#Nie každý musí mať znalosti hodné svetového šéfkuchára na to, aby vedel, čo približne obsahuje jeho tanier, prípadne kde sa dajú jednotlivé suroviny zadovážiť. Ak si si pomyslel, že v supermarkete, si na tom približne tak ako väčšina Američanov. Tí si nevedia údajne predstaviť, z čoho je vyrobené jedno z ich obľúbených jedál.
Nevzdelaná mládež
Ako informoval portál Unilad, štatistiky zozbierané po Spojených štátoch amerických ukazujú, že deti v školách nenadobúdajú ani základné vedomosti. Mnohé z nich totiž v prieskume uviedli, že slanina rastie na strome či označili hot dogy za produkt rastlinnej výroby.
Samozrejme, v dnešnej dobe rastlinných alternatív by mohol niekto argumentovať, že sa až tak nemýlia, no ich základné znalosti naozaj nie sú hodné ich veku. Prieskumu sa totiž zúčastnili deti vo veku 4 až 7 rokov, ktoré sú dostatočne veľké na to, aby dokázali rozoznať zeleninu od mäsa.
Spomenutá štúdia, ktorá bola publikovaná v magazíne Journal of Environmental Psychology, pokladala otázky malým deťom, ktoré mali identifikovať pôvod syru, hranolčekov, slaniny, pukancov, kreviet, mandlí a vajec.
Žalostné výsledky
Výsledok štúdie prekvapil aj samotných vedcov – nereálne odpovede, ktoré im dalo 176 detí, nečakali ani vo sne. Až 47 percent skúmaných detí uviedlo, že hranolčeky pochádzajú zo zvierat, 44 percent uviedlo, že syr je rastlinného pôvodu či okolo 40 percent detí verilo tomu, že slanina a hot dogy rastú na rastlinách ako ovocie.
Do predmetu štúdie zapojili vedci aj obľúbené kuracie kúsky, o ktorých si až 38 percent detí myslelo, že sú rastlinného pôvodu, či pukance a mandle, o ktorých 30 percent detí tvrdilo, že pochádzajú zo zvierat.
Ochranári by boli zhrození
Posledným bodom prieskumu bolo, aby deti označili zvieratá, ktoré môžu skonzumovať. Hoci sa výsledok môže javiť vtipný, nejeden ochranár zvierat by bol z neho zhrozený – až 77 percent detí verilo, že kravy a prasatá nie sú jedlé a naopak sa našlo percento, ktoré uviedlo, že môže zjesť mačku!
„Väčšina detí v Spojených štátoch konzumuje živočíšne produkty, ale na rozdiel od dospelých, ktorí si vybudovali arzenál stratégií na ospravedlnenie konzumácie zvierat, deti sa zdajú byť naivnými jedákmi mäsa,“ napísal tím.
Nevedomosť môže byť výhodou
„Súčasná štúdia naznačuje, že deti jedia mäso nevedomky a možno v rozpore so zaujatosťou voči zvieratám ako zdroju potravy. Detstvo preto môže predstavovať jedinečnú príležitosť, počas ktorej možno ľahšie zaviesť celoživotnú rastlinnú stravu v porovnaní s neskorším životom,” ozrejmili vedci.
Vedci prikladajú vinu rodičom: „Namiesto toho, aby zvládali nepohodlie spojené s varením viacerých jedál alebo konfrontovali emócie, ktoré môžu prísť s odhalením, že slanina na tanieri ich dieťaťa bola kedysi živá, niektorí rodičia namiesto toho úplne obchádzajú pravdu prostredníctvom terminológie, ktorá má potenciálne trvalý vplyv na stravovacie návyky detí.”
Zdieľať na