S vodkou je vždy dôvod na oslavu: Prečítajte si fakty o jej pôvode

Vodka len tak s chlebíkom (pixabay.com)

Vodka len tak s chlebíkom (pixabay.com)

#Vodka. Slovo, ktoré deti vo východnej Európe poznajú skôr, ako mnohé iné. Jeho pôvod pochádza zo slovanského slova pre vodu. Ak chceme zistiť čas vzniku tohto lahodného nápoja, musíme sa vrátiť približne do 15. storočia. Vzniká totiž ako výsledok komplikovaného procesu destilácie, ktorý predtým nepoznali. V dnešnej dobe je to hlavne kontinuálna destilácia, ktorá prebieha až dovtedy, kým sa dosiahne požadovaná chuť a vôňa.

Za pôvod vodky z geografického hľadiska môžeme považovať východnú Európu, kde sa neurodilo dostatok hrozna a tak si domáci obyvatelia hľadali iného pomocníka na trávenie dlhých zimných večerov. Po sporoch medzi Poľskom a Ruskom sa nakoniec po historickom výskume Wiliama Pokhlyobkina ukázalo, že vodka pochádza z Ruska. Možno práve preto je tam národným alkoholom. A samotní Rusi tvrdia že ju nepijú, ale jedia.

Múzeum vodky (commons.wikimedia.org)
Múzeum vodky (commons.wikimedia.org)

Kým sa vodka stala nápojom, aký poznáme dnes, prebehlo mnoho pokusov o dosiahnutie najlepšieho pomeru troch základných komponentov pri výrobe: suroviny, čistej vody a vhodného prístroja na destiláciu. K tomuto výskumu prispel aj Rus Mendelejev, ktorého dizertačka mala názov: „Kombinácie vody s alkoholom“. Na základe zistení určil ako najvhodnejšiu hodnotu alkoholu vo vodke 38%. Pre lepšie označovanie a danenie sa však používa aj 40%. Vodka sa vyrába fermentáciou. Následne sa destilujú jednoduché cukry zo zmesi zŕn alebo rastlinného materiálu (žito, zemiaky v Poľsku, pšenica v Rusku, jačmeň a pšenica v Škandinávii). Po destilácii je potrebné vodku ešte prefiltrovať.

Rôzne suroviny ovplyvňujú aj výslednú chuť:

  • Ruské vodky („olejové“ so stopami anízu)
  • Vodky v poľskom štýle (orechové, voňavé)
  • Škandinávsky štýl (neutrálna chuť a vôňa)

Zaujímavé je, že v počiatkoch sa vodka používala ako liečivo. Tinktúry obsahovali veľmi málo alkoholu a podávali sa len po kvapkách, alebo sa aplikovali lokálne na miesta s bolesťou. Netrvalo však dlho a začala sa využívať aj na zábavu ako súčasť slávnostných príležitostí. A určite viete, že príležitosť sa vždy nájde. A čím viac na východ sa dostanete, množstvo týchto „špeciálnych“ udalostí exponenciálne rastie.

commons.wikimedia.org

Dajte si pozor na suroviny, z ktorých je vyrobená. Žito, pšenica a zemiaky dodávajú vodke tú správnu chuť. Mnoho lacných vodiek je destilovaných z kukurice alebo melasy (zbytok z výroby cukru). Chutia neprirodzene sladko a nepríjemne. Tie drahšie sa vyrábajú z rôznych ďalších ingrediencií a obsahujú aj prídavné látky a príchute na zlepšenie chuti a odlíšenie sa od konkurencie.

Tieto vodky by ste mali určite ochutnať:

  • Grey Goose (Francúzsko)
  • Svedka (Švédsko)
  • Belvedere (Poľsko)
  • Ruský Štandard (Rusko)
  • Purity (Švédsko)
  • Wyborowa (Poľsko),
  • Żubrówka wódka (Poľsko)
  • Stolichnaya Elit (Rusko)
  • Nemiroff (Ukrajina)
  • Danzka vodka (Dánsko)
  • Level vodka (Švédsko)
  • Koskenkorva Vodka (Fínsko)
  • Skyy vodka (USA)
  • Gorbatschow (Nemecko)
  • Stalinovy slzy (Česko)
  • Ketel One (Holandsko)
  • Puschkin (Nemecko)
  • Absolut Elyx (Švédsko)
  • Beluga (Rusko)
  • Double Cross (Slovensko)
Odporúčame