2020: Rok, ktorý žehná československej rap game: Takéto niečo tu ešte nebolo

Zvykli sme si, že vďaka tomu, že slovenská a česká rapová scéna sú skutočne nabité rôznymi zaujímavými a v neposlednom rade aktívnymi menami, každoročne sme svedkami výborných singlov, spoluprác a albumov. Rok 2020 je ale špecifický, vychádza toho naozaj nesmierne veľa, veď prakticky každodenne vás informujeme o tom, že je vonku niečo nové. Poďme sa spoločne pozrieť na to, čo všetko sme už mali v tomto kalendárnom roku možnosť vidieť a čo nás ešte čaká. Možno sa budete čudovať, ale je toho tak veľa, že by ste sa mali pripraviť na zľahka dlhé čítanie. Poďme na to!

Dôvodom, prečo toho toľko vychádza v roku 2020 môže byť celosvetová pandémia koronavírusu. Festivaly a kultúrne akcie slovenská aj česká vláda zakázali a interpreti musili väčšinu voľného času, tak ako aj ostatní civilisti, tráviť vo svojich domovoch. Všetko zlé je takpovediac na niečo dobré, veď keď má umelec priestor na tvorenie, viac priestoru, ako je zvyknutý, môžu vznikať kvalitné veci – a môže ich vznikať naozaj veľa. Tak sa to aj deje. Veď ešte len končí júl a keby už nič tento rok nevyšlo, môžeme si povedať, že máme za sebou jeden z najviac nabitých rokov za poslednú dekádu.

Tak si to poďme zosumarizovať. Tento rok vydali nové albumy obaja chalani z DMS – Separ publikoval dlho očakávané CD OG, pričom čoskoro začne veľkolepá tour, Dame dal von 100RY, kde sa okrem rapu staral aj o hudbu, čo z albumu 100RY robí precedens slovenského rapu, z ktorého sa dá inšpirovať v naozaj veľa ohľadoch. Aj Dame chystá turné, pričom bude hrať so Smartom, takže to bude, dá sa povedať, dvojtretinové DMS tour. Keď spomíname DMS, rovno môžeme prejsť k ich veľmi dobrým kamarátom – chlapcom z Nerieš.

Gabryell a Matej Straka dali hlavy dokopy a publikovali album OK, ktorý je ďalšou úrovňu ich práce a posúva ich hudbu do nových reálií. Taktiež, rovnako ako vyššie spomínané CDs, aj toto je veľká kvalita. Nepochybujeme o tom, že tieto albumy ste už počuli, možno ste ich už dokonca prepočúvaní, takže veľmi dobre viete, prečo o nich hovoríme v takmer superlatívoch. A čo ďalej? Ešte nie sme ani v polovici. Poďme k našim bratom Čechom. Najviac sa hovorí predovšetkým o dvoch albumoch – Mezi prsty, ktorý vytvorili Paulie Garand a DJ Wich, obsahuje skvelé rapy, výborné texty a nemenej kvalitných hostí.

A potom je tu Ektor a jeho album Original. Kvalitné beaty a úderné riadky, ktoré sú pre niektorých o tom istom, a teda o jeho ceste na vrchol, ale ako sa hovorí, každý nech si robí o čom len chce, pričom keď to je úspešné, nie je takpovediac dôvod na to, aby to menil. Ako sám Ektor hovorí, podľa neho to bude album roka. Nuž, to nechajme na ľudí. Ektora podporil aj Strapo, ktorý, ako sám nedávno informoval na svojom profile na Instagrame, chystá nový album. Inak, zháňal beatmakerov, takže ak si beatmaker, máš rád Strapa a čítaš tieto riadky, tak je to šanca práve pre teba, môže to byť tvoj osobný game changer.

https://www.instagram.com/p/CDEYISGH5rl/

Nie, nezabudli sme na Kontrafakt. Nikto, kto má rád slovenský rap by nemal zabudnúť na Kontrafakt. Rytmus oznámil, že tento rok vyjde nový album, zatiaľ sme počuli skladbu Nezastaviteľný, ktorá bola vo filme Tempos a je vynikajúca, pričom Patrik sa objavil na feate Forma či na bangri Rakety jak pizza s Frayerom Flexkingom. A čo sa týka Ega, ako sám potvrdil, Egotron je už hotový a čoskoro budeme počuť všetky skladby z tohto očakávaného CD. Ego je v dobrom zmysle nezmarom slovenského rapu, takže sa môžeme len domnievať, čo si pre nás všetkých pripravil. Určite to chce celé posunúť opäť niekam inam.

V hre je bez väčších diskusií aj Pil C, ktorý publikoval svoj tretí sólový album 2086 koncom minulého roka, ale v týchto dňoch na svojom profile poriadne burcuje priaznivcov na Instagrame a deklaruje, že možno nedá von nové single, ale rovno celý album. Bol by to od neho mierne nečakaný ťah, ale o to úspešnejšia alternatíva by to mohla byť. Nové CD čakáme aj od člena labelu FCK THEM Gleba, ktorý je známy tým, že nedá von nič, s čím by nebol maximálne spokojný. V posledných dňoch potvrdil nový album aj slovenský člen českého labelu Milion+ Konex, ktorý si pre fanúšikov pripravil CD Voilá. Celkovo, chalani v labeli M+ sú veľmi aktívni a určite skontrolujte aj prácu mien ako Karlo (999) či Robin Zoot a Koky. Nebudete ľutovať.

Nekončíme, práve naopak. Hriechom by bolo nespomenúť Majka Spirita, ktorý dal s dlhoročným kamarátom a kolegom DJ Grimasom dokopy album Artist, ktorý je vyslovene výborný a každý si na ňom môže nájsť takpovediac čo potrebuje – či už hlbšie veci, skladby, ktoré vás namotivujú, ale aj party bangre či tracky, pri ktorých vypneme myseľ tým správnym spôsobom. Ako sám Majk povedal, nesnažil sa nikomu zavďačiť, vytvoril CD s hudbou, ktorá sa páči predovšetkým jemu. A pozitívnu emóciu v tom rozhodne cítiť. Ako sme sa dozvedeli, pôvodnou myšlienkou bolo, že to bude spoločný album H16, ale nakoniec  sa to vyvinulo inak. Nie je ale vylúčené, že legendárnu skupinu uvidíme ešte niekedy v akcii na spoločnom CD.

Už si možno hovoríte, že stačí, nuž ale – ešte tu máme predsa Kaliho. Jeden z najúspešnejších slovenských raperov posledných rokov taktiež vytvára nové CD a dočkáme sa ho možno skôr ako by sme si pôvodne boli bývali mysleli. Ak je u Kaliho niečo isté, tak to, že už teraz má ešte nepublikovaný album veľkú šancu na to, aby bol nemálo úspešný. Tak to u Kaliho jednoducho posledné obdobie funguje – na čo siahne, to je úspešné. Nuž, ale aby ste si nemysleli, že to ide jednoducho, do takéhoto bodu je potrebné sa dostať a nie je to jednoduché.

Mohli by sme pokračovať ďalej, je toho skutočne toľko, že by sme mohli rôzne mená, či už viac alebo menej známe venovať do zajtra. Robili sme podrobný rešerš, ale zachytiť všetkých by bolo zdĺhavé. Ak sme na niekoho, koho pravidelne počúvate a ceníte zabudli, neberte to, prosím osobne. Išlo o to, aby sme si všetci uvedomili, že aj napriek tomu, že tento rok je aký je, a že vo viacerých ohľadoch nie je jednoduchý, pre hudbu ako takú je to v určitom ohľade aj požehnanie. Vidíte, takmer by sme zabudli na to, že EP vydal v tomto roku aj Dokkeytino,a rovnako tak EP chystá Ben Cristovao, ktorý deklaroval, že o tom, čo dá von, nemáme potuchy ani len v našich predstavách. Bodaj by!

Skutočne si totiž nepamätáte rok, v ktorom by vychádzalo tak veľa hudby, a treba podotknúť, že naozaj kvalitnej hudby. A to ešte nespomíname výzvu HOT16CHALLENGE, do ktorej sa zapojila takmer celá československá scéna a vznikli veci, ktoré majú státisíce pozretí. Rok 2020 je v tomto ohľade game changerom a my sa môžeme, spolu s vami, tešiť na to, čo prinesú august, september, október, november a december. Z toho, čo je zatiaľ známe môžeme konštatovať, že potenciál tohto roka je obrovský. A o pár rokov možno zastaneme a budeme sa zamýšľať nad tým, ešte rok 2020 bol skutočne v mnohom určitým game changerom SK CZ rapu a priniesol tracky, albumy či spolupráce, ktoré celú rap game v našich končinách nasmerovali do nových reálií.

Ozaj, a Supa, Delik, Jozef Engerer sú opäť pokope a Moja Reč vydáva nový album ZASEDOMA. Vidíte, už sme na konci textu a boli by sme zabudli na tak legendárnu záležitosť. Aj to je dôkazom toho, že rok 2020 nie je ako ostatné. Nech už je to všetko von a môžeme spoločne hodnotiť a užívať si hudbu. A v neposlednom rade dúfame, že situácia nielen v našej krajine a v Česku, ale aj vo svete bude čoraz lepšia a budeme sa môcť stretávať a baviť na verejných akciách, koncertoch a festivaloch.

Foto: Rytmus, profil na Instagrame, ilustračné

 

Odporúčame