7 denných návykov Elona Muska: Pomôžu ti riešiť problémy a zvládať úlohy

Elon Musk sediaci na stoličke

Manažovať veľa firiem si vyžaduje dobré návyky (Zdroj: flickr.com/TED Conference)

#Elon Musk je vizionár a podnikateľ známy nielen svojimi revolučnými projektami ako Space X a Tesla, ale aj mnohými kontroverziami. V neposlednom rade však môže inšpirovať svojimi dennými návykmi. Čo by sa stalo, keby si si ich začlenil do svojho života? Vyskúšaj ich sám:

Takýto budík si v živote nedáš

Musk začína svoj deň skoro ráno, často už okolo 5:00. Podľa podnikateľa je takéto skoré vstávanie dobré preto, že môžeš pracovať vtedy, kým ostatní spia. Akcie, manažovanie firiem alebo rokovanie s úspešnými sa deje väčšinou dopoludnia. Ak teda chceš spoznať niekoho úspešnejšieho, ako je Musk, rozhodne ho nenájdeš na neskorej večernej prechádzke.

Hoci nie je úplne známy konkrétny čas, kedy Elon chodí spať, zdá sa, že si uvedomuje dôležitosť zdravého spánkového režimu. V rozhovoroch často zdôrazňuje, že ráno je preňho najpokojnejším úsekom dňa, keď sa môže sústrediť na svoje myšlienky a plány bez rušenia.

Poučenie z vlastných chýb

Elon nie je len úspešným podnikateľom, ale aj neustálym študentom. Čoho? Najmä vlastných chýb. Jeho filozofia spočíva v tom, že chyby sú nevyhnutnou súčasťou procesu učenia a rastu. Vo svojej kariére sa stretol s mnohými výzvami a neúspechmi, vrátane problémov so SpaceX a výrobnými oneskoreniami v Tesle.

Avšak, namiesto toho, aby sa tým nechal znechutiť, využil tieto skúsenosti vo svoj prospech. Svoje chyby analyzoval, poučil sa z nich a zlepšil svoje budúce rozhodnutia. Tento prístup môže slúžiť ako inšpirácia k tomu, aby si aj ty premýšľal nad svojimi chybami, analyzoval, čo si mohol spraviť lepšie a čo sa ti podarilo.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Susedné štáty Slovenska pozná dobre málokto: Dať tento KVÍZ na plný počet je fuška
Musk premýšľajúci na konferencií
Cesta za svojimi cieľmi vie byť občas náročná (Zdroj: flickr.com/Daniel Oberhaus)

Dôležitosť nadovšetko

Musk vie, ako pristupovať k problémom. Aj preto sa najkritickejšími úlohami ako prvými v poradí. V Tesle čelil výzvam výroby a logistiky. Namiesto toho, aby sa zameriaval na množstvo menších problémov, zameral sa na identifikáciu hlavných prekážok a ich riešenie.

Pre teba môže byť táto filozofia užitočná pri plánovaní vlastného času. Urči si úlohy, ktoré majú najväčší vplyv na tvoju prácu či štúdium, a postav ich na prvé miesto svojho zoznamu priorít. To ti umožní investovať svoju energiu do vecí, ktoré majú skutočný dopad na tvoj osobný rozvoj.

Súkromie súčasťou rozvrhu

Hoci Elon pracuje na viacerých projektoch a firmách súčasne, denne venuje svoj čas svojim jedenástim deťom a priateľke. Aj na to si vytvoril rozvrh. Snaží sa dodržiavať svoj stanovený harmonogram, aby nebol ukrátený jeho profesijný ani rodinný život.

Akú si z toho môžeš si z toho zobrať inšpiráciu? Mal by si byť efektívny pri plánovaní svojho času a vytváraní harmonogramu tak, že budeš zohľadňovať nielen pracovné povinnosti, ale aj osobné záujmy a vzťahy. Pokojne si ich rozplánuj v kalendári, vrátane večere s priateľkou, návštevy kina či obedu s rodičmi.

Čo budeš robiť v roku 2060?

Hoci možno nevieš, čo budeš robiť zajtra, Musk má plány na dlhé roky vopred. Jeho projekty, ako Tesla, SpaceX a The Boring Company, majú presné ciele, ku ktorým sa snaží priblížiť a prekonať ich. Aj keď sníva o veľkých cieľoch, rozdeľuje ich na menšie etapy a konkrétne kroky, pretože tento prístup mu umožňuje postupovať krok za krokom bez zbytočných rozptýlení.

Ty sa môžeš inšpirovať a vytvoriť krátke aj dlhodobé ciele, ktoré nalinajkujú presnú cestu ku všetkému, čo chceš dosiahnuť. Pouvažuj, čo by si chcel dosiahnuť z dlhodobých cieľov, napríklad dostať sa do formy, a potom sa opýtaj sám seba „Čo potrebujem denne spraviť, aby som dosiahol svoj cieľ?“ V tomto príklade možno začať cvičiť. Aj to si môžeš rozdeliť na čiastkové kroky, ktoré ti pomôžu posúvať sa k cieľu postupne.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
KVÍZ Francúzsko ukrýva zaujímavosti, ktoré pozná málokto: Zaklikneš všetky správne odpovede?
Elon nosiaci tričko firmy Tesla
Každý deň musí byť produktívny (Zdroj: flickr.com/Tesla Owners Club Belgium)

Cvičme v rytme

Elon často kombinuje fyzickú aktivitu so svojou pracovnou rutinou. Taktiež sa priznal, že najväčšie rozhodnutia týkajúce sa jeho spoločností často rieši počas bežného behu alebo cvičenia. Vizionár je presvedčený, že udržiavanie dobrej fyzickej kondície má pozitívny vplyv na mentálnu sviežosť a kreativitu.

Aj keď tvoj pracovný život môže byť náročný, snaha o pravidelné cvičenie a pohyb môže mať dlhodobý pozitívny vplyv na tvoje telo a myseľ. Možno práve tebe napadne myšlienka hodná miliónu práve vtedy, keď budeš behať na bežiacom páse. Podľa nás nie je náhoda, že úspešní a bohatí ľudia športujú a uprednostňujú zdravý životný štýl.

Mních v prestrojení

Určite aj ty poznáš náročné situácie, pri ktorých musíš zachovať chladnú hlavu a pevné nervy. S týmto sa Musk stretáva každý deň a jeho mentálna odolnosť voči stresu a tlaku mu umožnila myslieť s chladnou hlavou v každej situácii. Aj vďaka tomu vníma ťažkosti ako príležitosti pre rast a inovácie.

Ty môžeš spraviť svoj život lepší tak, že sa naučíš myslieť pozitívne a s chladnou hlavou v stresových situáciách. Nesnaž sa riadiť prvým impulzom, pretože ten väčšinou nie je tá najlepšia možnosť. Ak ti to pomôže, pokojne zapíš návrhy riešení daného problému a následne si ich prečítaj. Spísanie riešení ťa upokojí a ty budeš môcť rozmýšľať s rozvahou.

Tak čo, stojí to za inšpiráciu?

Sleduj náš Instagram

Zdroj: hashtag.sk, Elon Musk/Ashley Vance
Odporúčame