Toto sú najlepšie rapové skladby prvých štyroch mesiacov roku 2017

Síce sa to veľmi nezdá, pretože čas letí veľmi rýchlo, no pomaličky sú za nami prvé štyri mesiace tohto roka. My sme sa rozhodli tento kalendárny rok rozdeliť na tri obdobia – Január – Apríl, Máj – August a September – December. V každom období vyberieme najlepšie skladby, ktoré v danom časovom úseku vyšli, a zhrnieme ich do jedného článku.

Aj keď sa možno na prvý pohľad zdá, že prvá tretina roku 2017 nebola až taká silná, opak je pravdou. Na druhej strane je pravda aj to, že zrejme najsilnejšie obdobie a najsilnejšie albumy nás ešte len čakajú, a my sa nevieme dočkať. Veď napríklad Momo a Separ potvrdili, že ich dosky vyjdu už pred letom, takže letné festivaly budú rozhodne obohatené o minimálne 2 silné albumy.

Prejdime už ale ku dnešnému článku a výberu podľa nás najlepších skladieb prvej tretiny tohto roka. Na začiatok chcem len podotknúť, že sme sa snažili vypočuť asi všetko podstatné čo vyšlo. Je to však stále len subjektívny názor našej redakcie, takže je nám jasné, že sa s ním nestotožní každý. Ak vám nejaká skladba chýba, kľudne sa s ňou s nami podeľte do komentára.

Tono S. – Neublížil som prod. Remo

Tak a začíname! Hneď začiatkom tohto roka vyšla skladba Neublížil som, ktorej autorom je člen GR Tono S., ktorý sa v skladbe venoval (stále) aktuálnej téme, a mnohým vyvolal touto skladbou doslova husiu kožu. Silná skladba s ešte silnejšou myšlienkou sa nám okamžite vryla do pamäte.

Matys – Eternal ft. Supa, Samuel Hošek prod. Idea

Mali sme trocha dilemu akú skladbu z Matysovho EP-čka máme vybrať, a rozhodli sme sa pre túto vec. Eternal nesie zaujímavú emóciu, ktorá nás presvedčila ku výberu tejto skladby. O výbornú produkciu sa postaral člen IF Idea, ktorý si vyskúšal aj úlohu beatmakera a track vyšperkoval svojou zaujímavou opäť výbornou slohou Supa.

Vladis ft. Majself – Hovoriť Priamo

Začiatkom marca svoje sily spojili Vladis a Majself, a vyšla z toho skladba s názvom Hovoriť priamo. Aj keď to mnohí ani nezachytili, aj keď mnohí možno tento názor nezdieľajú, tento track si určite zaslúži miesto medzi najlepšími skladbami prvej tretiny tohto roku. Skladba dostala aj videoklip, o ktorý sa postaral Dušan Krajčovič.

Mega M – #100 prod. P.A.T.

Mega M nám postupne priniesol zaujímavú sériu štyroch skladieb, ktoré zakončil začiatkom marca týmto trackom. Medzi albumy, ktoré môžme v tomto roku očakávať nebude chýbať ani ten od tohto chalana, a rozhodne sa je na čo tešiť! Veď posúďte sami.

Strapo – FCKt prod. Amida

Rok 2017 by mal priniesť aj album tohto pána, a Strapo sa vrátil skladbou FCKt v plnej sile. Táto novinka dokázala, že Strapo má aj po tých rokoch stále čo povedať a za všetko hovoria aj ohlasy (nie len) jeho fanúšikov. O produkciu skladby sa postaral talentovaný Amida a o exotický videoklip chalani z A-Team Productions. Veríme, že Strapov album sa vyhne mainstreamu a bude patriť k tohtoročným najlepším. Tešíme sa!

Nerieš ft. Logic – Nepýtam sa prod. Kaapo

Chalani z Nerieš patria k najprogresívnejším interpretom u nás, a to bez nejakej „nadsázky“. Každým trackom sa posúvajú ďalej. Každým trackom prinesú niečo nové, častokrát netradičné spojenia rapu a zaujímavých refrénov a rozhodne nás bavia. Na túto skladbu, ktorá bola avizovaná už dlhší čas pred releasom si pozvali Logica. Jedná sa síce o menší egotrip, ale rozhodne nám to nevadí a nesklamal ani hosť, takže preto sme sa rozhodli sem zaradiť aj túto skladbu.

Karlo – Joystick ft. Lvcas Dope prod. Season

Ešte pred nedávnom určite mnohí z vás zaregistrovali release albumu 666, ktorého autorom je Karlo (gumbgu). Mnoho z vás ho však určite zaregistrovalo kvôli odviazanému tracku MilkyWay, kde sa ako hosť predstavil Zayo, a track spôsobil naozaj vlnu kontroverzie, hádok, paródií a ďalších vecí. S týmto sa však zaoberať nejdeme, Karlo je pre nás skvelý raper a z jeho vydaného albumu nás najviac baví vec Joystick, na ktorej sa spolu s ním predstavil Lvcas Dope. O produkciu sa postaral podobne ako pri skladbe Kua Kua Season. Za nás pohodová vec a skvelá ukážka new school rapu.

Radikal Chef – UFO ft. Rida Radar prod. Donie Darko

Opäť niečo z new school rapu, tentokrát Radikal Chef a Rida Radar. Ako sme už viac krát spomínali, Paťova tvorba nás baví a UFO je výborná vec. Donie Darko opäť ukázal svoj cit a talent a v žiadnom prípade nezaostáva ani Rida Radar, ktorý rozhodne patrí medzi aktuálne najperspektívnejších interpretov u nás. Na jeseň nás čaká aj pokračovanie albumu Freeride, takže sme naozaj zvedaví či sa táto vydarená spolupráca zopakuje aj tam.

Grimaso x Delik – Gin Džús

Zabudnúť sme nemohli ani na dobrého chlapca Delika. EP s Grimasom môžeme oficiálne považovať za vydarené, a priznáme sa, že sme mali dilemu ohľadne výberu. Zvolili sme prvú vec, ktorá bola von – Gin Džús. Nenútené, nesilené a s miernym nádychom oldschoolu. Delik rozhodne potešil nejedného fanúšika, a rozhodne teda patrí do tohto článku minimálne táto vec.

Fobia Kid – Korene prod. Grimaso

Dala mi kopačky na prvý máj,
O tri mesiace plním minibar

Pokračujeme pomerne čerstvou vecou. Člen formácie Comebackgang Fobia Kid je interpret, ktorý svojou tvorbou vždy vyvolá plno komentárov. Špecifický flow, rýmy a celkový prejav je to, čo Fobiu zdobí. V tejto skladbe určite zaúradoval aj výborný beat od Grimasa a fanúšikovia, ktorí si tento štýl idú si určite našli svoju obľúbenú vec.

Kali – Neni Kam ft. Dame prod. PETER PANN

Určite ste zaregistrovali, že v prvých štyroch mesiacoch vyšiel aj Kaliho album Dezert. Podľa Kaliho slov je to jeho najlepší album a s týmto tvrdením sa stotožnil napríklad aj jeho kolega Majself. Nás celkovo album baví, a sem vyberáme za nás najlepšiu vec z albumu. Hosťom na nej je člen DMS Dame. Skladba nesie názov Neni Kam, zdobí ju temná atmosféra a obaja ostrieľaní borci sa ukázali v plnej sile.

Jofre – 921 01 ft. Ego prod. Ján Lednický

Jedna z prvých skladieb aktuálneho roku je z dielne talentovaného Jána Lednického alias Jofreho. Ako hosť sa na jeho skladbe predstavil Ego. Jofre sa posúva na iný level každým trackom a opäť nám ukázal, že nie je len výborný producent, ale je skvelý aj za mikrofónom. Do perfektného beatu a zaujímavej témy ukážkovo sadol aj Ego, a v tomto prípade nie je o čom!

Ektor – Status prod. Special Beatz

Rok 2017 je pre Ektora prestávkou. Samozrejme od koncertov! Tvoriť neprestáva a my sme za to radi. Začiatkom februára vydal Ektor novinku s názvom Status, ktorá bola doplnená o videoklip zo slnečného Kataru. Veľmi nás potešila aj produkcia, ktorú opäť na výbornú zmákol Special Beatz, ktorý si s Ektorom neskutočne sedí. V komentároch sa už po posledných veciach, ktoré Ektor vydal, objavovali názory, že jeho tvorba a témy v nej sú jednotvárne, no touto skladbou sa zase posunul Ektor niekam inam a veľmi sa tešíme na ďalšie veci.

Boy Wonder – Prekrásny Nový Svet prod. Norbert Ronin

Tak, a blížime sa ku záveru tohto článku. Poslednú trojicu skladieb nám otvára Boy Wonder, ktorý sa objaví aj na skladbe, ktorá bude na mieste číslo 2, ale nepredbiehajme. Tento rok by mal vyjsť dlho očakávaný album tohto interpreta, a fanúšikov na to rozhodne navnadil skvelou vecou Prekrásny Nový Svet. O výbornú produkciu sa postaral Norbert Ronin, a my sa už nevieme dočkať ďalších vecí. Za nás výborná novinka, ktorá si rozhodne miesto v tomto článku zaslúžila.

Paulie Garand – Penicilin ft. Boy Wonder prod. Grimaso

Už asi tušíte, že sme v predchádzajúcom odseku hovoril o skladbe Penicilin, ktorá je súčasťou Paulieho albumu Nirvana, ktorý vyšiel len nedávno. Je pravda, že z tohto albumu by sme vedeli vybrať viacero vecí, no aj napriek výborným trackom nás najviac baví práve Penicilin, na ktorom sa objavil ako hosť Boy Wonder. To, že Grimaso má zatiaľ šialene dobrý rok potvrdil aj produkciou tohto tracku a všetko zaklincoval videoklip, ktorý mali na starosti ľudia z Mystika Produkt, a to je vždy zárukou niečoho nevídaného a kvalitného.

P.A.T. – Nepriestrelní prod. P.A.T.

Tak a dnešný článok uzatvára Pouličný Autor Tónov. Ten chystá v roku 2017 tiež sólový album, a toto by mohla byť jedna z jeho prvých ukážok. Rozhodne to neberte tak, že skladby idú v nejakom ucelenom poradí. Poradie je čisto náhodné. P.A.T. však v tejto novinke opäť ukázal, že nie nadarmo sa o ňom hovorí ako o jednom z najväčších očakávaní roka. Je ešte veľa príbehov, ktoré nám tento interpret v skladbách rozpovie, a my sa na to veľmi tešíme. K tejto skladbe už nemáme čo dodať, samo za seba hovorí, že istý čas bola v YouTube kategórií Trendy na prvom mieste.

Tak, a sme na konci dnešného článku. Verím, že ste v ňom našli aspoň jedného svojho favorita. Výber nebol jednoduchý, keďže vyšlo veľa kvalitných skladieb, no dali sme ako redakcia na aktuálne pocity. Najbližšie obdobie bude veľmi silné. Vychádzajú veľké albumy a čaká nás aj festivalová sezóna, na ktorú sme pripravení. Vy tiež?

[democracy id=“10″]

 

Odporúčame