#Vaječný likér, tiež vaječný koňak, ajrkoňak (z nemeckého Eiercognac) alebo eggnog je sladký alkoholický nápoj, ktorý má žltú farbu, vysokú viskozitu a obsah etanolu okolo dvadsiatich percent. Pripravuje sa z mlieka (obvykle sa ho časť nahrádza smotanou alebo kondenzovaným mliekom) a vajec (niekto dáva iba žĺtky), ktoré sa zmiešajú a opatrne zahrejú vo vodnom kúpeli tak, aby sa vajcia nezrazili, potom sa zriedi podľa požadovanej sily pálenkou (najčastejšie brandy, rum alebo vodka), dosladí cukrom a rozšľahá na rovnorodú hmotu, pre dochutenie sa tiež pridáva muškátový oriešok, vanilka alebo škorica. Na dosiahnutie hustejšej konzistencie sa môže použiť trocha pudingového prášku alebo želatína.
Vaječný likér sa pripravoval v západnej Európe už v stredoveku (podľa legendy kráľ Ľudovít IX. Francúzsky odmietol na smrteľnej posteli tento nápoj, aby neporušil pôst), vo Francúzsku bol nazývaný lait de poule (kuracie mlieko). Od 18. storočia získaval veľkú obľubu v Severnej Amerike, kde sa do neho pridával bourbon alebo karibský rum, z pôvodného názvu egg’n’grog vnikol skrátením eggnog. Nápoj sa pije spravidla pri oslavách, tradične je spájaný s vianočným obdobím. Tak teda šťastné a veselé Vianoce. A na zdravie!
Zdieľať na