Surová Dcérka vydala už dve kuchárske knihy: Jej tradičné slovenské recepty milujú vegáni, aj masožravci!

Nikoleta prešla na vegánstvo pred ôsmymi rokmi (Zdroj: Jan Kešelák)

#Nikoleta prešla na vegánstvo pred ôsmymi rokmi v Indii a dodnes neľutuje, práve naopak. Ako Surová Dcérka propaguje svojich knihách Slovegán a Slovegán 2 tradičné slovenské jedlá vo vegánskej verzii. A mnohí na jej knihy nedajú dopustiť. Čo všetko si treba naštudovať pred prechodom na vegánstvo, zažila kvôli svojmu životnému štýlu nejaké zdravotné problémy a na ktoré doplnky výživy si treba dať pozor?

Pri akej príležitosti si naposledy jedla mäso?

Naposledy to bolo v práci, kým som žila a pracovala ako modelka v Indii. Myslím, že to bol nejaký event alebo odovzdávanie cien, kde som na pódium nosila ceny. A ak si dobre spomínam, tak moje posledné mäso boli nejaké jednohubky plnené kuracím mäsom, ktoré kolovali na podnosoch, keď sa ceny odovzdali.

Čo bol pre teba hlavný dôvod na prechod k vegánskej strave?

V tom čase, keď som sa stala vegánkou, bola hlavná motivácia nájsť stravovanie, ktoré je v Indii dostupné a zdravé. Bolo to z núdze, keďže európske potraviny sú v Indii menej dostupné a hlavne drahé na vreckové, ktoré dostávajú modelky. A na druhej strane sa mi nepáčilo kupovať si mäso na trhoch, kde ležalo na ceste. Pri vegánstve som ale zostala aj po odchode z Indie už kvôli environmentálnym a hlavne etickým dôvodom. Vždy mi vnútorne vadilo zabíjanie zvierat a vo vegánstve som našla riešenie.

Po prechode na vegánstvo či vegetariánstvo ľudia hovoria, že sa im prebudili chuťové poháriky, o ktorých existencií ani netušili. Aká je tvoja skúsenosť?

Často človek do stravy zaradí úplne iné nové potraviny a, samozrejme, čím viac ochutnáva nové veci, tým sa chute prispôsobia a časom úplne zmenia. Ja som celkom gurmán a mám veľmi náročné chute. To je tiež spôsobené tým, že veľa ochutnávam a mám vytvorenú paletu chutí. Neuspokojí ma len tak nejaké odfláknuté jedlo. A po 8 rokoch vegánstva sa mi zmenili chute až tak, že mi živočíšne produkty už vyslovene smrdia a nechutia. Mlieko cítim na meter a teraz nechápem, prečo mi nikdy nesmrdelo, kým som ho pila.

Zažila si za ten čas kvôli vegánskej diéte nejaké zdravotné problémy?

Nie, žiadne problémy som doteraz nemala. Je bežné, že máš na začiatku vegánskej diéty nejaké tráviace ťažkosti, ak si pred vegánstvom nekonzumoval strukoviny a dostatok vlákniny. Ale to je vec, ktorá pominie, keď si tráviaci trakt zvykne. Môžu to byť ale menej príjemné mesiace plné nadúvania, takže vlákninu treba pridávať postupne.

Je vegánska diéta vhodná pre každého?

Čisto teoreticky, áno. Správne vyvážená vegánska strava je vhodná ako pre tehotné, kojace, deti aj seniorov. Dôležité je, aby to bola naozaj vyvážená strava s dostatkom kvalitných obilnín, strukovín, tofu, zeleniny, ovocia, semienok aj orechov. Človek musí vedieť, čo robí. A niekedy je problém len v tom, že žiješ v oblasti, kde je náročné stravovať sa vegánsky. Mimo veľkých miest to nemusí byť dostatočne jednoduché a pohodlné. Vtedy je lepšie robiť, čo sa dá a skúšať vegetariánstvo či reducetariánstvo alebo flexitariánstvo.


Zažeň chuť na sladké: Surová dcérka sa s tebou podelí o recept na božské lievance, nielen pre vegánov


Ktoré doplnky výživy si kupuješ na pravidelnej báze a prečo práve tieto?

Beriem pravidelne vitamín B12, vitamín D a olej z mikrorias, kvôli omega 3. Omega 3 sa dajú získať aj z iných olejov, ľanových a chia semienok, ale ja som sa rozhodla pre doplnok kvôli lepšiemu pomeru EPA a DHA kyselín.

Déčko je jasné, v našich zemepisných šírkach by sme ho mali celoročne dopĺňať všetci, lebo málokto vie získať dostatok denne zo slnka alebo jedla. B12 sa v súčasnej rastlinnej strave nenachádza, lebo ju vytvárajú baktérie v pôde a do stravy sa nám dostávala skrz vodu či nečistoty na zelenine. Teraz naštastie funguje hygiena, ale B12 sa k nám teda nemá ako dostať. Naše telo si dokonca B12 vytvára, ale nevstrebáva. Toto je asi najdôležitejší doplnok a tiež sa hodí aj nevegánom, ak nejedia vnútornosti a iné potraviny naň bohaté. Poľnohospodárske zvieratá tiež však dostávajú B12 ako doplnok, takže je to jednoduchšia cesta.

Čím vo svojej strave nahrádzaš proteíny?

Proteíny sú pre vegána najmenší problém. Síce koluje o ich plnohodnotnosti a nedostatku veľa mýtov, v realite stačí mať vyváženú stravu. Ja preferujem tofu, seitan a tempeh. Samozrejme, proteíny sú aj v strukovinách, aj v obilninách, orechoch a aj v samotnej zelenine, aj keď v už v menších množstvách. Kým ale vegán prijíma dostatok kalórií, tak prijíma aj dostatok proteínov. Pre športovcov, samozrejme, existuje veľa vegánskych proteínových doplnkov, keď potrebujú vysoké množstvá.

Vegánstvo zažíva v posledné roky boom aj na Slovensku. Čo všetko by si mali naštudovať decká, ktoré seriózne uvažujú nad prechodom k tejto diéte?
Je dôležité naštudovať si, ako mať stravu vyváženú. Hlavne pre dlhodobé vegánstvo nie je reálne žiť na hranolkách, oreo sušienkach a inom “junk foode”. Ja si tiež raz za čas dám burger, ale moji naj kamaráti sú brokolica či mrkva. Odporúčam knihy o vegánstve ako “Jak na veganství” od Pavla Houdka, „Vegan for Life“ pre anglicky čítajúcich. Na knihy mám veľa tipov na mojom YouTube.

Pre vegánov sú mäso, med či vajíčka zakázané. Je v poriadku, ak si raz za čas doprajú napríklad kvalitné vajíčka z domáceho chovu?

Zakázené nie je nič, je to rozhodnutie každého z nás, čo chce a čo nechce jesť. Človek si sám musí určiť hranicu vegánstva, ktorá je preňho udržateľná. Ak pre niekoho je osobne okej dať si vajíčko z domáceho chovu, nemám s tým problém. Človek by sa mal zameriavať na to, čo robí 99 % času, nie na to, že si sem-tam dá vajíčko. Takýto vegán stále robí pre planétu a zvieratá viac ako veľa ľudí, takže za mňa je to tiež dobrá cesta, ak sa domácich vajíčok nevieš vzdať a nevidíš v tom etický problém.

Bohužiaľ aj za domácim chovom je veľa etických otázok, ktoré nie sú okej, lebo stále zostáva faktor zabíjania polovice kuriatok, ktoré sa narodia ako kohúti, sliepky sa nedožijú staroby a skončia ako jedlo a tak ďalej. Pokiaľ to nie je chov sliepok, ktoré boli zachránené z veľkochovu na dožitie, ale kúpené od chovateľa, tak je tam určite etická dilema.

Pred časom ti vyšli už dve knihy receptov Slovegán. Prezradíš nám svoj obľúbený vegánsky recept?

Nám doma chutí najviac vegánska verzia slovenskej klasiky, ktorú nájdeš na každej kolibe — bryndzové pirohy. Podľa môjho priateľa vegánska verzia chutí ešte lepšie ako originál.

Zdroj: Hashtag.sk

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

Nastavenia cookies na tejto webovej stránke sú nastavené na "Povoliť cookies" vám prehliadanie možné skúsenosti. Ak budete pokračovať na používanie tejto webovej stránky bez zmeny nastavenia cookies alebo kliknite na tlačidlo "Prijať" nižšie potom dávate súhlas k tomu.

Zavrieť