Narastá počet ľudí, ktorí sa radia do LGBT+ komunity: Najväčší podiel patrí bisexuálom z generácie Z

(Zdroj: Unsplash/Norbu GYACHUNG)

#Podiel ľudí, ktorí sa hlásia k inej ako heterosexuálnej orientácii, sa podľa údajov spoločnosti Gallup za posledné desaťročie zdvojnásobil. K inej ako heterosexuálnej orientácii sa hlási celkovo štvrtina mladých ľudí vo veku od 14 do 18 rokov. Podľa odborníkov je kľúčom vytvoriť systém, ktorý rešpektuje komunikáciu a vzdelávanie.

Počet ľudí, ktorí sa identifikujú ako LGBT+* (lesbičky, gejovia, bisexuáli, transsexuáli), sa neustále zvyšuje. Za posledné desaťročie sa otvorená queer identita v dospelej populácii zdvojnásobila. Kým v roku 2012 bol podiel LGBT+ ľudí 3,5 %, minulý rok už 7,2 %. Dokazuje to nedávna správa analytickej spoločnosti Gallup, v ktorej prieskumoch sa zúčastnilo viac ako 10 000 ľudí.

„LGBT ľudia sa najčastejšie – v 58 % prípadoch – charakterizujú ako bisexuáli. Po nich nasledujú gejovia s 20 % podielom, lesbičky s 13 % podielom a transrodoví ľudia, ktorí tvoria približne 9 % LGBT+ ľudí,“ hovorí Adam Durčák z e-shopu Ruzovyslon.sk, ktorý predáva erotické pomôcky a zaoberá sa zdravou sexualitou.

K LGBT+ sa hlási pätina generácie Z

Nové údaje spoločnosti Gallup tvrdia, že väčšina ľudí, ktorí sa identifikujú ako LGBT+, pochádza z generácie Z, teda ľudí, ktorí mali v roku 2022 18 až 25 rokov. Tí predstavujú takmer 20 percentný podiel v spoločnosti. Približne desatina LGBT+ ľudí patrí do generácie mileniálov. LGBT+ členovia generácie Z a mileniáli sa najčastejšie identifikujú ako bisexuáli, konkrétne v 66 % a 62 % prípadov.

Až štvrtina stredoškolákov sa necíti byť heterosexuálmi

Okrem toho sa dá očakávať, že podiel ľudí, ktorí sa nebudú báť priznať svoju identitu alebo
orientáciu v populácii, sa zvýši. Gallup odhaduje, že v nasledujúcich rokoch prekročí tento počet
ľudí 10 %. Iná ako cis identita (= identita korešpondujúca s pohlavím a rodom, do ktorého nás
spoločnosť zaškatuľkovala) alebo heterosexuálna identita je blízka veľkému počtu mladších
členov generácie Z a starším členom generácie Alfa, ktorí ešte nie sú plnoletí, a teda ešte nie sú
zahrnutí do prieskumov.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Vybrali sme sa do Ríma aj Florencie: Cestuj radšej mimo leta, vychutnáš si ich ešte lepšie!

Systém rešpektujúci komunikáciu a vzdelávanie je kľúčový

Empatia voči queer ľuďom, zodpovednosť voči problematickým názorom a ich odmietanie sú dôležitými krokmi vpred.

„Latka musí byť znížená v tom, čo je a čo nie je prijímané, a je potrebné prehovoriť, keď sa niekto vyjadruje homofóbne. Zmena však musí začať predovšetkým u ľudí, ktorí nepatria k LGBTQ+. Tí, ktorí sú diskriminovaní, nie sú zodpovední za boj proti týmto výjavom, ale sú to práve tí, ktorí sa prizerajú. Tento štandard však začína u médií a politikov,“ hovorí Kateřina Panzerová z osvetového projektu Respektuju, ktorý šíri povedomie o aktuálnych spoločenských otázkach.

Sleduj náš Instagram

Zdroj: Tlačová správa
Odporúčame