Český TikTok žije novým trendom: Inšpirovala ho známa reality show

Trend spočíva v tom, že so základným budgetom sa zúčastnení snažia hospodáriť počas jedného mesiaca (Zdroj: Freepik/frimufilms)

#Náklady na život sú extrémne vysoké, doba je náročná a financie mnohým veľmi chýbajú. To, čo si kedysi poznal len z reality shows, možno poznáš aj na vlastnej koži. Minimálny budget na prežitie nasledujúceho dňa, neschopnosť vytvoriť si finančnú rezervu, neustále útrapy s rozdelením peňazí. Českí užívatelia TikToku sa rozhodli pustiť do výzvy, ktorú si vymysleli na základe populárnej televíznej showky. Je možné prežiť s minimálnym rozpočtom?

Dá sa to?

Mnoho mladých je v dnešnej dobe naučených na istý štandard. Míňanie veľkého obnosu peňazí (často) za hlúposti, je problémom, ktorý dokáže poriadne potrápiť. Dobrým krokom je, ak si túto svoju guilty pleasure dokážeš sám pred sebou priznať.

TikTok priam vybuchol pod nátlakom videí, ktoré zverejňujú naši bratia. Výzva spočíva v tom, že sa pokúšajú žiť z čiastky, ktorá v Českej republike predstavuje 4 860 korún, teda necelých 200 eur. Suma nezahŕňa náklady na bývanie, ale aj tak môže byť hospodárenie poriadna fuška.

Nácvik finančnej gramotnosti

Trend spočíva v tom, že so základným budgetom (okolo 192 eur) sa zúčastnení snažia hospodáriť počas jedného mesiaca. Peniaze im slúžia len na potraviny a základné osobné potreby. Do budgetu sa počíta všetko okrem nákladov na bývanie, teda aj poplatok za telefón či internet.

Musíme však uznať, že v dnešnej materialistickej dobe ide o pomerne peknú pokornú myšlienku. Žiť nízkorozpočtovo je náročné, no nie nemožné.

@saraserbouskova Žiju z životního minima Den 1 Sleduj moji cestu také na ig: sara_serbouskova ❤️ #fyp #foryou #zijuzzivotnihominima #challenge #fypシ ♬ původní zvuk – saraserbouskova
 

Hlavným dôvodom je motivácia

Kým jedni šetria cielene, iní sa chcú naučiť hospodáriť, ďalší zasa túžia vyskúšať život ako v známej televíznej show, Zámena manželiek. Skúsenosti užívateľov s týmto novým challengeom sú pozitívne – väčšina sa však ale zhodne, že takýto život by si z dlhodobého hľadiska nedokázali predstaviť.

Podľa slov ľudí, ktorí sa do výzvy zapojili ide najmä o to, aby si uvedomili hodnotu peňazí a naučili sa šetriť. Nejeden z účastníkov uznal, že žije veľmi konzumný život. „Kúpim si niečo za 50 korún, zdá sa mi, že to nie je tak veľa. Ale mesačne to urobí aj niekoľko stoviek,“ vyjadrila sa na svojom profile jedna zo zúčastnených.

Nadšenie zdieľajú s online svetom

Účastníci tejto výzvy sa o svoje denné výdavky delia s verejnosťou na svojich profiloch. Ukazujú svoje nákupy, jedlá a aktivity, ktoré s obmedzeným budgetom robili. Nakupujú často v zľavách, nekupujú si takmer žiadne oblečenie, či hľadajú iný druh zábavy, než je kino či fitko.

Sleduj náš TikTok

Zdroj: hashtag.sk
Odporúčame