20 miest v Miláne, ktoré musíš navštíviť: Stačí ti predĺžený víkend

Miláno

Miláno (zdroj: YouTube/Go Walking Tours)

#Ak si uvažoval nad destináciou, do ktorej sa zo Slovenska dostaneš ľahko a zažiješ tam množstvo nezabudnuteľných momentov, tak sme jednu pre teba našli. Toto je Miláno, jedno z top miest nielen samotnej Európy, ale aj sveta. Pozri si 20 atrakcií, ktoré by si v „meste módy“ rozhodne nemal obísť.


Reklama Addmention

Cestujete do Milána? ČSOB cestovné poistenie vás ochráni pred neočakávanými situáciami na dovolenke, pracovnej ceste, brigáde, predĺženom víkende či lyžovačke. Zriaďte si ho pohodlne online a získajte potrebné krytie rýchlo a jednoducho.


20. L.O.V.E. 

Táto darovaná socha sa nachádza na námestí pred milánskou burzou. Vidíš na nej ruku so vztýčeným prostredníkom, ktorý však nesmeruje na samotnú burzu, ale na tých, ktorí spôsobujú akciové krízy investorov a finančné krízy. Sochu navrhol Talian Maurizio Cattelan a písmená L.O.V.E. neznamenajú lásku, ako si možno teraz myslíš, ale Libert, Odio, Vendetta a Eternit (čo v preklade značí sloboda, nenávisť, pomsta a večnosť).

LOVE socha Miláno
Kontroverzná socha sa nachádza pri milánskej burze (Zdroj: Wikimedia Commons/Ralf Steinberger)

19. Najväčší umelci pod jednou strechou

Ak ťa aj nebaví renesančné umenie, toto múzeum si prosto musíš pozrieť. Počas návštevy Pinacoteca Ambrosiana sa prostredníctvom vystavených diel dozvieš o umelcoch ako Botticelli, Caravaggio, Tiziano a Rafael. Zbierka v tejto vzácnej galérii obsahuje nielen obrazy, ale aj rukopisy. Najvýznamnejšou pamiatkou je tu Codex Atlanticus – dvanásť v koži viazaných rukopisov s textami a kresbami Leonarda da Vinciho. 

18. Bazilika Sant’Ambrogio

Je to jeden z najstarších kostolov nielen v Miláne, ale aj v Taliansku. Pôvodný chrám dal postaviť svätý Ambróz, podľa ktorého sa dnes aj volá. V priebehu času bol kostol pravidelne prestavovaný a obnovovaný kvôli bombardovaniu. V súčasnosti má okrem samotnej stavby aj opevnené nádvorie. Pozdĺž námestia sa po oboch stranách tiahne krytá kolonáda. Dočítaš sa tu najmä o legende s diablom, ktorý tu zanechal svoje stopy. 

17. Majestátne pozostatky

Pred Bazilikou svätého Lorenza sa nachádza námestie a na jeho začiatku môžeš obdivovať Colonne di San Lorenzo. Ide o šestnásť mramorových korintských stĺpov, ktoré boli pravdepodobne súčasťou kúpeľov alebo chrámu. Celá oblasť okolo kostola bola kedysi plná obytných domov, ale teraz môžeš gigantické stĺpy na námestí vidieť už z diaľky. Za kostolom sa nachádza aj park pápeža Jána Pavla II alebo, ak chceš, Parco Papa Giovanni Paolo II. 

16. Moderná tvár Milána

Porta Nuova je obchodná štvrť Milána. Okrem množstva veľkých spoločností sa tu nachádzajú aj pekné butiky a útulné bary. Štvrť vznikla na mieste, kde sa nachádzali továrne a staré železničné trate. Je výstavnou skriňou rôznych medzinárodných architektov a investorov, pričom najvýznamnejšími modernými dominantami sú veža UniCredit a Bosco Verticale. Ide o dve impozantné obytné veže s veľkými terasami a množstvom zelene. Stromy a rastliny môžeš vidieť už z diaľky. 

15. Diela majstra Leonarda

Zastihol ťa v Miláne daždivý deň? Potom určite navštív Museo della Scienza e della Tecnologia Leonardo da Vinci. Toto obrovské a interaktívne múzeum sa nachádza v starom kláštore a je významnou milánskou turistickou atrakciou. Môžeš si tu prezrieť predmety vytvorené na základe náčrtov Leonarda da Vinciho vrátane rôznych skutočných (a zmenšených) modelov ponoriek a iných lodí, parných vlakov a lietadiel. Niektoré si dokonca môžeš sám vyskúšať.

14. Vyraz si mimo Milána

Z Milána môžeš ľahko podniknúť rôzne jednodňové výlety, napríklad vlakom. Mesto Bergamo je vzdialené 40 minút od Milána a jeho hlavné atrakcie určite stoja za návštevu. Preskúmaj stredoveké Bergamo pešo s turistickými atrakciami, ako je katedrála Duomo a jej námestie.

Či už sa vydáš k jazeru Como alebo si prezrieš pôsobivú prírodu a priestranné vily na brehu vody, bude to výborne využitý čas. Okrem toho sa môžeš vlakom dostať do krásnych miest, ako sú Turín, Verona, Bescia alebo prístavné mesto Janov.

13. Kostlivci a svätci

V Chiesa di San Bernardino alle Ossa sa nachádza kaplnka kompletne pokrytá kosťami a lebkami. Kostnica síce vyzerá hrozivo, ale priťahuje do tohto kostola množstvo návštevníkov. Zaujímavé nie sú len kosti, ale aj fantastický strop. Ide o maľbu prevažne v sivej a žltej farbe, na ktorej sú v centrálnej časti vyobrazení anjeli a duše. V štyroch rohoch sú pre zmenu namaľovaní svätci a Panna Mária. 

12. Umelecká štvrť Brera

V tejto milánskej štvrti si okamžite všimneš farebné domy v útulných uličkách. Žijú tu prevažne umelci a iní kreatívci, čo okamžite pocítiš na atmosfére v tejto štvrti. Množstvo obchodov, ateliérov a špeciálnych butikov ťa pozýva nielen na prezeranie výkladov, ale aj dovnútra. Štvrť Brera je tiež ideálna na chutný taliansky obed alebo večeru v jednej z útulných reštaurácií alebo barov. 

11. Prehliadka Milána na bicykli

Chceš spoznať Miláno inak ako pešo alebo verejnou dopravou? Objednaj si zábavnú prehliadku na bicykli s nadšeným sprievodcom. Ten ťa zavedie na miesta, ktoré sú pre väčšinu návštevníkov ťažko dostupné, a ukáže ti všetky zaujímavosti mesta. Na objavenie najdôležitejších turistických zákutí pritom nepotrebuješ viac ako pol dňa. S niekým, kto dobre pozná mesto, zažiješ viac, než si myslíš.

10. Najfarebnejší chrám

Kostol San Maurizio al Monastero Maggiore zvonku nie je až taký nápadný, ale pri vstupe ťa nesmierne prekvapí. Takmer každý centimeter steny a stropu je pokrytý maľbami alebo mozaikami. Dokonca aj steny a stĺpy sú vyzdobené dekoráciami. Bývalý kláštor bol rozdelený na dve časti a až od konca 18. storočia mohli mníšky vstupovať do kostola spolu s veriacimi. Budeš ohromený všetkými použitými farbami a dekoratívnymi prvkami.

9. Štadión San Siro

Ak si futbalový fanúšik, určite chceš navštíviť futbalový štadión A.C. Miláno a Internazionale. V blízkosti Stadio San Siro sa stavia nový štadión, takže tí, ktorí chcú vidieť ten starý, už nemajú príliš veľa času. Vďaka prehliadke si môžeš pozrieť všetky dôležité miesta na štadióne, napríklad šatne.

Na štadióne San Siro sa nachádzaaj  múzeum a je tu aj samostatné múzeum pre fanúšikov A.C. Miláno. Objavíš ho tu pod názvom Casa Milan.

8. Monumentálny cintorín

Cimitero Monumentale di Milano je zvláštnou pamiatkou, hoci ti to pri návšteve cintorína možno hneď nenapadne. Sú tu vystavené rôzne predmety od slávnych umelcov a gigantické stavby a sochy z neho robia jedinečné miesto, ktoré rodiny vytvorili pre svojich zosnulých. Malé kaplnky a impozantné hroby ho výrazne odlišujú od iných cintorínov. Je to pokojné miesto, kde sa môžeš nerušene dlhšie obzerať, meditovať, alebo si len tak oddýchnuť.

7. Pinacoteca di Brera

Do štvrte Brera sa ešte vrátime. Pinacoteca di Brera je galéria, ktorá prezentuje prevažne klasické umenie. Je rozdelená do 36 rôznych miestností, pričom každá z nich predstavuje určité obdobie, smer alebo druh umenia. Pinacoteca sa nachádza v paláci Brera, kde môžeš navštíviť aj knižnicu Brera, astronomické observatórium a (bezplatnú) priľahlú botanickú záhradu.

6. Divadlo La Scala

Keď k nemu dorazíš, možno budeš trošku zaskočený. Slávna opera La Scala vyzerá zvonku možno trošku ošumelo, nedaj sa však odradiť. V tomto neoklasicistickom divadle si môžeš objednať prehliadku so sprievodcom alebo si rezervovať predstavenie na večer, napríklad operu, balet alebo orchester. Zamatové červené kreslá, zlaté dekorácie a luster, ktorý visí uprostred, ťa určite neomrzia.

Chcel by si prehliadku so sprievodcom? Tá zahŕňa aj návštevu múzea, ktoré sa nachádza vedľa Teatro la Scala. Najdôležitejšie sú divadelné kostýmy z minulosti a krásne staré kulisy, ako aj obrazy a nástroje.

5. Milánske Benátky

Navigli je štvrť preslávená svojimi kanálmi s útulnými reštauráciami a barmi. V skutočnosti to vyzerá, akoby si sedel na autentickom benátskom kanáli. V tejto štvrti nájdeš množstvo malých, remeselných obchodíkov a dizajnérov a umelcov, ktorí predávajú svoje vlastné diela prostredníctvom svojich ateliérov.

Ak chceš kúpiť vintage predmety, poslednú nedeľu v mesiaci sa vyber na Mercatino dell’Usato di Porta Genova, trh so starožitnosťami a blší trh. A v uličke Vicolo dei Lavandai sa dozvieš o histórii štvrte.

Kanál Naviglio
Navigli pripomína talianske Benátky (Zdroj: GettyImages)

4. Symbol mesta

Hrad rodu Sforzovcov alebo Castello Sforzesco je jedným zo symbolov Milána. Ak ho teda navštíviš, dozvieš sa veľa o histórii mesta. O vplyve vojen, slávnych talianskych rodov a o výstavbe a rekonštrukciách, ktoré sa v meste uskutočnili. Hrad zaujme nielen samotnou architektúrou, ale oceníš aj dekoratívne prvky v interiéri.

Na tomto hrade sídli niekoľko múzeí, napríklad Pinakotéka, Egyptské múzeum a Archeologické múzeum. Kúp si kombinovaný lístok, ktorý ti umožní vstup do všetkých týchto malých múzeí.

3. Raj pre fashionistov

Galleria Vittorio Emanuelle II je najstarším nákupným centrom v celom Taliansku. Krytá nákupná pasáž je známa najmä svojou špeciálnou sklenenou strechou. Toto nákupné centrum je plné známych módnych značiek, ale aj suvenírov. Môžeš si tu kúpiť oblečenie, doplnky, knihy a umenie.

V hoteli Galleria Vik Milano môžeš aj luxusne prenocovať alebo sa tam stretnúť na obed či večeru. Z najvyššieho poschodia sa ti naskytne aj výnimočný výhľad na Miláno a hlavné atrakcie.

Galleria Vittorio Emanuelle II
Táto notoricky známa galéria je symbolom luxusu (Zdroj: Unsplash/Lucia Gherra)

2. Da Vinciho Posledná večera

Keď si v Paríži, tak chceš zaručene vidieť Da Vinciho Monu Lisu. Avšak aj Miláno ukrýva svoj veľký tromf od velikána svetového umenia. V kláštore Santa Maria delle Grazie môžeš vidieť nástennú maľbu s názvom Posledná večera od Leonarda da Vinciho.

Táto slávna nástenná maľba s rozmermi 5 x 9 metrov zobrazuje moment, keď Ježiš informuje svojich apoštolov o zradcovi v ich strede. Ak ju však chceš vidieť na vlastné oči, návštevu si zabookuj vo veľkom predstihu, lístky bývajú vypredané aj týždne dopredu.

1. Duomo

Jediné slovo a hlavný orientačný bod. Na námestí Piazza del Duomo sa nachádza slávna milánska katedrála. Stavba tohto chrámu sa začala v 14. storočí a trvala až do 20. storočia. Architektúra katedrály Duomo, baroková fasáda, mozaika a maľby ťa očaria na prvý, druhý aj tretí pohľad.

Navštív Múzeum katedrály, aby si sa dozvedel viac o jej histórii a detailoch, a vyber sa na strechu, aby si si vychutnal nádherný výhľad na talianske mesto a zblízka si pozrel na fantastické ornamenty, ktoré chrám krášlia zvonku.

Duomo strecha
Výlet na strechu katedrály je nezabudnuteľný (Zdroj: GettyImages)

Tak čo, vyberieš sa najbližšie do Milána?

Sleduj náš Instagram  

Zdroj: hashtag.sk, getyourguide.com, tripadvisor.com, booking.com, voyagetips.com, planetware.com
Odporúčame