Dnes je Deň šampanského

Photo by Davids Kokainis on Unsplash

#A prekvapuje to vôbec niekoho? Šampanské je šumivé víno, ktorého efekt dodatočnej karbonizácie je produkovaný sekundárnym kvasením priamo vo vínnej fľaši. Výhradní výrobcovia tohto druhu šumivého vína sú z regiónu Champagne vo Francúzsku. Z názvu tohto regiónu pochádza aj jeho názov.

Pomenovanie šampanské je na Slovensku nesprávne v hovorovej reči používané aj pre iné druhy šumivého vína a to aj vína dosycovaného umelo kysličníkom uhličitým. Šumivé vína z iných oblastí ako Champagne sa nazývajú vínne sekty. Najznámejším výrobcom je Hubert. Firma bola založená v Bratislave v roku 1825 bratislavskými mešťanmi – Johannom Fischerom a Michaelom Schönbauerom. Vyrábali šampanské podľa originálneho francúzskeho receptu a postupov. Bratislava sa tak stala kolískou šumivého vína v Strednej Európe a prvým mestom mimo hraníc Francúzska, kde sa toto víno vyrábalo.

Otváranie fľaše je tiež podstatné pre zachovanie jedinečnosti vína a to bubliniek. Zátka sa vyťahuje pomaly s malým lupnutím na konci. To sa dosiahne uchopením, keď ukazovák je navrchu zátky, palec a prostredník po bokoch a zvyšnými dvoma prstami sa pridrží o hrdlo fľaše. Je tiež vhodné, aby pri držaní bol malíček pod fľašou alebo oprieť o nohu a zabrániť tak vyšmyknutiu pri otváraní.

Odporúčame