RECENZIA Náš svet má nového kráľa: Prečo je nová Planéta opíc epická?

Planéta opíc

Nová Planéta opíc prichádza s epickým príbehom (Zdroj: 20th Century Studios)

#Filmová séria Planéta opíc je populárna sci-fi franšíza, ktorá sa zameriava na vzťah medzi ľuďmi a inteligentnými opicami. Tie začínajú vykazovať pokročilé znaky rozumu a takisto aj vlastnej kultúry. Ako dopadla najnovšia snímka?

Pôvodná séria sa začala už v roku 1968 adaptáciou románu Pierra Boulleho, ktorý do filmovej podoby preniesol režisér Franklin J. Schaffner. Aktuálne v kinách ale žiari už štvrtá časť novodobej Planéty opíc, ktorú sme si samozrejme museli ísť pozrieť aj my, aby sme ti mohli zreferovať naše dojmy.

Očakávané pokračovanie

Úspech úplne prvého filmu viedol ku vzniku množstva pokračovaní a reštartov, ako aj televíznych seriálov a komiksov. Novodobá séria Planéta opíc začala v roku 2011 s filmom Rise of the Planet of the Apes a táto snímka prakticky reštartovala celú sériu, predstavujúc moderný príbeh o vzostupe inteligentných opíc a ich konflikte s ľuďmi.

Jadro príbehu sa sústreďuje na výskum lieku, ktorý v rámci testovania stvorí inteligentného šimpanza zvaného Caesar. Ten je vychovávaný ľuďmi a začne vykazovať výnimočný rozum a následne vedie revolúciu opíc proti ľuďom.

Ďalej nasledovali filmy ako Dawn of the Planet of the Apes a War for The Planet of the Apes, ktoré zobrazovali vyeskalovaný konflikt medzi opicami a ľuďmi. Celá séria je obľúbená nielen pre svoju vysokú vizuálnu úroveň, ale takisto vďaka skvelým výkonom hercov, najmä Andyho Serkisa, ktorý stvárnil Caesara pomocou tzv. motion capture technológie.

Najnovšie sa do kín po celom svete dostal film Kingdom of the Planet of the Apes alebo teda Kráľovstvo Planéty opíc, ktoré je síce pokračovaním tejto novodobej série, ale zároveň tvorí prvý diel novej trilógie. Ako sa nám nový opičí príbeh páčil?

Opice sú opäť stredobodom pozornosti (Zdroj: 20th Century Studios)

Skvelé tempo

Túto snímku si na starosť vzal talentovaný režisér Wes Ball. Podarilo sa mu vytvoriť jednoznačne kvalitné pokračovanie, ktoré robí česť svojim predchodcom, ale zároveň aj kvalitne predostiera úplne nové príbehy.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
TEST sladkých cottage cheesov: Táto príchuť nás neoslovila, chcelo by to zlepšovák

Príbeh Kráľovstva Planéty opíc sa odohráva vyše 300 rokov po Caesarovej smrti. Do popredia sa teda dostávajú úplne nové postavy, ktoré sú však veľmi dobre napísané. Aj napriek pomalšiemu rozbehu v úvode filmu to nám ako divákom vôbec neprekážalo, pretože celé tempo rozprávania je zvládnuté skutočne majstrovsky. 

K celkovému efektu rozhodne pomohli aj hlavní predstavitelia, a teda Owen Teague (ktorý hrá novú hlavnú postavu menom Noa), Freya Allan, Kevin Durand alebo aj Peter Macon. Príbeh pôsobí veľmi vyspelo, ukazuje skvelé dobrodružstvo, ktoré často vo veľmi vycibrených emočných scénach berie dych a všetko je zaobalené do naozaj krásneho vizuálu.

Vo filme sa objavujú nové postavy (Zdroj: 20th Century Studios)

Dokonalý vizuál

Už od prvého filmu z roku 2011 si táto séria drží naozaj vysokú úroveň vizuálnej stránky, čomu pomáhajú aj skvelé digitálne efekty. Z inteligentných opíc urobili realistické postavy, ktoré berú dych. K tomu si ešte môžeš doplniť krásne scenérie postapokalyptického sveta, ktorý už stovky rokov nie je pod nadvládou ľudí.

Stretávame sa tu aj s vyobrazením rozrastajúceho sa „kráľovstva“ , ktoré vedie obávaný kráľ menom Proximus Caesar. Ten sa pre svojich poddaných snaží pôsobiť ako nástupca pôvodného Caesara, ktorého odkaz je tu skutočne všadeprítomný. Jeho posolstvo však nový vládca zákerne prekrúca vo svoj vlastný prospech a je tak veľmi kvalitným záporákom filmu.

Jedine je trošku škoda, že sme samotné kráľovstvo dostali iba vo veľmi strohých útržkoch a určite by sme prijali vidieť z neho viac. Je to dosť málo vzhľadom na to, že kráľovstvo máme aj v názve filmu, v skutočnosti krajina pôsobí ako jedna malá zátoka so starým vojenským bunkrom a to je všetko. Je to samozrejme iba jedna z naozaj drobných kozmetických chybičiek. 

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
RECENZIA Godzilla a Kong opäť bojujú bok po boku: Tento film je epická lahôdka
Vo filme je množstvo emotívnych scén (Zdroj: 20th Century Studios)

Záverečné zhrnutie

Mladý lovec Noa si dokázal v našom ponímaní veľmi presvedčivo vybudovať obľubu ako nový hlavný hrdina tejto čerstvej trilógie. Film je skutočne dôstojným pokračovaním a na naše veľmi pozitívne prekvapenie ani trochu neklesol na kvalite v porovnaní s predchádzajúcou trilógiou s Andy Serkisom. 

Film sa skončil veľmi otvoreným koncom, ktorý síce možno trochu neurčito, ale predsa len načrtáva smer, akým sa táto nová trilógia vyberie v ďalšom filme. Veľmi príjemnou novinkou posledných dní sú aj zverejnené plány pokračovať s Planétou opíc aj po skončení aktuálnej trilógie. 

Všetko je totiž súčasťou filmového plánu, ktorý počíta dohromady s deviatimi snímkami a z ktorého sme  aktuálne mali možnosť vidieť iba štvrtú časť. Môžeme sa teda podľa všetkého tešiť ešte na päť filmov z tohto krásne vytvoreného sci-fi sveta. Ak zostanú tvorcovia verní jeho základným stavebným kameňom, rozhodne sa ešte máme na čo tešiť!

Hodnotenie: #####

Pójdeš na novú Planétu opíc do kina aj ty?

Sleduj nás aj na Instagrame

Zdroj: hashtag.sk
Odporúčame