Záhadný úkaz na oblohe vyvolal špekulácie: Vstupná brána do inej galaxie?

Je teleportom do inej časti nekonečného vesmíru? (Zdroj: Freepik/wirestock)

#Vesmírne útvary a nebeské úkazy fascinujú ľudí od nepamäti. Nie je tomu inak ani v súčasnosti, kedy sa vedci snažia vo veľkom vypátrať čo i len náznak toho, že vo vesmíre nemusíme byť sami. Na oblohe sa objavila záhada, ktorá nedá mnohým spávať. Je teleportom do inej časti nekonečného vesmíru?

Šokujúci útvar

Ešte začiatkom marca sa podarilo niečo unikátne. Nad Antarktídou bol zachytený zvláštny útvar, ktorý sa ponáša na akúsi svietiacu špirálu. Biley jas objektu v kombinácií s polárnou žiarou v mieste výskytu pôsobil priam mysticky. Nadprirodzeným vzhľadom tak na seba útvar strhol všetku pozornosť vedcov.

Nevídaný jas bieleho svetla spolu so spomínanou polárnou žiarou sa objavil na oblohe takmer z čista jasna. Verejnosť tak zostala z arktickej nočnej oblohy zaskočená – žiara totiž pokryla tisícky míľ nebies, čo pôsobilo prinajmenšom desivo.

Nejde o mimozemskú komunikáciu

Portál Live Science informoval o tom, že nejde o žiadnu komunikáciu s iným živočíšnym druhom. Aj keď sa objekt javil priam nadprirodzene, ide o pomerne bežnú vec – vznik tejto záhadnej špirály má na svedomí štart rakiet spoločnosti SpaceX.

Raketa bola súčasťou misie, ktorá sa uskutočnila ešte 4.marca. Prevážala 53 satelitov patriacich viacerým  vesmírnym spoločnostiam, ktoré boli úspešne vypustené na dráhu okolo našej planéty. Falcon 9, raketa, ktorá má túto záhadu na svedomí, vyštartovala z Vandenberg Space Force Base v Kalifornii ako súčasť misie Transport-10.

 

Čo bolo dôvodom?

Ako sme už spomínali, o svetelnú show sa postarala raketa. Záhadné objekty má na svedomí práve osvetlenie oblaku zamrznutého paliva, ktoré raketa SpaceX jednoducho vypúšťala. Zamrznuté kryštáliky sa rozptýlili do špirálovitého útvaru, ktorá odrážala slnečné svetlo a polárnu žiaru na Zem. Jednoducho povedané – išlo len o šikovnú hru fyzikálnych javov, ktoré sú úplne bežné.

 Astronómovia to nazývajú aj „vesmírnou špirálou“, ktorá pri takýchto procesoch jednoducho vzniká. Jeden z nich dokonca vysvetlil, že takéto úkazy budú, pravdepodobne, čoraz bežnejšou praxou. Ďalší nás čaká ešte tento rok – v októbri je v pláne misia Transportera-12, takže podobné úkazy možno očakávať nad Islandom či ostatnými Arktickými časťami našej planéty.

Sleduj náš Instagram

Zdroj: hashtag.sk
Odporúčame