajky poukladaj na papier na pečenie (na kolieska alebo šupkou dole) a pri teplote 90 °C pomaly peč 4 až 10 hodín. Potom si z nich môžeš pripraviť takéto lahodné cestoviny:

Čo budeš potrebovať: 200 g cestovín, jednu šalotku, 2 strúčiky cesnaku, 7 sušených paradajok, 1 syr feta, 100 g paradajkového pyré, 6 lístkov bazalky, hrsť parmezánu a soľ

Postup: Do panvice si nalej trochu oleja zo sušených paradajok (kúpená verzia nakladaná v oleji), do ktorého primiešaš nadrobno nakrájanú šalotku. Následne pridaj aj malé kúsky sušených paradajok, ktoré treba chvíľu opražiť. Pridaj aj rozpučený cesnak a všetko premiešaj.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
10 najlepších lookov z Met Gala za posledné desaťročie: Zažiarila Zendaya aj Rihanna – hlasuj za víťazku!

Ako ďalší krok daj do panvice paradajkové pyré a nadrobenú fetu, všetko premiešaj a na záver pridaj dve naberačky vody z uvarených cestovín. Na záver pridaj bazalku, nasyp parmezán a var omáčku dovtedy, pokiaľ nezhustne.

sušené paradajky
Sušené paradajky dodajú cestovinám bohatú chuť (Zdroj: GettyImages)

Ricotta

Ricotta je mäkký, krémový syr s jemnou, mierne sladkou chuťou, ktorá dodáva cestovinám lahodnú jemnosť. Skvele sa hodí na plnenie cestovín alebo ako prísada do omáčky. A čo náš recept?

Čo budeš potrebovať: 300 g cestovín, 250 g mozzarelly, 200 g ricotty, 1 PL olivového oleja, 400 g krájaných paradajok z plechovky, 1 stredne veľká žltá cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, 1 lyžička tymianu a rozmarínu (alternatívne sušený), čerstvá bazalka, soľ a korenie

Postup: Najprv uvar cestoviny v osolenej vode a popritom na panvici zohrej jednu lyžicu olivového oleja. Na panvicu pridaj najemno nakrájanú cibuľu a restuj približne 5 minút na strednom stupni.

Potom do panvice pridaj nakrájané strúčiky cesnaku a prilej krájané paradajky. Vlož tymian, rozmarín a zľahka osoľ. Všetko nechaj prevariť asi 10 minút. Mozzarellu nakrájaj na na väčšie kúsky. Hotovú paradajkovú zmes zmiešaj s uvarenými cestovinami, ricottou a nakrájanou mozzarellou. 

Čierne olivy

Čierne olivy dodávajú cestovinám slanú a mierne horkastú chuť, ktorá perfektne kontrastuje s inými prísadami. Sú výborným doplnkom do omáčok alebo ako ozdoba. Vedel si, že čierne a zelené olivy nie sú rozličné odrody, iba plody nazbierané v inom čase? Zelené sú včasnejšie, čierne znamenajú plnú zrelosť. Okrem farby sa však odlišujú aj textúrou a výslednou chuťou. Vyskúšaj čierne olivy v našom recepte s kaparami. 

Čierne olivy
Čierne olivy sú plne vyzreté plody s charakteristickou textúrou (Zdroj: freepik.com/8photo)

Čo budeš potrebovať: 200 g cestovín, 100 g čiernych olív, 1 lyžica kapár, 1 strúčik cesnaku, 400 g paradajkovej omáčky, 2 lyžice olivového oleja, čerstvá bazalka, soľ a čierne korenie

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Len 2 hodiny letu z Bratislavy zažiješ raj: Videli sme aj dom slávneho hollywoodskeho páru

Postup: Uvar cestoviny v solenej vode. Medzitým na panvici zohrej olivový olej a orestuj cesnak. Pridaj olivy a kapary, ktoré necháš krátko orestovať. Potom pridaj paradajkovú omáčku, ktorú necháš variť na miernom ohni približne 10 minút. Cestoviny vlož do panvice a zmiešaj ich s omáčkou. Nakoniec cestoviny dochuť čiernym korením a ozdob bazalkou.

Citrón

Citrónová šťava a kôra dodávajú cestovinám sviežu a kyslú chuť. Možno by si vôbec nečakal, že dokáže fungovať ako hlavná ingrediencia aj s talianskou pastou. Citrón sa hodí najmä do ľahkých letných receptov na terase. Vyskúšaj takéto krémové cestoviny.

Čo budeš potrebovať: 240 g cestovín, 250 g syra ricotta, 1,5 lyžičky sušeného rozmarínu, 20 g parmezánu, kôra z 2 citrónov a soľ

Postup: Cestoviny uvar v slanej vode a zatiaľ si priprav omáčku. Vo väčšej a hlbšej panvici si na strednom stupni rozohrej ricottu. Následne pridaj jednu naberačku vody z cestovín, kôru z citrónov (pozor, aby v nej nebola biela časť šupky, je totiž horká), rozmarín, soľ a parmezán a máš hotovo. Väčší labužníci si môžu pridať aj pár kvapiek citrónovej šťavy.

Huby

Huby pridávajú cestovinám unikátnu zemitú chuť a príjemnú konzistenciu jemnej špongie. Huby sú skvelé v krémových omáčkach alebo ako hlavná ingrediencia v rôznych receptoch. Vyskúšaj ten náš!

Huby z lesa
Huby majú veľmi špecifickú chuť (Zdroj: freepik.com/azerbaijan_stockers)

Čo budeš potrebovať: 200 g cestovín, kyslá smotana, 250 g šampiňónov nakrájaných na plátky, 1 strúčik cesnaku, ½ hrnčeka kyslej smotany, ¼ hrnčeka nastrúhaného parmezánu, 2 lyžice olivového oleja, čerstvú petržlenovú vňať a soľ

Postup: Uvar si cestoviny v slanej vode a medzitým na panvici zohrej olivový olej a orestuj cesnak. Pridaj nakrájané šampiňóny, ktoré najprv dozlatista opeč na inej panvici. Pridaj kyslú smotanu a nechaj všetko variť na miernom ohni, kým omáčka nezmäkne. Vlož cestoviny a všetko výdatne premiešaj. Nakoniec jedlo osoľ a ozdob jemne nasekanou petržlenovou vňaťou.

Ktorá z ingrediencií je podľa teba na cestovinách najdôležitejšia?

Sleduj náš TikTok

Zdroj: hashtag.sk
Odporúčame