Ukrajina vyhrala tohtoročnú Eurovision: Pieseň Stefania hrá každý deň na fronte, odkazujú domáci

Ukrajina vyhrala Eurovision 2022

Ukrajina vyhrala Eurovision 2022 (Zdroj: Eurovision/Sarah Louise Bennett)

#Tento rok sa najznámejšia európska hudobná šou Eurovision konala v talianskom Turíne. Do finálového kola sa síce Slovensko nedostalo, no za to sme mohli fandiť napríklad českým bratom, ktorý celý galavečer otvorili. Okrem nich malo v súťaži zastúpenie aj Poľsko, Švajčiari, Portugalci či celá veľká päťka – teda Veľká Británia, Francúzsko, Nemecko, Španielsko a Taliansko.

Všetci zrejme vedeli, kam tento galavečer povedie. Víťazom Eurovision 2022 sa napokon stala ukrajinská Kalush Orchestra so svojou piesňou Stefania. Oslavovalo sa aj napriek tomu, čo sa teraz deje v ich rodnej krajine.


Pre nový Top Gun zložili piesne aj Lady Gaga či OneRepublic: Vybrali sme 3 najlepšie, ktoré vo filme zaznejú


„Keď som počula, že sme vyhrali, kričala som na plné hrdlo,“ povedala Ivanna Khvalyboga, ktorá musela kvôli invázii opustiť Ukrajinu. Pre anglickú BBC ešte dodala: „Je to neuveriteľné šťastie a radosť pre Ukrajinu a zvlášť pre Ukrajincov v rodnej zemi.“ Ku gratuláciám sa neskôr pridal aj ukrajinský prezident.

Administrátor ukrajinského portálu Eurovision, Yura Solodzhuk, taktiež neskrýval radosť: „Je nutné ľuďom pripomínať, čo sa teraz deje. Pieseň Stefania znie na ukrajinskom fronte každý deň a dodáva nám odvahu.“ Podľa mnohých ide o veľmi silný signál do sveta. Páči sa ti víťazná pieseň tohtoročnej Eurovision?


Čaká ťa tento rok maturita? Uč sa s naším maturitným podcastom Schooltag!

Zdroj: hashtag.sk, bbc.com, eurovision.tv
Odporúčame