NÁZOR Na mesiac som sa stala vegetariánkou: Čo sa stalo s mojím telom?

Ovocie a zelenina na tanieri

Vegetariánska strava má svoje výhody (Foto: Unsplash.com)

#Čoraz viac ľudí v mojom okolí sa stávalo vegetariánmi a ja som chcela vedieť prečo. Preto som sa rozhodla ísť do toho tiež. Prezradím ti, čo to zmenilo, aké boli reakcie okolia a či som jedla iba šalát.

Motivácia je základ

Začiatky sú vždy náročné. Keď som si predstavila, že mám vydržať celý mesiac bez párkov, rezňov a kebabu, tak mi bolo smutno. Práve preto som sa potrebovala pozitívne namotivovať.

Aké sú výhody vegetariánskej stravy?

  • menej živočíšneho tuku a cholesterolu
  • menej kalorická strava
  • pestrejšie (niekedy aj zdravšie) jedlo
  • väčší príjem vlákniny
  • pozitívny vplyv na životné prostredie

Pozitív bolo neúrekom a nedalo sa poprieť, že mi to prospeje. Aj keď som sa toho stále obávala, tak mala som väčšiu motiváciu.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Vegan food recipes (@vegandemocracy),

Bez prípravy sa ani lístok nepohne

Nerobila som žiadne špeciálne prípravy a ani vopred neplánovala jedálničky. V nedeľu večer som si vychutnala posledné sústo mäsa, aby som sa s nim na čas rozlúčila a v pondelok som ho vyradila zo stravy úplne. Nevedela som ako na to a zlá príprava sa na mne podpísala. Keďže som nevedela mäso dobre nahradiť, tak som bola omnoho viac hladná.

Namiesto toho, aby som hľadala nový prísun bielkovín, tak som do seba tlačila ďalšie sacharidy. Začalo to byť vidieť a ja som pribrala. Keď som videla kamarátky užívať si moje obľúbené jedlo, tak som mala čo robiť, aby som sa udržala. Naozaj nie je príjemný pocit odriekať si jedlo a pritom aj priberať.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Stefan 🌱 Food – Artist (@vegan__bowl),


Po týždni som si povedala, že to takto naozaj ďalej nejde. Začala som si túto problematiky viac študovať a pripravovala som si špeciálne jedlá. Chcela som sama sebe predsa pomôcť a nie si uškodiť. Keď niečo robiť, tak poriadne. Hľadala som si recepty, skúšala nové suroviny a kombinácie jedál. Bola to pre mňa dobrodružná cesta plná objavovania nových chutí.

Postupne som zahnala hlad a prestala sa prejedať. Jedla som ale omnoho plnohodnotnejšie ako pred tým. Moja strava obsahovala omnoho viac ovocia a zeleniny. Zrazu mi 5 porcií ovocia/zeleniny denne neprišlo natoľko dosiahnuteľných ako pred tým. Kilá tiež šli pomaly dolu a nakoniec som vážila ešte menej ako na začiatku celého experimentu. Jedla som výživnejšie, pravidelnejšie a omnoho viac som nad tým premýšľala.

Niekedy som mala mäso takmer v každej porcii a teraz mi takmer nechýbalo. Vďaka tomuto som si uvedomila koľko ho jeme zbytočne. Rozhodla som sa, že aj po skončení celého experimentu budem mäso aspoň čiastočne obmedzovať.

Mnoho ľudí má pocit, že vegetariáni majú obmedzený počet jedál a stále jedia iba šalát. Nie je to pravda, keďže originalite sa medze nekladú a stále sa dajú nájsť nové možnosti náhrady mäsa. Našla som si aj nové obľúbené recepty. Pripravovala som si cestoviny na milión spôsobov, zapekanú zeleninu, nátierky a polievky. Veľmi mi zachutil burger s náhradou mäsa a hummus, ktorý som si neskôr dokázala vyrobiť aj sama doma. Možností je mnoho, ale treba ich preskúmať.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa The Hummus Dealer |📍Berlin (@thehummusdealer),

Lepšia pleť aj cholesterol

Prekvapilo ma že hneď na začiatku sa mi zhoršila pleť. Vždy bola takmer bezproblémová a zrazu sa mi vyhodilo akné. Nakoniec som zistila, že dôvodom bolo to, že sa moje telo týmto spôsobom čistilo a zbavovalo toxínov. Nepomáhali masky, peelingy,… Tento boj vyhral nakoniec iba čas a stálo to za to. Moja pleť je čistá a žiarivá.

S cholesterolom som nemala osobne nikdy problémy. Zo zdravotných dôvodov som bola na krvi pár týždňov pred experimentom a aj 2 týždne potom ako som vyradila zo svojho jedálnička mäso. Výsledky cholesterolu sa mi zlepšili o celý stupeň. Takže pokiaľ je tvoja hladina vyššia, tak skús obmedziť mäso. Určite sa to vyplatí.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Shubhi| Food Blogger (@hungryykid),

Reakcie okolia boli rôzne

Najviac som sa bála reakcií okolia. Dopadlo to podobne, ako som si myslela. Jedna časť ma výrazne podporovala. Pripravili mi špeciálne jedlo, šli do toho so mnou a chápali to čo robím a prečo to robím. Mnohých som dokonca pre túto myšlienku nadchla alebo im zmenila trošku vnímanie.

Musím priznať, že tu bola aj druhá časť ľudí, vďaka ktorým to šlo omnoho ťažšie. Nedal sa viesť s nimi rozumný dialóg, naschvál mi mäso podsúvali a provokovali ma. To, že budem slabá, chorá a že si len ublížim som počula už asi tisíckrát. Napriek tomu celému som sa odradiť nedala.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Shubhi| Food Blogger (@hungryykid),


Keď sa spätne pozerám na celý experiment, tak ho hodnotím veľmi pozitívne. Veľa mi dal a priniesol mi nové zmýšľanie. Rozhodla som sa redukovať mäso v jedálničku aj naďalej. Začala som jesť zdravšie, pestrejšie a ľahšie. Vyskúšaš to tiež?

Zdroj: Hashtag.sk
Odporúčame