Ak si vášnivý cestovateľ, priprav sa na nové trendy: Podľa odborníkov bude tento rok plný zmien!

Približne každý štvrtý človek uviedol, že má v pláne aj o niečo viac dobrodružstiev. (Zdroj: Freepik/freepik)

#Cestovanie je čoraz rozšírenejšou záľubou, najmä medzi mladými ľuďmi. Pokiaľ patríš aj ty k vášnivým cestovateľom a prepadol si tomuto fantastickému hobby, určite vieš, že mnohé veci sa nedajú predpokladať. Niektoré veci sa však dajú vopred očakávať. Nové cestovateľské trendy pre rok 2024 ti prezradia, na čo sa môžeš na svojich cestách pripraviť.

Odborná hypotéza

Portál Forbes uvádza, že podľa odborníkov sa ľudia stále neboja vyraziť za svojimi cestovateľskými cieľmi. Potvrdil to aj americký prieskum, ktorý priniesol zaujímavé čísla.

Hypotéza tvrdí, že až 57 percent opýtaných plánuje tento rok cestovať minimálne toľko, ako tomu bolo v minulom roku. Približne každý štvrtý človek uviedol, že má v pláne aj o niečo viac dobrodružstiev.

Odvaha aj napriek nepriazni

Mnoho ľudí sa pod vplyvom nepriaznivých udalostí na svete obáva cestovať. Už od čias koronavírusu sú ľudia opatrnejší, no na smelosti im nepridávajú ani udalosti na blízkom východe, či islandské vybuchujúce sopky. Aj napriek tomu sa nájdu odvážlivci, ktorí to risknú.

 „Vidíme pochopiteľný nárast obáv cestovateľov na celom svete, no najvýraznejšie je to na blízkom východe,“ vysvetľuje pre Forbes Dan Richards, CEO spoločnosti The Global Rescue Companies.

Chceš byť cool cestovateľom?

Ak chceš byť trendsetterom aj v cestovaní, pripravili sme si pre teba zoznam tipov a trikov, ktoré sa oplatí vyskúšať dodržať. Nič nimi nestratíš, skôr naopak. Ideš do toho s nami?

Plánuj!

Rezervovať si výlet alebo dovolenku na poslednú chvíľu? Tento trend sa pomaličky vytráca. Do popredia sa dostáva plánovanie a stratégia. Dôvod je jednoduchý – mnohým ľuďom už len samotné plánovanie vysnívanej dovolenky prináša radosť. Vybrať si tú správnu krajinu, nájsť miesta, ktoré chceš vidieť či bookovať si ubytko, ti môže pomôcť aj k návratu stratenej motivácie. Sľúb si sám pre seba výlet za úspešnú maturitu alebo dokončenie semestra!

Cestuj v malom

Cestovanie sa nemusí nutne spájať len s obrovskými a drahými dovolenkami. Predstava stráviť dva týždne na pláži je lákavá, no pre mnohých je off budget. Spoj príjemné s užitočným a vyber sa na krátkodobé výlety. Či už to bude koncert svetovej hviezdy alebo športové podujatia v zahraničí. Použi na seba metódu kvantity a dopraj si malé výlety pokojne aj každý víkend. Do rôznych európskych metropol sa dajú kúpiť letenky doslova za pár drobných.

Plavby sú v kurze

Hoci sa obľube tešia veľké zaoceánske plavby, na zahodenie nie sú ani tie menšie, po rôznych riekach. Či sa už vyberieš na výlet do Benátok alebo Prahy, v ktorých si užiješ splav v meste, alebo vsadíš na poriadnu dobrodružnú expedíciu (pokojne aj na niektorej zo slovenských riek) je len na tebe.

Solo traveleri

Cestovať osamote nie je hanba ani nuda. Predpoklady hlásia, že solo traveling bude jeden z horúcich trendov tohto roka. Prepadlo mu čoraz viac známych aj neznámych ľudí, stačí ti sa inšpirovať osobnosťami na sociálnych sieťach alebo vlastným okolím.

AI spoločník na cesty

Niet sa čomu čudovať, že ani v tomto prehľade nechýba umelá inteligencia. Chatbot dokáže zmeniť spôsob, akým budú tvoje cesty prebiehať. „Od chatbotov spracovávajúcich rezervácie a dopyty až po prediktívne analýzy, ktoré optimalizujú cenové stratégie, sa AI stáva zákulisným maestrom tohto odvetvia,“ uviedol pre Forbes Richard Valtr, zakladateľ Mews.

Zásadné negatívum

Tú najsmutnejšiu informáciu sme si nechali na koniec. Podľa hypotézy je zrejmé, že tohtoročný nadšenci cestovania musia počítať aj s vyššou cenou, akú očakávali. Niekedy sa môžu ceny vyšplhať až na dvojnásobok toho, čo si očakával.

Jediným riešením je hľadať alternatívy na low cost cestovanie, ktoré nie je len pre chudobnejších. Často po tomto trende siahajú aj tí, ktorí nemajú hlboko do vrecka. Ide najmä o zábavu a dobrodružstvo, čo sú korením každej dobrej výpravy vášnivého cestovateľa.

Sleduj náš Instagram

Zdroj: hashtag.sk, forbes.sk
Odporúčame