Kto je Samuel Kňažko? Slovenský talent so sľubnou budúcnosťou v NHL

Samuel Kňažko

Samuel Kňažko sa v zámorí ukázal ako veľký talent (Zdroj: Instagram/samuelknazko)

#Slovenský hokejový obranca Samuel Kňažko zatiaľ v prestížnej NHL nenastúpil, ale čoskoro by sa to mohlo zmeniť. Klub Columbus Blue Jackets si uvedomuje, že má v 20-ročnom obrancovi z Trenčína hotový poklad. 

VIZITKA
Meno: Samuel Kňažko
Dátum a miesto narodenia: 7. august 2000, Trenčín, Slovensko
Charakteristika: slovenský hokejový obranca, reprezentant SR, člen organizácie klubu NHL Columbus Blue Jacketa

Samuel Kňažko a postupné kroky

Kňažko je momentálne hráčom amerického Clevelandu Monsters vo farmárskej súťaži American Hockey League. V prebiehajúcom ročníku patrí medzi najvyťažovanejších hráčov tímu, darí sa mu herne aj bodovo, pričom jeho progres podrobne sleduje Columbus. Blue Jackets draftovali rodáka z mesta Trenčín v roku 2020 v treťom kole z celkového 78. miesta. Doposiaľ mu šancu v National Hockey League, alebo ak chceš, v NHL, nedali, ale k tomu sa ešte dostaneme.

Samuel meria 186 centimetrov, váži 86 kilogramov, je silný, ale aj obratný a technicky veľmi dobre vybavený. Po drafte do NHL získaval skúsenosti vo fínskej lige v drese TPS Turku, taktiež v mládežníckej zámorskej lige WHL, kde bol súčasťou mužstva Seattle Thunderbirds. Fanúšikovia na Slovensku si ho mohli podrobnejšie prehliadnuť v olympijskej kvalifikácii na OH 2022 a následne aj na turnaji v Pekingu, ktorý skončil úspechom a ziskom historických bronzových medailí pre Slovenskú republiku. 

Čakanie na šancu, ktorá príde

V čase písania tohto textu zatiaľ Samuel Kňažko v NHL nedebutoval. V podstate je na to ešte čas, má stále iba 20 rokov a manažment Columbusu Blue Jackets podrobne monitoruje jeho vývoj. CBJ patria v súčasnosti medzi najslabšie celky celej ligy, káder sa nachádza v prestavbe, kde sa deje generačná výmena. Súčasťou novej generácie, ktorá by mala znamenať úspešnejšie roky pre organizáciu z amerického štátu Ohio, by mal byť aj talentovaný slovenský obranca.

Vo všeobecnosti sa očakáva, že najneskôr v budúcej sezóne by mohol Samuel do profiligy nazrieť. Okrem toho, je veľmi reálne, že Kňažka uvidíme na konci ročníka na majstrovstvách sveta vo Fínsku a v Lotyšsku. Reprezentačný tréner Craig Ramsay s ním má dobrý vzťah, pričom dôležité je aj to, že sa Samuel v minulosti v národnom tíme osvedčil. Ak si meno tohto nádejného slovenského obrancu doposiaľ nepoznal, nastal čas sa ho naučiť. Najbližšie roky o ňom totiž budeme počúvať na pravidelnej báze.

Sleduj náš TikTok

 
Zdroj: hashtag.sk
Odporúčame