Ako chutia Vianoce vo svete? Na stoloch rodín nechýbajú ani tradičné jedlá

Vianočné tradície sa líšia naprieč krajinami (Zdroj: Freepik/freepik)

#Vianoce sú obdobím pokoja, lásky a samozrejme, výborného jedla. Každá krajina má svoje vlastné tradície a zvyky spojené s vianočným stolom, ktoré odrážajú jej kultúru a históriu. Zatiaľ čo na Slovensku si nedokážeme predstaviť Štedrý večer bez vyprážaného kapra či zemiakového šalátu, v iných kútoch sveta nájdeme na vianočnom stole úplne iné špeciality.

Okrem výmeny darčekov a zdobenia stromčekov je neodmysliteľnou súčasťou Vianoc aj slávnostné štedrovečerné menu. To, čo nájdeme na vianočnom stole, sa môže výrazne líšiť nielen medzi jednotlivými krajinami, ale aj regiónmi. Poďme sa spolu pozrieť, aké jedlá a nápoje si ľudia vychutnávajú na Vianoce okolo sveta.

Spojené štáty americké

Na rozdiel od mnohých európskych krajín, v USA sa Štedrý deň neoslavuje tak veľkolepo ako Prvý sviatok vianočný. Štedrý večer je skôr príležitosťou na rodinné posedenie, možno s ľahkou večerou, ale hlavná vianočná hostina sa koná až nasledujúci deň. Menu sa veľmi podobá tomu, ktoré sa podáva na Deň vďakyvzdania.

Kráľom vianočného stola je plnený moriak. Pečie so špeciálnou plnkou, ktorá môže obsahovať rôzne ingrediencie ako chlieb, klobásu, jablká, cibuľu alebo orechy. Ako príloha sa podáva zemiaková kaša, zelenina – špargľa, fazuľky, karfiol či brokolica a brusnice vo forme želé alebo omáčky. Ako dezert sa servíruje jablkový, tekvicový či pekanový koláč, puding a tradičné cookies. K večeri sa podáva víno a eggnog – americký verzia vaječného likéru z vajec, mlieka, cukru a alkoholu.

V USA sú Vianoce celkom iné než tie naše (Zdroj: Freepik/chudo2307)

Taliansko

Štedrý večer v Taliansku, známy ako La Vigilia di Natale, je zvyčajne dňom pôstu, a preto sa na stole objavujú najmä rybie špeciality. Klasikou je baccalà, sušená treska, ktorá sa pripravuje rôznymi spôsobmi, často s paradajkami, olivami a kapariami. Ďalšími obľúbenými rybami sú alici marinate, marinované sardinky, alebo fritto misto di pesce, vyprážané morské plody.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Vyzdob si stromček podľa znamenia: Kto by mal staviť na záplavu svetiel a kto na ručnú výrobu?

K rybe sa podávajú zemiaky, či už pečené, varené alebo v šaláte, a rôzne druhy zeleniny. Na záver nesmie chýbať dezert – panettone, sladký vianočný chlieb s hrozienkami a kandizovaným ovocím, alebo pandoro, mäkký koláčik v tvare hviezdy. K večeri sa pije červené víno, ako inak v Taliansku.

Mexiko

Na Štedrý večer, ktorý v Mexiku nazývajú Nochebuena, sa mexické rodiny schádzajú na veľkolepú večeru plnú tradičných jedál. Medzi najobľúbenejšie patria bacalao con romeritos, čo je jedlo z tresky a špeciálnej rastliny romeritos, často podávané s mole omáčkou a zemiakmi.

Ďalším obľúbeným pokrmom je tamales, kukuričné placky plnené rôznymi ingredienciami, ako je bravčové, kuracie mäso alebo zelenina, pozole, hustá polievka s kukuricou, mäsom a chili papričkami, a pavo navideño, vianočná morčacia pečienka plnená chorizom, orechmi alebo ovocím. Mexická vianočná tradícia kladie dôraz na teplé nápoje akými sú napríklad horúca čokoláda s chili, punč alebo rompope – mexická verzia vaječného likéru.

Sviatočné jedlá sú rôzne v celom svete (Zdroj: Freepik/syda_productions)

Nemecko

Nemecká štedrovečerná večera je zvyčajne bohatá a pozostáva najmä z pečeného mäsa. Obľúbené sú pečená hus, kačica alebo bravčová panenka. K mäsu sa podávajú klasické prílohy ako červená kapusta, zemiakové knedle a kyslá kapusta. V niektorých regiónoch je obľúbenou voľbou aj ryba, ako kapor alebo losos. Ako dezert sa podáva tradičná štóla, bohatý ovocný chlieb alebo perníky. Čo sa týka nápojov, obľúbeným je vianočný punč – glühwein, najmä v chladnejších oblastiach.

Japonsko

V Japonsku nie sú Vianoce takým významným náboženským sviatkom ako napríklad v Európe. Väčšina Japoncov nie je kresťanského vyznania, a preto sa vianočné tradície postupne prispôsobili miestnym zvykom a vplyvom západnej kultúry. Jedným z najpopulárnejších vianočných jedál je práve kuracie mäso z reťazca rýchleho občerstvenia KFC. Tento trend sa začal v 70. rokoch a dodnes je veľmi obľúbený. Kuracie mäso sa stalo takmer symbolom Vianoc v Japonsku a mnohí si ho objednávajú s niekoľkotýždňovým predstihom. V ponuke sú špeciálne vianočné sety s vyprážaným kuraťom, šalátom a koláčmi. K dobrému kuraťu si Japonci na Vianoce vychutnávajú najčastejšie šampanské.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Crazy tematické líčenie: 5 make-up lookov, s ktorými zaručene zažiariš na každej vianočnej párty

Slovensko

Tradičná slovenská štedrá večera je bohatá na zvyky a jedlá, ktoré sa môžu mierne líšiť podľa regiónu. Základ však tvorí kapor ako symbol hojnosti, podávaný s vianočným zemiakovým šalátom. Kapor sa často pripravuje vyprážaný alebo pečený. Na stole nesmú chýbať oblátky s cesnakom alebo medom, ktoré symbolizujú spoločenstvo a požehnanie. Ďalšími obľúbenými jedlami sú rôzne druhy kapustnice alebo šošovicová polievka. Ako dezert sa podávajú šúľance s makom alebo orechmi, nazývané tiež pupáky.

Napriek tomu, že ako prípitok slúži poväčšine šampanské, Slováci sú pivný národ a tak nesmie na stole chýbať ani to. Jeho lahodná chuť doplní večeru a navyše pomôže s trávením. K sýtemu kaprovi so šalátom sa hodí intenzívny Zlatý Bažant 12 alebo Krušovice Bohém. K dezertu si potom môžu vychutnať jeho tmavú verziu, ktorá sa hodí k sladkým perníkom či čokoláde.

Aby bolo piva dosť pre celú rodinu, odporúčame k Štedrej večeri prichystať vianočné multipacky slovenského najobľúbenejšieho piva Zlatý Bažant či kráľovské Krušovice, kde sa v balení nachádza až 6 fliaš spolu s elegantným pohárom. Zohnať ich môžete v obchodoch Billa, Kaufland alebo Tesco.

Sleduj náš Instagram

Zdroj: Tlačová správa
Odporúčame