#Najväčšie, najchutnejšie či najdrahšie – aj pri veľkonočnej výzdobe a pečení sa ľudia usilujú pokoriť všakovaké rekordy. My sme si posvietili na tie, ktoré doteraz neboli prekonané. Zároveň si môžeš pozrieť, ako vyzerá najdrahšie voľne predajné čokoládové vajíčko a ako chutilo známemu youtuberovi.
Najväčšia kraslica na svete
Najväčšie zdobené veľkonočné vajce bolo vysoké 16,7 metra a malo priemer takmer 11 metrov. Vytvorili ho 18. februára 2023 v brazílskom meste Pomerode. Kraslica vznikla ako súčasť každoročného rovnomenného veľkonočného festivalu Osterfest, ktorým si okrem iného pripomínajú aj svoje nemecké korene. Kraslicu navrhol miestny umelec v štýle kašubského ľudového umenia.

Najväčší veľkonočný strom
V brazílskom Pomerode majú očividne radi rekordy. Práve tu totiž vyzdobili kraslicami strom, ktorý sa tiež zapísal aj do Guinessovej knihy rekordov. 16. marca 2017 sa miestnym podarilo na vetvy pekanového stromu umiestniť neuveriteľných 82 404 veľkonočných vajíčok.

Najväčšie čokoládové vajíčko
Doposiaľ najväčší veľkonočný výtvor čokoládového vajíčka na svete zaznamenali v nákupnom centre Le Acciaierie v talianskom meste Cortenuova. Vážilo cez 7 ton a v najširšom bode dosahovalo obvod 19,6 metra. Obrovská pochúťka siahala do výšky 10,4 metra. Vytvorili ju 16. apríla 2011.
Najväčší čokoládový zajac
Aj túto čokoládovú métu majú na svedomí Brazílčania. Zajka, ktorý má podobu futbalistu s loptou, vyrobila počas veľkonočných osláv miesta spoločnosť Senac-RS. Vážil úctyhodných 3850 kg a meral 4,1 metra. Na gigantickej pochúťke pracovalo spolu deväť ľudí, ktorí ju skladali zo 6000 tabuliek čokolády. Tie ukladali na seba ako tehličky a nakoniec ich poliali roztopenou čokoládou. Hlavný „sochár“ potom hmotu dlátom a sekerou sformoval do konečného tvaru. Tím mal dokonca k dispozícii profesionálneho inžiniera, ktorý sledoval stabilitu zajaca. Celý proces trval päť dní.

Najdlhší príbeh plnených čokoládových vajíčok
V súčasnosti sú chutné plnené čokoládové vajíčka samozrejmosťou, tušil si však, že vznikli už v 19. storočí? Ešte na jeho začiatku vyrábali francúzski a nemeckí cukrári pevné čokoládové vajíčka, čokoláda však mala zrnitú konzistenciu a horkú chuť. V roku 1828 holandský čokolatiér a chemik Coenraad van Houten dokázal ako prvý z kakaa extrahovať kakaové maslo, vďaka čomu sa dala konečne vyrábať krémová a tvarovateľná čokoláda.
Proces zdokonalil v roku 1966 Brit John Cadbury, ktorý ako prvý stvoril duté čokoládové vajíčka. Začala ich však vyrábať ešte v roku 1873 konkurenčná cukrárska spoločnosť Fry´s so sídlom v Bristole. Paradoxom je, že pochutina získala popularitu až o dva roky neskôr, keď ju Cadburyho spoločnosť vylepšila – plnila ju sladenými mandľami. Na začiatku 20. storočia predstavila aj prvé vajíčka z mliečnej čokolády, ktoré sa okamžite stali hitom, pretože neboli také horké ako tie pôvodné.
V roku 1919 sa nakoniec firmy Cadbury a Fry´s spojili a uviedli na trh prvé čokoládové vajíčko plnené fondánom. Takmer 50 rokov jeho receptúru zdokonaľovali, až sa z neho stalo populárne Cadbury Creme Egg.

Najdrahšie čokoládové vajíčko
Týmto titulom sa môže pýšiť „Zlaté škvrnité vajce“, ktoré v roku 2012 stvoril legendárny čokoládový mág William Curley. Rekordné majstrovské dielo s hmotnosťou 50 kg vyrobil z venezuelskej čokolády Amadei. Obsahovalo nezvyčajnú zmes muscovado karamelu, rozmarínu, olivového oleja, praženého sezamu, borievok a cassisu. V charitatívnej aukcii si ho vydražil technologický investor Cyrus Vandreval za úctyhodných 7000 libier (asi 8100 eur).

Okrem neho sa do histórie čokoládového sveta zapísalo aj opulentné vajíčko Diamond Stelle, pod ktoré sa podpísala luxusná parížska čokoládovňa La Maison Du Chocolat. Malo hodnotu až 50-tisíc libier (takmer 60-tisíc eur) a jeho príprava trvala celé tri týždne. A prečo tá závratná cena? Pochúťka z tmavej čokolády s výškou 65 cm bola totiž zdobená celou stovkou polokarátových diamantov. Navyše, vo vnútri ukrývala výber voňavých broskyňových a marhuľových čokolád spolu s pralinkami v tvare rýb.
Najdrahšie „dostupné“ čokoládové vajíčko
V súčasnosti si najdrahšie čokoládové vajíčko môžeš kúpiť v Spojenom kráľovstve. Je síce dostupné online, ale musíš si ho objednať s 2-týždňovým predstihom a osobne prevziať. Aktuálne (v čase prípravy článku) je však beznádejne vypredané. Jeho cena je pritom 395 libier (približne 450 eur).
Tento sladký skvost sa vyrába ručne v čokoládovni Betty´s a obsahuje viac ako 5 kg švajčiarskej čokolády Grand Cru. Tá pochádza zo vzácnych venezuelských kakaových bôbov criollo. Zdobené je lístkami a jarnými kvietkami.

Známy britský tiktoker a youtuber Robbie Knox, ktorý sa preslávil nakupovaním a testovaním drahých produktov a ich porovnávaním s lacnejšími alternatívami, cestoval štyri hodiny až do Yorkshire, aby si ho vyzdvihol.
Robbiemu a jeho kolegovi tento zázrak, našťastie, chutil. Dobrá správa je, že nemusíš minúť stovky eur na túto čokoládovú pochúťku, výrobca totiž ponúka aj jeho menšiu verziu „iba“ za 42,25 libry (asi 50 eur), ktorú si vieš objednať aj online.
Zdieľať na