Zomrel iba 12-ročný chlapec: Ďalšia obeť populárnej nebezpečnej výzvy na TikToku?

Ďalšia obeť populárnej nebezpečnej výzvy na TikToku?

Ďalšia obeť populárnej nebezpečnej výzvy na TikToku? (Zdroj: Unsplash.com/ Solen Feyissa)

#Britániou otriasla smutná správa. Zomrel len 12-ročný chlapec, ktorého odpojili od prístrojov po tom, čo jeho rodina prehrala zdĺhavý súdny spor. Matka verí, že sa stal ďalšou obeťou populárnej a nebezpečnej TikTok výzvy.

Archie Battersbee bol len 12-ročný chlapec, ktorý miloval gymnastiku a bojové umenia. K obrovskej tragédii, ktorá zasiahla celú rodinu, došlo 7. apríla 2022. Archie vtedy utrpel katastrofálne poranenie mozgu a ostal v kóme. Zdravotníci sa mu snažili pomôcť a zachrániť ho, avšak napriek obrovskej snahe lekárov sa ho z kómy nepodarilo prebrať.

Londýnski lekári, ktorí chlapca ošetrovali, tak ešte v júni konštatovali mozgovú smrť dieťaťa, k čomu sa priklonil aj britský súd. Verdiktu súdu znel jasne, Archieho chceli odpojiť od prístrojov. Jeho rodina však s rozsudkom nesúhlasila a proti verdiktu sa odvolali. Napriek veľkej snahe rodiny však napokon súdny spor, aby zabránili odpojeniu chlapca od umelej ventilácie, v sobotu 6. augusta prehrali. Rodičom sa nepodarilo súdy presvedčiť ani o tom, aby mohli chlapca previezť do hospicu. Chlapca nakoniec odpojili od prístrojov a dve hodiny na to zomrel.

„Bol to taký krásny malý chlapec. Bojoval až do úplného konca a ja som taká hrdá, že som jeho mama,“ podľa portál The Guardian to oznámila jeho matka pred londýnskou nemocnicou. So slzami v očiach zároveň poznamenala, „nie je absolútne nič dôstojné na tom pozerať sa na člena rodiny alebo dieťa, ako sa dusí. Žiadna rodina by nikdy nemala prejsť tým, čím sme si prešli my – je to barbarstvo.“

Podľa slov matky má byť za jeho smrť zodpovedná populárna TikTok výzva Blackout challenge. Ide o výzvu, ktorá nabáda ľudí, aby sa samovoľne alebo vzájomne škrtili až tak, že upadnú do bezvedomia. Týmto skutkom má dotyčný ukázať, že je skutočne odvážny. Výzva ľudí ubezpečuje, že sa nemajú čoho obávať a z bezvedomia sa preberú. To však nemusí byť pravda. Táto zvrátená výzva si totiž vyžiadal životy najmenej desiatok detí. Podľa portálu extra.cz malo totiž v dôsledku tejto výzvy do roku 2008 zomrieť až 82 mladých ľudí. Výzva sa pritom v tom čase šírila rôznymi sociálnymi sieťami. V roku 2021, kedy začala byť táto výzva opäť populárna, sa však počet obetí zvýšil.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Naked Bananas bodujú s novým VIDEOM: Takto vyzerá typický deň vagabundov

Poď na náš TikTok a pukneš od smiechu! Nové sketche každý týždeň

Zdroj: hashtag.sk, extra.cz, theguardian.com
Odporúčame