Nebezpečný kulinársky hit v Južnej Kórei: Tínedžeri jedia špáradlá, videá potom zverejňujú na TikToku

ikTokom sa opäť začal šíriť nebezpečný kulinársky trend (Zdroj: Flickr/Stephanie Sasse)

#V Južnej Kórei sa sociálnymi sieťami šíri kulinársky trend, ktorý je podľa odborníkov zdraviu škodlivý. Nech to znie akokoľvek absurdne, mladí Juhokórejci na TikToku zverejňujú videá, v ktorých jedia vyprážané špáradlá. Vo videách zdieľajú nadšenie z tejto nevšednej pochúťky, no ako uvádza portál Reuters, odborníci ich nadšenie rozhodne nezdieľajú.

Na panvici ožijú, pripomínajú zelené červy

Na úplny začiatok treba spomenúť, že smažené špáradlá, ktoré sú aktuálne vyhľadávaným pokrmom prevažne mladých ľudí v Južnej Kórei, nie sú tie, ktoré poznáme my, teda tie drevené. Vyrábajú sa zo zemiakového alebo kukuričného škrobu a sú dostupné v niektorých reštauráciách tejto krajiny. Na konzumáciu však rozhodne určené nie sú a v použití sa ničím nelíšia od bežného využitia špáradiel, aké poznáme my. Majú akurát zelenú farbu.

Netušíme, ako môžu juhokórejské smažené špáradlá chutiť, no na príťažlivosti im určite pridáva aj fakt, že keď sa začnú vyprážať, začnú meniť štruktúru. Na panvici doslova „ožijú“, určite ti pripomenú červy, ktoré by sa na žeravej panvici zrejme správali rovnako. Nakoniec ale pripomínajú podlhovasté chrumky zelenej farby, ktoré by v obchode možno aj upútali tvoju pozornosť. Najčastejšie si na nich ľudia pochutnávajú v kombinácií so syrom a korením.

Úspech smažených špáradiel ani náhodou nie je len senzáciou pre istú komunitu na TikToku. To, že presiahol územie sociálnych sietí, dokazuje aj oficiálne varovanie ministerstva. Na sociálnej sieti X sa totiž objavilo oficiálne varovanie, v ktorom sa uvádza, že bezpečnosť požitia zelených špáradiel nebola oficiálne dokázaná.

 

Zdroj: hashtag.sk, reuters.com, nbcnews.com
Odporúčame