Počul si o jablčnom octe? 5 dôvodov, prečo ho používajú mnohé celebrity a mal by si začať aj ty!

Jablčný ocot ti môže pomôcť pri liečbe akné či tráviacich problémoch (Zdroj: Freepik.com/rawpixel.com)

#Ani hviezdy ako Margot Robbie či Ryan Gosling sa nevyhli prísnemu tréningu na ich roly vo filme Barbie. Zatiaľ čo celé herecké obsadenie sa pripravovalo pod záštitou profesionálneho osobného trénera, mnohé hviezdy sa naopak spoliehajú na jednoduché domáce hacky.

Victoria Beckham, Katy Perry, Scarlett Johansson či Kim Kardashian sa priznali, že ku skvelej pleti, pevnej imunite a dobrému metabolizmu im pomohol jablčný ocot! Aké sú jeho výhody a prečo by si ho mal začať používať aj ty?

Ako sa vyrába a v čom je ACV jedinečný?

Jablčný ocot je druh octu, ktorý sa vyrába spojením cukru z jabĺk, premieňajúcich sa fermentáciou na kyselinu octovú. Tá je v ACV (apple cider vinegar) hlavnou účinnou látkou. Najzdravšou verziou, po ktorej by si mal v obchode siahnuť, je fľaša, obsahujúca na svojom dne ľahkú usadeninu, tzv. „matku“. Vďaka nej získava ocot hnedé sfarbenie a je zdrojom zdraviu prospešných baktérií a kvasiniek.

Rôzne výskumy dokazujú, že ACV je schopný znížiť hladinu cukru v krvi, zefektívniť metabolizmus, napomôcť pri chudnutí a znížiť hladinu cholesterolu v krvi. Nie je pritom žiadnym výdobytkom modernej medicíny!

Podľa Vogue vysvetľuje nutričná terapeutka Simoné Laubscher, že „ACV je silný liek, ktorý sa používa už stovky rokov – skutočne obstál v skúške časom.“ Už mnohé roky sa teda používa na domácu liečbu pri bolesti hrdla, problémoch s lupinami a údajne dokonca pomáha potláčať pocit hladu, takže sa využíva aj pri chudnutí.

Keďže je samotný až príliš koncentrovaný, nemôžeš ho piť čistý, ale ideálne je riediť ho teplou vodou. Vyhneš sa tak bolestiam brucha a poškodeniu zubnej skloviny, ktorej by takto kyslý nápoj mohol výrazne uškodiť.

ACV sa odporúča piť niekoľkokrát denne v malých dávkach (Zdroj: Freepik.com/8photo)

Sú gumené cukríky postačujúcou náhradou?

Vôňa a chuť jablčného octu nemusí byť pre každého dvakrát príjemnou záležitosťou. Existuje preto náhrada tekutého ACV v podobe gumených vitamínov. Ide však o plnohodnotný výživový doplnok?

Väčšina odborníkov na zdravú výživu sa zhoduje na názore, že gumené tabletky nie sú najlepším spôsobom, ako prijímať živiny a jablčný ocot tak nie je výnimkou. Simoné Laubscher argumentuje v prvom rade tým, že žuvacie výživové doplnky „nie sú dobré pre vaše zuby“ a rovnako, že prospešné látky sa „nebudú dobre absorbovať“.

Ak ale aj napriek tomu chceš siahnuť po náhrade jablčného octu „v puzdre“, tak by to mali byť vitamíny, obsahujúce organicky fermentovaný ACV.

Inšpiruj sa slávnymi menami

Veril by si, že aj hviezda ako Scarlett Johansson je fanúšičkou tohto výrobku? Pre Elle povedala, že „Ak je vaša pokožka problematická alebo máte veľa akné, (ACV) to naozaj vylieči.“

Speváčka a známa porotkyňa American Idol, Katy Perry, vďačí jablčnému octu za svoj pevný imunitný systém, o ktorý sa v detstve starala jej mama. „Celé detstvo som pila zvláštne zelené šťavy a jablčný ocot,“ povedala pre magazín Self

ACV má celosvetový úspech a dokazujú to aj hviezdy Bollywoodu, ktoré sa na sociálnych sieťach priznávajú k jeho používaniu. Podľa Vogue sa Jacqueline Fernandez na svojom Instagrame priznala, k používaniu jablčného octu: „Prvá vec, ktorú ráno urobím je, že si každý deň dám polievkovú lyžicu (jablčného octu) s teplou vodou.“

5 dôvodov, prečo by si mal ACV začať používať aj ty

Jablčný ocot možno nepatrí k doplnkom s najpríjemnejšou vôňou, no tú rozhodne kompenzujú mnohé zdravotné benefity! Jedným z nich je bohatý obsah esenciálnych minerálov, ako je selén a zinok. ACV je rovnako zdrojom mnohých vitamínov (A, C, E, B2 a B6), ktoré zlepšujú celkovú kondíciu pokožky a nechtov.

Je dobre známe, že mikróby neobľubujú kyslé prostredie, takže ak máš problémy s oslabenou imunitou, ocot ti pomôže predísť prechladnutiu. Stačí kloktanie ti pitie zriedeného ACV a zabrániš tak vírusom, aby sa usadili v dýchacích cestách.

Jablčný ocot je skvelým pomocníkom pri zrýchľovaní trávenia, pretože jeho kyslé vlastnosti zvyšujú produkciu v tráviacom trakte. Prospešné baktérie taktiež zlepšujú všeobecnú rovnováhu črevnej mikroflóry, takže sa nemusíš obávať nežiadúcich účinkov ACV.

Za prudkým nárastom cukru v krvi stojí rýchlosť, akou potrava opúšťa žalúdok a smeruje do dolného tráviaceho traktu. Pravidelné používanie ACV ti ale vie pomôcť so znižovaním hladiny inzulínu, no dokonca priaznivo pôsobí aj na zdravé fungovanie srdca.

Je ťažko uveriteľné, že napriek množstvu benefitov, ktoré ocot prináša, vie o jeho existencii tak málo ľudí! Jablčný ocot pomáha pri kontrole krvného tlaku, pretože reguluje produkciu renínu, hormónu zodpovedného za zužovanie ciev. Krvný tlak stúpa, keď sú cievy zovreté, no tento problém ti pomôže bezpečne vyriešiť práve ACV!

 

Sleduj náš TikTok

Zdroj: hashtag.sk vogue.com self.com elle.com
Odporúčame