Osláv vegánsky január trochu inak: Ak nedokážeš obmedziť živočíšnu stravu, skús to s kozmetikou

Posvieť si na svoju zbierku kozmetiky, táto téma je totiž horúcou nielen na tanieri (Zdroj: Freepik/pvproductions)

#O známej VEGANUARY výzve, ktorú skúšajú mnohé ľudia na celom svete počas januára sme už hovorili. Ak si však vyslovene typ, ktorý by bez mäsa a živočíšnych výrobkov neprežil, môžeš skúsiť alternatívu tohto trendu. Týka sa kozmetiky a ako už správne tušíš, ide o absolútnu banalitu – počas prebiehajúceho januára by si sa mal (v prípade prijatia výzvy) vyhýbať kozmetickým produktom testovaným na zvieratách.

Byť „vege“ je cool

Vegánstvo už v súčasnosti nie je také zosmiešňované a podceňované, ako tomu bolo pred pár rokmi. Veľa ľudí ho vníma ako zmenu životného štýlu a spôsob, ktorým sa snažia žiť. Hoci my by sme bez mäsa a mliečnych výrobkov nedali ani ranu, rozhodne týmto ľuďom fandíme a závidíme ich pevnú vôľu.

Ak patríš k skupine, akou sme aj my, no túžiš v tejto „vege“ sfére prispieť svojou maličkosťou, nie je nič stratené. Posvieť si na svoju zbierku kozmetiky, táto téma je totiž horúcou nielen na tanieri, ale aj pri každodennej starostlivosti o tvoje telo.

Vegánska kozmetika

Zvoliť vegánsku kozmetiku pre denné používanie už nie je veda. Nemusíš navštevovať špecializované predajne alebo obchodíky so zdravou výživou. Mnohé z produktov sú už dávno nenápadne zaradené k bežne dostupným položkám v klasickej drogérke.

Ak chceš ísť po čistom zložení, určite si na etikete všímaj napríklad keratín, karmín, včelí vosk či lanolín alebo hovädzí loj. Všetky tieto na pohľad nevinné a neškodné ingrediencie urobia razom zo super produktu nevegánsky.

Pri nákupe sa orientuj na medzinárodné označenie samolepkou (alebo iným označením) „VEGANBLUME“. Ide o medzinárodne známu značku kvality, ktorá označuje výrobky, ktoré neboli testované na zvieratách a ani neobsahujú žiadne živočíšne zložky.

Prírodné nie je nutne vegánske

Ak si si povedal, že si nákup kozmetiky uľahčíš tým, že automaticky siahneš po prírodnej kozmetike, si na omyle. Nie je pravidlom, že prírodné produkty nemôžu obsahovať aj živočíšne látky. Zároveň platí aj pravidlo, že nie každý vegan kozmetika je aj prírodná – aj tu sa nájdu syntetické výnimky…

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
TEST zubnej pasty, ktorá pobláznila internet: Naozaj tento fialový zázrak vybieli chrup?

Skryté symboly

Chceš si byť 100 percentne istý? Toto sú hlavné zložky, ktorým by si sa mal v prípade vegánskych kozmetických produktov vyvarovať:

  • Guanín je pigment, ktorý sa používa najmä v lakoch na nechty s trblietavým efektom a pochádza z rybích šupín.
  • Lanolín je živočíšnym tukom z oviec. Najčastejšie ho nájdeš v balzamoch na pery či telových maslách.
  • Kolagén je vedľajším produktom mäsového priemyslu a získava sa zo zvyškov uhynutých zvierat. Našťastie v súčasnosti existuje rastlinná alternatíva.
  • Karmín nenápadné červené farbivo zo šupinatého hmyzu sa používa ako červený pigment do kozmetických výrobkov.

Sleduj náš Instagram

Zdroj: hashtag.sk
Odporúčame