Akú kávu majú Slováci najradšej? Vytvárame vlastné trendy, pijeme inak ako za hranicami

Nové trendy v pití kávy

Slováci si vytvárajú nové trendy v pití kávy (Zdroj: PR článok)

#Vedeli ste že sa na Slovensku stretáva hneď niekoľko kávových kultúr a miešajú sa tu zvyky pitia kávy z celého sveta? Vďaka týmto zvykom sme si osvojili množstvo spôsobov pitia kávy a dokonca aj vytvorili vlastné.

„Toto miešanie kultúr je skutočne fascinujúce a Slovensko má šancu byť krajinou, ktorej kávová kultúra v sebe snúbi celý svet. Nejde o barbarstvo ak pijeme kávu inak ako Taliani alebo Turci, ak použijeme správne zásady prípravy kávy a kvalitné čerstvo pražené kávové zrnká.“  Baristka Monika Matúšová sa venuje káve už roky, mapuje kávové preferencie ľudí nie len u nás, ale aj v zahraničí.

Nové trendy v pití kávy
Slováci si vytvárajú nové trendy v pití kávy (Zdroj: PR článok)

Akú kávu pijú Slováci najradšej?

Kávová kultúra je síce oveľa výraznejšia napríklad v Turecku, v Taliansku, alebo v Škandinávii, no je viac-menej jednotvárna. Švédi kávu filtrujú, Taliani milujú Espresso a Moku a v Turecku kávu zalievajú a prevárajú. Ak si spojíte všetky krajiny, ktoré majú výraznú kávovú kultúru zistíte, že sa Slovensko nachádza v ich strede. A práve preto u nás nájdete všetky tieto spôsoby prípravy kávy nie len v kaviarňach, ale aj v domácnostiach.

„Každý si tu môže nájsť, čo mu najviac vyhovuje. Myslím si, že nie je potrebné nikoho napodobňovať, ale zobrať si z každej krajiny to čo chutí nám. Na severe kde je zima sa pijú veľké filtrované šálky kávy. Na juhu sa naopak pijú malé šálky kávy. Preto je podľa mňa pochopiteľné, že v Strednej Európe  sme si našli kompromis. Napríklad také espresso (30ml) si radi dolejeme trochou horúcej vody. Ak sú kávové zrnká kvalitné, správne upražené a káva je správne namletá a pripravená, nejde o žiadne barbarstvo, ako sa mnohí možno domnievajú, “ dodáva baristka.

Slovákom najviac chutia v káve tóny orieškov a čokolády

Odkedy sa u nás nezvyknú kávové zrnká pražiť vyslovene tmavo a dávame si viac záležať na kvalite kávových zŕn, vieme objaviť v kávovom nápoji až 1500 chutí a vôní. „Počas všedných dní si najradšej doprajeme kávu, ktorá nie je ani horká ani kyslá, stredne intenzívna s tónmi kakaa a orieškov. Popri tom ale radi vyskúšame aj nové zaujímavé chute a spôsoby prípravy kávy. Slováci milujú kávu. Sú zvedaví a chcú o káve postupne vedieť viac a viac.“

Káva pražená na Slovensku

Slováci nepodľahli iba pitiu kávového nápoja, ale aj umeniu praženia kávového zrna, z ktorého sa obľúbený nápoj pripravuje. Káva pražená na Slovensku je oveľa čerstvejšia, slovenský pražiar sa tiež môže viac priblížiť chutiam a preferenciám slovenského kávičkára. „Našu slovenskú kávu už ocenili aj porotcovia na svetových súťažiach v Anglicku a Taliansku. Podľa mňa môže byť slovenská káva svetová,“ uzatvára baristka Monika Matúšová z pražiarne kávy Zlaté Zrnko.

VYSKÚŠAJTE SKVELÚ KÁVU OD ZLATÉHO ZRNKA

Zdroj: PR článok
Odporúčame