#Takmer každé dieťa pozná ten pocit, kedy presedí aj hodiny pred tanierom a to dovtedy, kým nezje svoju najneobľúbenejšiu zeleninu. Taká brokolica, ružičkový kel či karfiol skutočne nepatrí k detským favoritom. Vedci však prišli s nevídaným odhalením! Je to úplne normálne.
Podľa štúdií deti skutočne nemajú rady zeleninu z rodu brassica. Čiže čeľaď kapustovitých rastlín. Je to spôsobené tým, že deťom sa mikrobiómy v ústach menia oveľa výraznejšie ako dospelým. Táto u detí neobľúbená zelenina má totižto jedinečný substrát, ktorý po zjedení produkuje sírne prchavé látky. To môže spôsobovať vývoj zápachu v ústach, Ovplyvnená je aj hladinou určitých baktérií v mikrobióme.

Vedci pri tomto výskume pozorovali 98 rodičov a ich deti. Pričom vek ich potomka bol 6 až 8 rokov. Podarilo sa im zistiť, že deťom s vyšším obsahom prchavých látok síri, tento druh zeleniny takmer vôbec nechutil. U ich rodičov to však bolo naopak. Záver? Jednoducho na to, aby vám chutila brokolica, musíte vyrásť.
Zdieľať na