Yzomandias v zahraničí, Pil C vo forme: 4 featy veľkých mien, ktoré ti (možno) v roku 2022 unikli

Foto: @pil_c Instagram, @yzomandias Instagram

#Rok 2022 je už minulosťou, no rôzne hudobné rebríčky a rekapitulácie budú ešte nejaký ten čas doznievať. Je to celkom pochopiteľné, nakoľko sme sa dočkali viacerých výborných projektov a spoluprác, ktoré zarezonovali rapovou scénou a fanúšikom pripravili príjemné chvíle pri ich počúvaní. 

Niektoré spolupráce sa tešili veľkej popularite, dokázali preraziť a dokonca sa stali virálnymi. Na druhej strane však vyšli aj skladby, ktorým by sme mohli dať prívlastok „skryté poklady.“ V princípe sa jedná o tracky, ktoré vydávali v našich končinách nie až tak známi interpreti, no na feate mali naopak známe mená.

My sme vám v dnešnom článku vybrali štyri spolupráce, ktoré uzreli svetlo sveta v uplynulých dvanástich mesiacoch a je dosť možné, že širšie rapové publikum ich nemalo šancu zaregistrovať. Samé za seba hovoria aj čísla, keďže len jeden zo spomínaných štyroch trackov sa dostal nad hranicu 100 000 streamov na Spotify. V rámci pomyselnej rekapitulácie minulého roku by bola veľká škoda, keby sme si ich nepripomenuli.

Raphael ft. Pil C – Remy Martin

Pil C počas svojej kariéry rozdal niekoľko featov aj menej známym interpretom, ktorí si podľa neho zaslúžili pozornosť. Do rapových vôd plnohodnotne naskočil v uplynulom roku aj chalan s menom Raphael, ktorý si na konto pripísal debutový album Siani. Na tomto projekte dostali priestor na trinástich skladbách okrem hlavného protagonistu len traja hostia. Okrem Lukáša svoje slohy doručili Loko Loko a Simon Red, ktorého bolo veľmi príjemné opäť raz počuť.

Aby sme sa ale vrátili späť k skladbe Remy Martin. Raphael je typickým príkladom moderného interpreta, ktorý kreatívne využíva všetky nové hudobné prvky prisluchajúce rapu v roku 2022. Zároveň to je ale štýl, ktorý nie je určený pre každého a ortodoxnejší fanúšikovia lipnúci na staršom hip-hope si k tomu cestu zrejme nenájdu (čo nie je nevyhnutne negatívum). Skvelým spôsobom sa na feate predviedol Pil C, ktorý aj pri spoluprácach s menej známymi intepretmi skrátka slabé slohy nedáva.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Kontrafakt je zárukou kvality: Takto vznikal videoklip k skladbe „Nemusíme"

Bezchybný flow, tvrdé bary, trademarkové metafory… na všetky tieto aspekty kládol Lukáš dôraz a vznikol tak feat, ktorý by si pri sumarizácii minulého roka rozhodne nemal opomenúť.

Duch – Love Na Cestu ft. Nik Tendo

Duch patrí bezpochyby medzi najväčšie talenty domácej scény a potvrdil to aj v roku 2022. Po výbornom albume Adhdkidd fanúšikom predstavil pomerne prekvapivo trojalbum – Otec, Duch, Syn. U tohto interpreta sme si zvykli, že má rad symboliku a do svojich riadkov rád skrýva rôzne odkazy. Zároveň sme ho počas rapovej kariéry mohli vidieť na spoluprácach s viacerými zvučnými menami, ako napríklad Viktor Sheen, Saul a posledne aj Nik Tendo.

Pre tých, ktorí by to náhodou stále nevedeli, Duchov producentský pseudonym je Pilate a v minulosti sa jeho meno spájalo s Radikalom či labelom Milion+. Svoje minulé väzby až tak nepretrhal a dôkazom je aj jeden z najlepších featov minulého roka – Love Na Cestu. Vydarenú spoluprácu označil za svoju veľmi obľúbenú aj samotný člen pardubického labelu a číslami je zo všetkých skladieb v dnešnom článku suverénne najúspešnejšia. Zároveň však musíme dodať, že to nie je v takej miere, v akej by si zaslúžila.

Arthur – No Control ft. Radikal Chef

Pod hlavičkou Podzemia sme sa v minulom roku dočkali aj debutového albumu od interpreta s menom Arthur. Projekt Vrchol Katedrál môžeme označiť za veľmi solídny počin a to ako po zvukovej, tak aj technickej stránke. Niečo cez 22 minút novej hudby naservíroval mladý interpret aj s dvoma hosťami – členom Haha Crew Zayom a severským vlkom Radikalom Chefom.

Podobne ako pri Pil C-m, tak aj pri Radikalovi musíme konštatovať, že slabé featy proste nedáva. Dokazuje nám to každou novou spoluprácou a skladba Mimo Kontroly, ktorá prišla aj so sprievodným videoklipom, sa teší zaslúžene dobrej odozve. Úprimne sme tu počuli Patrika v skvelej forme so šialeným flowom a údernými barmi, ktoré beatom otriasli ako ničivé zemetrasenie. Ak si toto kolabo nepoznal, určite ho do svojho portfólia okamžite doplň!

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Pridenyyy: Mňa nezaujímajú čísla, ja milujem rap (ROZHOVOR)

Teddy – M.I.A ft. Lu, Yzomandias

Na záver tu máme chuťovku z USA, o ktorej teda mnoho ľudí dodnes ani netuší. Yzomandias aj v posledných dvanástich mesiacoch dokázal, aký je kvalitný, versatilný a progresívny umelec. Jeho domáce počiny iste všetci veľmi dobre poznáte a rozhodne nemôžeme hovoriť o tom, že by boli pre tuzemských fanúšikov nedocenené, respektíve skôr neznáme. Azda jedinou takou záležitosťou je skladba M.I.A, na ktorej sa objavil ako hosť.

Bolo to na albume Tales of Euphoria, ktorý vydal americký hudobník Teddy. Toto prinajmenšom zaujímavé zámorské meno získalo popularitu v roku 2018, keď vyšla jeho spolupráca s už zosnulým Lil Peepom. Podľa vlastných slov mal tento interpret zásadný vplyv na rozvoj jeho kariéry (s Peepom sa zoznámil cez svojho dobrého kamaráta – iLoveMakonnen). Celý album sa nesie v zaujímavom, temnom vibe a rozhodne ho nemôžeme zaškatuľkovať výhradne do rapu.

Tento feat teda radíme do inej kategórie, ako ostatné spomenuté príklady v tomto článku. Yzomandias do tracku zapadol, čeština tu vôbec nerezonuje so zvyškom skladby a práve naopak mu dodáva veľmi špecifický podpis. V porovnaní s našimi domácimi interpretmi má ale album na streamoch až neférovo nízke čísla vzhľadom na kvalitu, ktorú v sebe ukrýva.

 

Odporúčame