Zaujímavý netradičný nález: V Austrálii ochranári urobili fotky vzácneho živočíšneho druhu

Austrálski ochranári prírody natrafili na vzácneho jedinca, ktorý sa vyskytol pomerne nečakane vo vnútrozemí ich krajiny (Zdroj: Freepik/user25919452)

#Malé zvieratká sú roztomilé. To platí aj v prípade tohto zaujímavého a pomerne netypického živočíšneho druhu, ktorý sa nazýva vakokrt (lat. Notoryctes typhlops). Podobný je bežnému krtkovi, no existencia tohto konkrétneho druhu zostáva pre ľudstvo veľkou záhadou.

Na návšteve v Austrálii

Austrálski ochranári prírody natrafili na vzácneho jedinca, ktorý sa vyskytol pomerne nečakane vo vnútrozemí ich krajiny. Zvieratko, ktorým je vakokrt (alebo kakarratula) prudko pripomína bežného záhradného krtka.

Ojedinelým je najmä z toho dôvodu, pretože ani skúsení biológovia netušia, koľko týchto jedincov na planéte žije. Málokedy sa ho podarí zazrieť, preto fotografiu, ktorá vznikla, považujú za unikát.

Netradičná výnimočnosť

Dospelého vakokrta by si schoval do dlane. Dorastá totiž len do veľkosti okolo 12 centimetrov a má len približne 40 gramov. Stretnúť ho je naozaj umenie – podľa záznamov sa to ľuďom darí len približne raz za desať rokov!

Marutovia, tradiční lokálni domorodci, uviedli, že ho videli vo Veľkej piesočnej púšti, ktorá sa nachádza približne 1 500 kilometrov od Perthu. „Neuveriteľná správa! Strážcovia uvideli ďalšieho nedolapiteľného kakarratula,“ uviedla organizácia Kanyirninpa Jukurrpa na svojom Facebooku.

Podľa slov riaditeľky spomínanej ochranárskej organizácie je tento výnimočný živočíšny nález veľkou udalosťou. „Všetci sa už nemôžeme dočkať, keď sa vrátime domov a ukážeme svojim rodinám a deťom fotky,“ vyjadrila sa pre portál ABC Net.

Už druhý raz za pol roka

Aj napriek faktu, že tento druh krta je ojedinelý, vedci zaznamenali už druhý prípad „stretnutia“ v priebehu pol roka. „Poznám človeka, ktorý jedného zahliadol, ale nevedel, čo to je. Myslel si, že je to mláďa morčaťa,“ uviedol odborník na faunu Gareth Catt.

„Ľudia si často myslia, že v púšti nie je veľa života, ale púšť je plná jedinečných živočíchov,“ dodal. Na záver dodal, že mnoho púšti nie je dostatočne preskúmaných a ich ďalšie študovanie je dôležité najmä s ohľadom na ochranu živých bytostí, ktoré čelia klimatickým zmenám.

Sleduj náš Instagram

Zdroj: hashtag.sk
Odporúčame