Marek založil prvý oficiálny fanklub Realu Madrid u nás: Začiatky boli ťažké, ale splnené sny fanúšikov sú tá najlepšia spätná väzba

Marek Varga zakladateľ slovenského fanklubu Real Madrid

Marek Varga v centre diania na štadióne (Zdroj: Súkromný archív Mareka Vargu)

#Či už sleduješ futbal na medzinárodnej, národnej alebo klubovej úrovni, či fandíš lokálnemu klubu alebo tomu svetovému, je to úplne jedno. V jednom sa však zhodneme – snom každého fanúšika je raz navštíviť aspoň jeden z tých veľkolepých štadiónov vo svetových metropolách, na ktorých hrajú tie najlepšie kluby a hráči so zvučnými menami.

Takýto sen si splnil aj Marek Varga, ktorý je zakladateľom jediného oficiálneho fanklubu Realu Madrid na Slovensku a v Českej republike – La Peña Madridista de Eslovaquia. A neplní ich len sebe, ale aj všetkým, ktorí do fanklubu patria.

Marek pôsobí v rámci organizačnej štruktúry fanklubu na pozícii prezidenta organizácie. Stará sa aj o celkový priebeh fungovania fanklubu, a to od komunikácie s Realom Madrid, cez samotných členov, až po dennú agendu. Poskytol nám exkluzívny rozhovor nielen o jeho začiatkoch, ale aj o zážitkoch a všetkom, čo ku kvalitnému európskemu futbalu patrí.

Ako vznikol tento nápad a čo tomu predchádzalo?
Udialo sa to niekedy v roku 2012, keď som sa tomu ako bežný fanúšik Realu Madrid chcel venovať trochu hlbšie, a tak mi napadlo založiť web halamadrid.sk. Postupom času som vďaka projektu spoznával nových ľudí a práve na základe toho vznikla myšlienka založiť fanklub.

Marek Varga je odjakživa veľkým fanúšikom Realu Madrid (Zdroj: Súkromný archív Mareka Vargu)

Čiže od bežného písania článkov sme to chceli posunúť na iný level a dať tomu pridanú hodnotu. Tou je rozhodne oficiálny fanklub. Nebola to však ľahká cesta, trvalo to mesiace, ale nakoniec sa to podarilo. Teraz zbierame ovocie, chodíme na zápasy spolu so všetkými členmi, ktorým ďakujem za dôveru, aj za to, že dodnes sú s nami.

Čo pre teba vlastne znamená byť fanúšikom Realu Madrid?
Real Madrid je veľmi špeciálny klub, ktorý je pre mňa spoločne s fanklubom ako rodina. Žijem tým každý jeden deň, či už som na dovolenke alebo doma. Veľakrát ma dokonca známi pristihnú s notebookom, hoci som len tak na návšteve.

V Reale Madrid som našiel aj akési životné poslanie. Milujem klub, jeho fungovanie a hodnoty, na ktorých si zakladá a s ktorými sa maximálne stotožňujem. Navyše, sme najväčší klub na svete a pre mňa osobne je to záväzok a zároveň veľká zodpovednosť, aby všetko fungovalo a bolo na top úrovni.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Marek Varga (@marek.halamadrid)

Odkedy sa považuješ za fanúšika Realu Madrid?
Toto viem úplne presne. V detstve inklinujeme skôr k nejakým idolom než ku klubu, aspoň v mojom prípade to tak bolo. A mojím idolom bol David Beckham – takže už asi viete, kedy nastal ten moment a ja som sa stal fanúšikom Los Blancos. Udialo sa to v roku 2003, keď David prestúpil do Realu Madrid. Vtedy som zistil, že Real mám jednoducho v DNA.

Veľmi si cením najmä to, čo sme dokázali. Byť v kontakte s Realom Madrid, mať tam prideleného človeka, s ktorým pravidelne komunikujeme, získať dresy s podpismi hráčov, ktoré venujeme na charitu. Všetko je to priam neuveriteľné. Veľmi si cením, že klub nám v mnohých veciach vyhovie a my môžeme realizovať rôzne aktivity pre našich členov alebo organizovať zájazdy, zrazy, aukcie a podobne.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Zmeny na trhu práce a ako sa v nich nestratiť: Ktoré zručnosti hľadajú zamestnávatelia v 21. storočí?

Napadlo by ti niekedy, že sa to takto rozvinie? Neboli začiatky náročné?
Začiatky sú podľa mňa ťažké všade, ale to je na tom krásne. Často na to spomínam, či už sú to finančné záležitosti, dokumentácia, ktorú sme potrebovali predložiť, právne záležitosti v španielskom jazyku. Bola to fakt náročná cesta. Malo to však prirodzený priebeh, čiže som nikdy nemal veľké očakávania. Z každej maličkosti, ktorá sa podarila, som sa veľmi tešil. Vidieť šťastných fanúšikov na Santiago Bernabéu je tá najlepšia spätná väzba pre našu prácu.

Fanúšikovia (Zdroj: Súkromný archív Mareka Vargu)

Čo ťa na tejto činnosti najviac baví? Myslíš si, že je vôbec možné posunúť aktivity na vyššiu úroveň?
Baví ma celé fungovanie fanklubu a všetko s tým spojené. Som rád, keď mi zavolá fanúšik a chce s niečím poradiť. Baví ma, keď si ľudia vďaka nám splnia sny.

Teraz si už dávam aj ciele, ktoré chcem s fanklubom či s mojimi parťákmi dosiahnuť. Napríklad, dostať slovenských a českých fanúšikov na prehliadku tréningového centra, ktoré nie je také dostupné ako prehliadka samotného štadióna. Nebudem prezrádzať všetko, ale určite to posunieme na vyšší level, takže členovia sa majú na čo tešiť.

Rozbehol si nielen redakciu, ale aj fanshop s vlastným merchom, podcast či iné, dokonca aj dobročinné aktivity. Ak to nie je tajomstvo, môžeš prezradiť, či máš nejaké ďalšie plány do budúcna?
Áno, máme skvelú redakciu, skvelú partiu chalanov na podcasty, a to všetko funguje najmä vďaka nim. Web HalaMadrid.sk dosahuje na naše pomery extrémne čísla v návštevnosti, roky driny sa jednoducho vyplatili. Máme vybudovanú komunitu, a práve preto sa o ňu staráme. Poskytujeme servis v podobe článkov, podcastov, sociálnych sietí alebo videí. Toto je dnešná doba, každý je zvedavý na informácie a my ich prinášame v rôznej forme.

Opäť spomeniem aj hodnoty Realu Madrid. Jednou z nich je pomáhať tým, ktorí to naozaj potrebujú. Real Madrid má vybudovanú vlastnú nadáciu, ktorá pomáha po celom svete. Po vzore nášho klubu chceme aj my pomáhať.

Vybrali sme si Svetielko nádeje, ktoré sa stará o onkologicky choré detičky a ich rodiny a pravidelne organizujeme aukciu o dres s podpismi. Celý výťažok venujeme Svetielku nádeje. Posledný dres sme vydražili za vyše 1800 eur, čo je úžasné. Máme pripravenú ďalšiu aukciu. Vyvoláva to v nás pocit hrdosti, keď môžeme takýmto spôsobom pomáhať.

Real Madrid poskytuje vášmu fanklubu rôzne benefity a vstupenky na zápasy. Ktorý zápas bol pre teba osobne najpamätnejší?
Vstupenky na zápas sú jedným z obľúbených benefitov našich členov. Našim členom sme doteraz zabezpečili viac ako 1000 kusov lístkov. Pre mňa je top zážitkom každá návšteva Madridu, milujem to mesto a, samozrejme, náš štadión. Rád chodím aj na vonkajšie zápasy Ligy majstrov, kde spoznávam aj iné európske mestá. Avšak, za top zážitok považujem jednoznačne splnený sen, a to parížske finále Ligy majstrov.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Peña Madridista Eslovaquia (@halamadridsk)

Aký to bol pocit ocitnúť sa na zápase Ligy majstrov?
S mojím kolegom Vladom sme si povedali, že tentokrát si pôjdeme pozrieť finále my. Lístky na finále zvykneme dostať, ale maximálne dva kusy, po minulé roky sme ich vždy posúvali lojálnym členom fanklubu. Predtým som veľa necestoval, keďže mám malé deti a pácu, ktorá vyžaduje veľa času, no tentokrát to vyšlo.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Čo je deepfake a ako ho vytvoriť? Môže pomôcť aj uškodiť, spýtali sme sa odborníka

Bol to neopísateľný pocit. Kiežby som dokázal zabezpečiť, aby to zažili všetci naši členovia. Vidieť svoj tím naživo, ako vyhral 14. titul v Lige majstrov po takej náročnej ceste. Postupne sme vyradili PSG, Chelsea, Manchester City a potom sme mohli naživo vidieť víťazné finále s Liverpoolom. Aj teraz mi behá mráz po chrbte.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Peña Madridista Eslovaquia (@halamadridsk)

Stretávky s fanúšikmi sú určite plné úsmevných či zaujímavých momentov. Pamätáš si na nejakú príhodu, pri ktorej si si povedal, že fanúšikovia sú občas tak trochu šialenci?
Nie je nič lepšie ako osobný kontakt s fanúšikmi alebo s členmi fanklubu. Máme za sebou niekoľko akcií, poznáme sa už roky. Veľa situácií, na ktoré si spomeniem, mi vyčarujú úsmev na tvári. Ako napríklad akcia v Rajeckých Tepliciach a vystriekaný hasiaci prístroj či spoločná chat. Vo fanklube máme veľa zábavných chlapcov, ktorých mám rád, takže keď sa stretneme, sranda je istá.

Ešte by som spomenul aj výjazdy, na ktoré chodíme. Tu sa stretávajú „madridisti“ z celej Európy, preto sme ako jedna veľká rodina. Všetci sme v nejakom oblečení Realu Madrid, vďaka čomu sa ľahko spoznáme. Zaspievame si, poskáčeme si, potom ideme na futbal a urobíme si atmosféru Madridismo na akomkoľvek štadióne. Neskutočné, ako dokáže futbal spájať.

Sú tohto roku v pláne nejaké zájazdy či spoločné pozeranie zápasov?
V tomto roku už máme za sebou nejaké zájazdy a čoskoro sú tu Majstrovstvá sveta, ktoré prerušia ligy. Ale pripravujeme už rok 2023 a tam to bude nabité zájazdami. Teraz ideme do Varšavy, keďže klub nám schválil až 48 lístkov. Vlastne sa môžeme pochváliť, že máme v tejto sezóne 100-percentnú bilanciu schválených lístkov.

Vonkajší zápas so Šachťarom sme si užili so slovenskými a českými Madridistas. Pre mňa osobne to malo špeciálny náboj aj v tom, že som vzal so sebou po prvýkrát svoje deti a manželku.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Marek Varga (@marek.halamadrid)

V čom sú podľa teba fanúšikovia Realu Madrid jedineční? A na druhej strane, čím sa napríklad Slováci odlišujú od tých španielskych?
Pre Španielov je futbal veľmi dôležitý. Fanúšikovia Realu Madrid sú skutočne jedineční v tom, že počas stretnutia na nejakom vonkajšom zápase sú ako jedna veľká rodina. Podávanie rúk, objímanie, spoločné fandenie, spoločné emócie. Nádhera! Ja si myslím, že my Slováci sa inšpirujeme od španielskych kolegov, ale nejaké veľké rozdiely nevidím. Keď už ideme s členmi, ktorí boli viackrát na Reale, tak sme ako Španieli.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Čitateľský denník: Utiahnutý chlapec, ktorého otec nútil do štúdia práva, ale písanie bolo zmyslom jeho života: O čom je jeho najväčšie dielo?

V Španielsku je futbal tak trochu ako náboženstvo. Ako vnímaš rivalitu medzi klubmi či ich podporovateľmi? Dostalo ťa to niekedy napríklad do nebezpečnej či nepríjemnej situácie?
Rivalita patrí k futbalu, pokiaľ má isté hranice. Našťastie som nezažil žiadnu nepríjemnú situáciu medzi fanúšikmi, vždy to bolo v poriadku. Dokonca nedávno, keď boli chalani v Glasgowe, kde hral Real proti Celticu, domáci fanúšikovia ich pozývali na pivo a zabezpečili aj taxík na hotel. Naopak, v Amsterdame na nás hádzali pivá, ale nič viac sa nekonalo. Čo sa týka fanúšikov, mám iba dobré skúsenosti.

Jediný zlý zážitok mám z parížskeho finále. Ale tá sa netýkala futbalových fanúšikov, ale domácich obyvateľov, ktorí využili finále Ligy majstrov na vreckové krádeže, násilie a podobné záležitosti. Veľa fanúšikov Madridu aj Liverpoolu skončilo v nemocniciach.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Marek Varga (@marek.halamadrid)

Boli sme tiež svedkami násilia v metre, kde sa nakoniec použil aj slzotvorný plyn a my sme museli utiecť. Bolo už po zápase, ale nakoniec všetko dobre dopadlo. Opakujem, že kvôli futbalu som sa do podobnej situácie nedostal.

Spomínali sme, že tvoj fanklub poskytuje špeciálne členstvá. Na čo sa môžu tešiť ľudia, ktorí takéto členstvo získajú? Dalo by sa povedať, že sa tento slovenský fanklub rovná tým na svetovej úrovni?

Môžu sa tešiť na množstvo výhod, uvítacie balíky, kompletný servis k zájazdom, výhodnejšie ceny na spoločné zájazdy, vstupenky na zápas. Máme vlastnú aplikáciu na tipovačku, v ktorej sa hrá o hodnotné ceny, organizujeme vlastnú Fantasy ligu. Cieľom prosto je, aby sa ľudia u nás okrem iného aj zabávali. Robíme súťaže a neustále prinášame novinky. Chceme byť inovatívni a byť vzorom aj pre ostatné krajiny a fankluby.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Peña Madridista Eslovaquia (@halamadridsk)

Momentálne si dovolím tvrdiť, že pokiaľ nepočítam len lístky na zápasy, tak zo susedných krajín sme na tom najlepšie. Aktuálne vylepšujeme aj sekciu pre žiadosti o lístky, takže nikdy nestojíme na jednom mieste, ale snažíme sa robiť pre členov maximum.

Ako hodnotíš doterajší priebeh sezóny a čo by si odkázal jednak sledovateľom a podporovateľom samotného fanklubu, jednak všetkým fanúšikom Realu Madrid?
S doterajším priebehom som veľmi spokojný. Máme október a prvýkrát sme stratili body teraz, remizovali sme s Osasunou 1-1. Máme silnejší tím ako v minulej sezóne, preto očakávam úspešnú sezónu. Netreba zabúdať ani na konkurenciu, ktorá je taktiež silnejšia, či už sú to tímy v Lige majstrov alebo v domácej La Lige.

Rád by som odkázal, že vďaka vedeniu v našom klube nás podľa mňa čaká veľmi dobrá budúcnosť. Čoskoro budeme mať hotové nové Santiago Bernabéu a budeme si môcť užívať naplno novú generáciu hráčov. Hala Madrid!


Chceš byť nonstop v obraze?

Zdroj: hashtag.sk
Odporúčame