Venoval sa modelingu i sociálnej práci: Po šesťdesiatke sa mužovou vášňou stala udržateľná móda

vešiaky s oblečením

Herbie Mensah miloval v minulosti módu, dnes je jeho vášňou udržateľná móda (Zdroj: Unsplash/Artificial Photography)

#Herbie Mensah v mladosti miloval nakupovanie a módu, bol dokonca modelom pre Vivienne Westwood. Neskôr sa venoval sociálnej práci, no ako uvádza The Guardian, móda z jeho života úplne nezmizla. Od predaja vintage oblečenia na známom trhovisku na Portobello Road sa dostal k tzv. upcyklovaniu.

Najväčšou inšpiráciou bola Vivienne Westwood

Herbie Mensah sa narodil v Ghane, no už od troch rokov žije v Spojenom kráľovstve. Jeho matka bola krajčírka a otec si zase vždy dával záležať na kvalitných, na mieru šitých oblekoch. Cestu k šitiu a móde si našiel aj ich syn. Herbie pravidelne chodil do hudobných klubov a móda k londýnskej klubovej scéne skrátka patrila.

Práve pred jedným takým klubom sa zoznámil s Michaelom Collinsom. Ten bol manažérom Vivienne Westwood a v rámci rozhovoru Herbiemu ponúkol účasť na návrhárkinej módnej prehliadke. Niekoľko dní po nej sa mu ozvala samotná Vestwood, ktorú Herbie dnes považuje za svoju najväčšiu inšpiráciu.

„Spýtala sa ma, či by som nechcel ísť na show do Paríža. Dovtedy som bol len jeden z chlapcov, čo sa s kamarátmi potulujú po uliciach a občas sa dostanú do problémov. No a zrazu som lietal po svete a robil modeling,“ opísal Mensah.

Začiatkom deväťdesiatych rokov však jeho modelingová kariéra upadla. Mensah sa teda nasledujúcich 20 rokov venoval práci v sociálnom sektore. No popri nej mal aj stánok s vintage oblečením na Portobello Road. Tu si uvedomil, koľko oblečenia sa nepredá a zostane nazvyš.

 „Boli tam kvalitné, dizajnérske veci, no mali diery. Aj tak mi ich bolo ľúto vyhodiť, tak som si povedal, že by som mohol trochu experimentovať a vytvoriť niečo nové,“ vysvetlil.

Oddaný svojej práci

Prvým kúskom, ktorý Herbie Mensah vytvoril, boli šaty z vreciek na topánky. Tie sa v stánku rýchlo predali a Herbiemu začali chodiť objednávky. Ešte pred rokom a pol mal dielňu vo svojej kuchyni, dnes už pracuje v štúdiu, ktoré si prenajíma. Niekedy sa stane, že v ňom strávi celú noc.

„Niekedy pracujem dvadsaťštyri hodín a mám pocit, akoby prešlo päť minút,“ povedal.

Svoje upcyklované modely už nepredáva len v stánku na Portobello Road, ale aj prostredníctvom svojej stránky a dokonca Instagramu, ktorý mu spravuje manželka. Herbieho kúsky zaujímajú nielen tínedžerov, ale aj sedemdesiatnikov, no a medzi jeho zákazníkmi nechýbajú ani známi umelci.

Mensah svoju tvorivú prácu popísal ako závan čerstvého vánku. „To je to, kvôli čomu idem ďalej, čo ma drží pri živote.“


Ešte viac zaujímavých noviniek, tipov, vtipov a inšpirácie? Poď na náš TikTok!

 

Zdroj: hashtag.sk, theguardian.com
Odporúčame