Je čas na RETINOL SANDWICH: TikTok sa zbláznil z tejto novej beauty metódy, čo je jej benefitom?

Ak ťa trend zaujal, určite ho otestuj na vlastnej koži (Zdroj: Freepik/freepik)

#TikTokových beauty trendov je mnoho. Kým jedni sa týkajú líčenia či trendov v obliekaní, iné hovoria o skincare rutine. Dodržiavať akúsi pravidelnosť v starostlivosti o pleť je fajn. Je však dobré vedieť, ako na to. V prípade nesprávneho používania produktov by ti tvoja starostlivosť mohla byť na škodu. Metóda Retinol sandwich je novinkou, ktorá však nie je pre každého!

Boom okolo retinolu

Pre mnohých ľudí je táto zložka v skincare produktoch priam must have. Základná ingrediencia mnohých krémov či sér ani zďaleka nie je novinkou na trhu. Popularitu si však získala až v poslednom čase, a preto sa nie je čomu čudovať, že vznikajú stále nové a nové tipy a triky na to, ako z retinolu vyťažiť čo najviac.

Medzi novinku v starostlivosti o pleť patrí istá metóda, ktorú nájdeš na TikToku pod tagom #retinolsandwich. Trend je veľmi obľúbený, svedčí o tom aj viac ako 33 miliónov vzhliadnutí na videách s touto tematikou.

@experimentwrld Scout shows off one of her fave ways to use super saturated– as the base of her retinoid sandwich! When you’re using stronger retinoids like differin or tretinoin, some folks get irritation if they don’t “buffer” their retinoid with a super hydrating or moisturizing product prior. Super Saturated is an awesome product to use before retinoids because it’s 30% glycerin content helps prevent irritation, dryness, and supports the barrier which are all reallyyyyy needed when you’re on your retinoid journey (iykyk) #experiment #supersaturated #glycerin #hydratingserum #skincare #dryskintips #skincycling #retinolsandwich #tretinoin #moisturesandwich #retinol #skinbarrier #skintok #slugging ♬ original sound – lanasmonkeys
 

Na čo je dobrý?

Na úvod trošku teórie – retinol je vlastne obdoba vitamínu A, od ktorého je odvodený. Popularitu mu dodáva fakt, že je účinnou látkou pri rýchlej obnove buniek v pokožke. Taktiež zmierňuje hyperpigmentáciu, stimuluje kolagénové vlákna v pleti, vyhladzuje pokožku, prispieva k jej krajšej textúre, a v určitej miere redukuje jemné vrásky.

V kozmetike sa využíva aj pri liečbe akné, a to najmä vďaka svojej exfoliačnej a čistiacej vlastnosti, ktorou redukuje baktérie a upchaté póry.

Metóda retinol sandwich

Je dobré povedať, že to nie je pre každého. Zložka môže niekomu spôsobiť podráždenie pokožky, vysušenie, pocit pnutia, začervenanie či zhoršenie aknózneho stavu pleti. Deje sa to však najmä pri vysokej koncentrácii v produkte. Preto je dôležité vedieť, ako s retinolom narábať.

V tomto má byť pomocníkom spomínaný retinolový sendvič, ktorý funguje na princípe navrstvenia produktov. Jednoducho produkt s obsahom retinolu aplikuješ medzi dve vrstvy hydratačného krému, ktorý zmierni riziko podráždenia pleti, a zároveň ju hydratuje. Inak, retinol sa odporúča aplikovať večer, a taktiež počas dňa nosiť spfko, pretože spôsobuje väčšiu citlivosť na UV žiarenie.

@dr.tomassian #lorealparispartner The #retinolsandwich with @loréal paris available @target #retinol #skincare #LorealRetinolSerum ♬ Grammarg - BLVKSHP

<script> 

Poďme na to!

Ak chceš tento trend skúsiť, postačia ti na to 3 jednoduché kroky:

  1. Najprv si dôkladne vyčisti pleť. Je to dôležité aj napriek tomu, že si v ten deň na pleti nemal žiadne make-up.
  2. Ešte zľahka vlhkú pleť natri tenučkou vrstvou hydratačného krému. Nechaj ho úplne vsiaknuť a na pokožku nanes retinolové sérum (alebo iný produkt).
  3. Opäť ho nechaj vsiaknuť, a nakoniec to celé „zapečať“ opäť tenkou vrstvou hydratačného krému. Ak trpíš veľmi suchou pokožkou, posledným krokom môže byť aj hutnejší hydratačný krém alebo olej.

Na čo si dať pozor?

Ako sme už spomínali, retinol spôsobuje podráždenie pleti. To je hlavný varovný signál, na ktorý si máš dať pozor! Prvá vrstva hydratácie síce funguje ako bariéra pred priamym pôsobením „agresívnej“ látky, no ani to nie je 100 percentná ochrana. Okrem toho, že zmierňuje podráždenie pokožky a zlepšuje toleranciu retinolu, môže spôsobiť aj to, že budeš mať pocit, že to celé vlastne nefunguje.

Neexistujú totiž žiadne štúdie, ktoré by toto tvrdenie podložili. Rôzne zloženia hydratačných krémov môžu reagovať odlišne, preto ti nikto nezaručí 100 percentný efekt. Ide čisto len o TikTok trend, ktorý vymysleli užívatelia.

Ak ťa trend zaujal, určite ho otestuj na vlastnej koži. Pokiaľ máš obavy, siahni po retinolových sérach, ktoré majú menšiu koncentráciu zložky. Odporúčame hľadať produkty, ktoré majú menšie percento retinolu (okolo 0,25 až 0,5).

Sleduj náš TikTok

 

Zdroj: hashtag.sk
Odporúčame