Novinky z podmorského sveta: Pozri sa, čo ukrýva záhadný objekt uprostred šíreho oceánu

Kým sa oblasť poriadne nepreskúma, môžeš si len domyslieť, čo by mohla ukrývať (Zdroj: Freepik/wirestock)

#Dná morí a oceánov nie sú ani zďaleka tak dobre preskúmané, ako si možno myslíš. Prieskumníci prichádzajú stále s novými a novými teóriami či poznatkami, ktoré ich nútia skúmať neznáme vody viac a posúvať sa čoraz hlbšie. Tak tomu bolo aj teraz, kedy objavili niečo, čo by ich ani vo sne nenapadlo.

Modrá obria diera

Dno obrovskej podmorskej diery s názvom Taam Ja‘ má byť, podľa dôkazov, omnoho väčšie, než sa predpokladalo. Jeho hĺbka dokonca šokovala samotných objaviteľov. Podľa dostupných informácií ide o najväčšiu dieru tohto typu na našej planéte. Nachádza sa v zálive Chetumal neďaleko hraníc medzi Mexikom a Belize.

Donedávna bola štatisticky považovaná za druhú najväčšiu dieru, no posledná expedícia odhalila, že jej právom patrí významné prvenstvo. Informoval o známy vedecký časopis.

Nesprávne odhady

Nesprávne odhady hĺbky podmorského vrtu Taam Ja‘, ktorý nesie prezývku „modrá diera“, považovali vedci za druhú najväčšiu dieru do našej planéty. Podľa nedávnej expedície je však jasné, že si zaslúži prvenstvo. Nesprávne odhady totiž prebila až jej reálna hĺbka, ktorá bola o 150 metrov väčšia, než sa predpokladalo.

Záznamy z expedície v roku 2021 odhadovali hĺbku miesta na približne 270 metrov. Trvalo takmer tri roky, kým vedci pomocou lepšieho technického vybavenia prišli na to, že sa mýlili. Ich nesprávne meranie absolútne vyvrátili novým záznamom, ktorý urobili skoro pol kilometra pod morskou hladinou.

„Taam Ja‘ je teraz najhlbšou modrou dierou, ktorá bola doteraz objavená, s hĺbkou vody presahujúcou 420 metrov pod hladinou mora, pričom jej dno ešte nebolo dosiahnuté,“ uzavreli prípad autori spomínanej štúdie.

Zaujímavé objavy

Určite horíš nedočkavosťou za tým, čo sa v takejto nepreskúmanej oblasti nachádza. Odborníci lokalitu označili ako „oázu na inak neúrodnom morskom dne“, ale podľa prieskumníkov je to omnoho zaujímavejšie.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Nečakané vysvetlenie: Vedci rozlúštili otázku žiarenia Slnka bez kyslíku, výsledok ťa šokuje

Uvádzajú, že by sa tam mohli nachádzať zaujímavé koraly, mäkkýše, korytnačky, žraloky a iné bežné morské živočíchy. Kým sa oblasť poriadne nepreskúma, môžeš si len domyslieť, čo ďalšie by mohla ešte ukrývať.

Sleduj náš Instagram

Zdroj: hashtag.sk
Odporúčame