Tohtoročné Oscary mali najvyššiu sledovanosť za posledné roky: Čo to spôsobilo?

Tohtoročné odovzdávanie Oscarov patrilo k tým najsledovanejším za posledné roky (Zdroj: Universal Pictures, Warner Bros.)

#Odovzdávanie prestížnych Academy Awards je každoročným sviatkom fanúšikov filmu, no posledné ročníky sa zrovna rekordnou sledovanosťou pochváliť nemohli. Istý prelom nastal až tento rok, kedy si slávnostný ceremoniál pozrelo najviac divákov za posledné štyri roky. Prispel k tomu skorší vysielací čas, ale aj dva najväčšie filmové hity minulého roka, ktoré dnes poznáme ako kultúrny fenomén Barbenheimer.

Najvyššia sledovanosť vďaka femonému Barbenheimer

Tohtoročné odovzdávanie Oscarov malo najvyššiu sledovanosť od roku 2020,kedy sa o zlaté sošky uchádzali filmy ako Parazit, Joker či Once upon a time in Hollywood. K úspechu 96. ročníku odovzdávania cien Akadémie, ktorý si pozrelo 19,5 milióna divákov, nepochybne prispela aj zmena vysielacieho času, no hlavný podiel na ňom nesie fenomén známy ako Barbenheimer.

Filmy Barbie a Oppenheimer boli najočakávanejšími filmami minulého leta, ktoré netradične premiérovali v rovnaký deň. Práve následkom tejto „kolízie“ vznikol fenomén Barbenheimer, ktorý ovládol nielen internet, ale aj aktuálny ročník Oscarov. Dvojica filmov spolu získala až 21 nominácií, z ktorých ich na víťazstvo najviac premenila životopisná dráma Christophera Nolana. Oppenheimer získal až sedem zlatých sošiek a to v kategóriách najlepší film, réžia, strih, kamera, hudba, herec v hlavnej úlohe (Cillian Murphy) a herec vo vedľajšej úlohe (Robert Downey Jr.).

Barbie na druhej strane, ani napriek vysokým očakávaniam a komerčnému úspechu, na Oscaroch až tak nezabodovala. Zo svojich ôsmich nominácii na víťazstvo premenila len jednu, a to v kategórii najlepšia originálna skladba. Tou sa stala „What Was I Made For?“ od Billie Eilish. Počas galavečera sa však pozornosti dostalo aj skladbe „I’m Just Ken“.Tú vo veľkom štýle zaspieval predstaviteľ Kena, Ryan Gosling, ktorého z nejakého dôvodu sprevádzal aj gitarista Guns N’ Roses, Slash.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Čo ti ušlo z oscarovej noci? Pes v hľadisku, nahý muž aj malé godzilly

Sleduj náš TikTok

Odporúčame