RECENZIA Invalid je najlepšou slovenskou komédiou za posledné roky: Ak nepôjdeš do kina, budeš ľutovať!

Invalid hlavné postavy

Film Invalid prekvapuje témami aj humorom (Zdroj: CinemArt/Barbora Jančárová)

#Ak je v kinách žáner, voči ktorému sme vždy maximálne skeptickí, je to slovenský komédia. Produkujeme ich veľa a zvyčajne dopadnú veľmi zle. To však nie je prípad nového filmu Invalid, ktorý nielenže stavil na moderné filmárske techniky a inteligentný humor, ale najmä na sviežu formu rozprávania príbehu na naše slovenské pomery.

Môže si za to Laco sám?

Vitaj v divokých 90. rokoch – dobe šuštiakových súprav, pestrofarebných sák, veľkých magnetofónov, videoprehrávačov, gýčovej dancefloor hudby, videopožičovní na každom kroku, začínajúceho organizovaného zločinu a s ním spojeného násilia a korupcie.

V tomto čase a prostredí anonymného slovenského malomesta sa odohráva príbeh Laca Hundera – údržbára v múzeu, ktorý je hrdý na svoju prácu, ale kvôli cholerickej povahe sa ocitne v nesprávnom čase na nesprávnom mieste. Z pracujúceho jedinca sa stal invalid a túži potrestať tých, ktorý ho pripravili o všetko.

Príbeh nie je zbytočne prekombinovaný a rozprávaný je retrospektívne, no strih ho predsa robí neokukaným. Aj napriek predvídateľnosti a všadeprítomnej stereotypizácii pôsobí film sviežo, akoby ho nakrúcal sám Guy Ritchie.

Prekvapil nás najmä počet postáv, ktorý sa v 108-minútovom filme objavil. Bezmála dvadsiatka hercov dostala väčšiu úlohu, čo je na komédiu až nepomerne veľa. Niektoré známe mená z plagátu, ako napríklad Spirit, Gogo či Vec, sú však len marketingovým ťahom a v snímke si strihli len niekoľkosekundové cameo. Jediný Rytmus z nich dostal väčšiu úlohu.

Godla je podľa nás najlepším hercom filmu
Godla je podľa nás najlepším hercom filmu (Zdroj: CinemArt)

Skvelí herci predali skvelý scenár

Retrospektíva funguje a to je dôležité. Film začína koncom a následne má jeden z účastníkov prestrelky v múzeu s tvárou Zdenka Godlu vysvetliť polícii, čo sa vlastne stalo. Ten, aby príbeh rozpovedal pekne poporiadku, začne hovoriť o svojom kamarátovi Lacovi. Spomína na udalosť, ktorá sa mu stala raz v noci, keď deti jeho sestry chceli ukradnúť poklop od kanálu.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Gramatika: Vieš, ako si spraviť poriadok v informáciách? Je načase sa to naučiť!

Od tohto momentu strieda jedna vtipná situácia druhú. Najväčšími dávkovačmi humoru sú práve dve hlavné postavy, ktoré stvárnili herci Gregor Hološka a Zdeněk Gogla. Sadli si na jednotku, kamarátska chémia medzi nimi funguje skvele a páčil sa nám aj ich protikladný životný štýl.

Oceniť ale musíme celý herecký ansámbel, pretože všetkým úlohy sadli ako uliate. A aj vďaka režisérovi Jonášová Karáskovi hrali všetci perfektne, a to vrátane niekoľkých menších hercov. Navyše im dopomáha scenár, ktorý ich dostatočne dobre vykreslí.

Samozrejme, s príbehom sú spojené aj nejaké menšie problémy, no nejde o nič zásadné. Oceňujeme, že scenárista Tomáš Dušička myslel na prípadne diery v scenári a zaplátal ich buď vtipnými príhodami alebo súvislosťami z doby, počas ktorej sa príbeh odohráva. Každá jedna scéna vo filme je na dokreslenie celkového obrazu potrebná.

Korupcia bola aj na vysokých miestach
Korupcia bola aj na vysokých miestach (Zdroj: CinemArt)

Zabavíš sa ako málokedy

Za zábavou stoja najmä už spomínané stereotypy. Slovensko za svoju krátku históriu zažilo naozaj všeličo, či už sú to príhody z bežného života (požičiavanie nemeckého porna, nedostatočné bezbariérové vstupy v štátnych zariadeniach) alebo závažné problémy v politike (mafiánstvo, kradnutie verejných financií, zavádzanie v predvolebnej kampani). Invalid ich predstavuje s nadhľadom a odľahčením.

Zdrojom humoru sú však aj všadeprítomné vulgarizmy. Vôbec to však filmu nevyčítame, ba naopak. Taká bola (a sčasti stále je) doba, v ktorej sa žilo. Nadávanie deťom, politikom, ženám či polícii jednoducho patrilo (či patrí?) k nášmu životu. Nie je to dobré, uznávame, ale jednoducho to tak je.

Invalid je čiernou komédiou a čakať od nej niečo iné ako tvrdý a drsný humor, ktorý sa ani v tomto čase nebojí ísť do tém ako homosexualita (okrajovo), imobilnosť či rómska problematika, by bolo smiešne. Práve na poslednom zmienenom stojí puto medzi hlavnými postavami.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Uvažuješ nad kúpou hybridu? Vyvraciame najväčšie mýty, ktorým si možno veril aj ty

Často nebudeš rozumieť dialógom, pretože sa vedú v rómskom jazyku. Ide len o pár viet a potom konverzácia pokračuje v slovenčine. Titulky nechýbajú, kontext si domyslíš sám. No a parádna hudba Matúša Širokého inšpirovaná práve rómskymi skladbami a melódiami je už len čerešničkou na torte.

Vo filme príde aj na akciu
Vo filme dôjde aj na akciu (Zdroj: CinemArt)

Film, ktorý v kinách chýbal

Hneď prezradíme, že Invalidovi sme neudelili plné hodnotenie, aj keď sme ho vychválili. Stále v ňom možno nájsť zopár problémov, a to aj v samotnom scenári, ktorý je inak veľmi zábavný. No štyri body z piatich sú podľa nás ideálne hodnotenie, ktoré si snímka dokáže odniesť.

Pre mnohých bude Invalid filmom na plné hodnotenie, iní ho nebudú chcieť vidieť. Treba pristúpiť na pravidlá, ktoré tvorcovia napísali, a akceptovať, že čierna komédia je doslova čierna. Je to ako ísť na stand-up a brať vtipy vážne. To sa nedá.

Takýto film v kinosálach rozhodne chýbal a sme radi, že sme sa mohli zabaviť práve na slovenskej verzii čiernej komédie, ktorej náš divák rozumie najlepšie. Rýchlo kupuj lístky do kina, aby ti nejaké ostali a zabav sa spoločne s celou sálou. Nikto z tej našej nevyšiel sklamaný.

Hodnotenie: #####

Ako hodnotíš slovenský film Invalid?


Poď na náš TikTok a pukneš od smiechu! Nové sketche každý týždeň

Zdroj: hashtag.sk, cine-max.sk
Odporúčame