Kto je Lewis Hamilton? Najúspešnejší pretekár F1 sa postaral o prestup storočia!

Lewis Hamilton

Kto je Lewis Hamilton? (Zdroj: Facebook/Lewis Hamilton)

#Sedemnásobný majster sveta v kráľovnej motošportu. Viac ako stonásobný držiteľ pole position. Prvý jazdec tmavej pleti v F1 s najväčším počtom bodov a pódiových umiestnení zo všetkých pretekárov vôbec. Jeden z najúspešnejších – ak nie najúspešnejší – v histórii tohto športu. Ak jeho meno nepoznáš, pravdepodobne je niečo zle. Kto je teda Lewis Hamilton?

VIZITKA:

Celé meno: Sir Lewis Carl Davidson Hamilton, MBE HonFREng
Prezývka: Billion Dollar Man
Vek: 39 rokov (7. január 1985, Stevenage, Spojené Kráľovstvo)
Tím: Mercedes-AMG Petronas Formula One Team
Charakteristika: Pretekár Formuly 1, sedemnásobný majster sveta

Kariéru mu nakoplo auto na ovládanie

Lewisova cesta do F1 sa začala podobne ako u ostatných špičkových pretekárov už v rannom detstve. Všetko vraj započalo vtedy, keď mu jeho otec daroval autíčko na ovládanie. Lewis ako šesťročný vyhral v televízii súťaž v jeho riadení a to pravdepodobne naštartovalo jeho lásku k pretekaniu. Pretekať začal v ôsmich rokoch a jeho otec ho v tom veľmi podporoval.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Lewis Hamilton (@lewishamilton)

Hamilton senior mal kvôli synovej vášni dokonca aj viacero zamestnaní. Keď mal malý Lewis desať rokov, vyhral British Kart Championship. O tri roky neskôr podpísal zmluvu s programom podpory mladých jazdcov McLarenu a Mercedesu. V pretekaní na motokárach získal množstvo prestížnych ocenení. Aj to mu otvorilo cestu do Formuly 1, v ktorej bol donedávna neobmedzeným vládcom.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Lewis Hamilton (@lewishamilton)

<script>

Keď bol Lewis Hamilton sotva 13-ročným tínedžerom, prišiel za vtedajším tímovým riaditeľom McLarenu, Ronom Dennisom, a presviedčal ho, aby s ním podpísal zmluvu. Dennisa jeho odvaha natoľko zaujala, že začal mladíka odvtedy veľmi pozorne sledovať. Možno práve tento skorý sebavedomý ťah zadefinoval nielen Lewisov život, ale aj budúcnosť tohto športu samotného.

Vyrovnal aj Schumachera, porazil ho Verstappen

Postupne sa mladý Hamilton vo svojej kariére dopracoval do Formuly Renault, Euroseries F3 či GP2. Vo všetkých týchto súťažiach triumfoval. V roku 2007 však nastal v jeho kariére zlom, ktorý ho zároveň vystrelil na popredné jazdecké pozície v F1. Áno, hádate správne. Bolo to vtedy, keď sa Hamilton pripojil k tímu McLaren. Vo svojej nováčikovskej sezóne skončil vo svetovom šampionáte jazdcov na druhom mieste iba jediný bod za vtedajším majstrom sveta, Fínom Kimim Räikkönenom.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Lewis Hamilton (@lewishamilton)

<script>

V nasledujúcej sezóne sa Lewis už vo veku 23 rokov stal premiérovo majstrom sveta Formuly 1. Od roku 2012 jeho kariéra pokračovala v tíme Mercedes-AMG Petronas F1, kde pôsobí doteraz a v jeho monoposte vyhral ďalších 6 titulov, čím vyrovnal legendárneho Michaela Schumachera. V Mercedese prakticky nenašiel premožiteľa, až do roku 2021.

K ôsmemu titulu mal síce nakročené aj v sezóne 2021, no všetko zmenili posledné preteky sezóny. Na tie nezabudne zrejme žiadny fanúšik tohto športu. Nehoda, safety car, kontroverzný reštart a víťazstvo Maxa Verstappena, ktoré odklepli až za zeleným stolom, Holanďan sa stal šokujúcim majstrom sveta a Hamiltonovi zostali iba oči pre plač. Skutočne vtedy uvažoval nad tým, že sa na pretekanie definitívne vykašle.

Najvýznamnejší prestup v histórii

Hamilton možno ani netušil, že Verstappen po ňom prevezme víťazné žezlo a jeho neuveriteľná séria bude trvať až do roku 2023. Nemusí to však byť nadlho. Aj napriek vyššiemu veku Lewis dokazuje, že ešte rozhodne nekončí. Hlad po titule je veľký rovnako ako túžba skúsiť niečo nové. Začiatkom februára 2024 sa objavili špekulácie, že by sa mohol pripojiť k Ferrari.

F1-tka je však nevyspytateľná a o niekoľko hodín od vzniku tejto neoverenej informácie skutočne vysvitlo, že nejde len o novinársku kačicu. Lewis Hamilton sa stane pilotom Ferrari. K talianskemu tímu sa pripojí až v sezóne 2025. Ide tak o jeden z najvýznamnejších prestupov v histórii Formuly 1. Nahradiť by mal Carlosa Sainza, s ktorým Ferrari do ďalšej sezóny už nepočíta.

Prezident Ferrari podľa správ Daily Mail z roku 2023 ponúkol Hamiltonovi približne 40 miliónov libier. Niektorí odborníci však špekulujú, že by táto čiastka mohla byť oveľa vyššia. V deň, keď sa objavili správy o Hamiltonovom prestupe, si taliansky výrobca áut prilepšil o 6 miliárd dolárov, pričom cena akcií spoločnosti Ferrari vzrástla o viac ako 10 percent.

Vďaka svetovým médiám sa táto senzácia rozniesla do sveta rýchlosťou blesku a potvrdil ju práve tím Scuderia Ferrari na ich oficiálnom Instagrame. Mnoho fanúšikov je je prekvapených z tohto rozhodnutia a po rokoch v Mercedese si Hamiltona v červenej kombinéze vedia predstaviť len ťažko. Prinesie Hamilton nový (a preodovšetkým víťazný) vietor do stajne z Maranella?

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Scuderia Ferrari (@scuderiaferrari)

<script>

Šťastný gaštan a zrazené slipy poverčivého Lewisa

Podobne, ako viacerí iní jazdci, aj Lewis má svoje talizmany a rituály. Keď bol malý, brat mu daroval gaštan pre šťastie. Stratil ho. Taktiež mal aj svoje šťastné slipy, tie sa zbehli v práčke. Dokonca mal aj rituál špeciálneho obliekania pred pretekmi. Raz počas pretekov v Nemecku ho porušil a o pár minút na to havaroval.

Lewis tento príbeh vyrozprával v jednom z rozhovorov a sám dodal, že tieto rituály boli predtým samy o sebe smiešne, preto ich už nerobí. Jeden, ktorý mu však ostal dodnes, je prianie, aby ho novinári nefotili s kuklou na hlave. Aký má na to asi dôvod? Každopádne na internete nenájdeš žiadnu takúto jeho fotku.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Lewis Hamilton (@lewishamilton)

<script>

Milovaný a nenávidený Nico Rosberg

Ako to už často býva, F1 prináša nielen zážitok z motoršportu, ale aj priateľstvá medzi jazdcami. Lewis Hamilton však neudržiava bližší kontakt takmer so žiadnym zo svojich kolegov. Tridsaťdeväťročný Brit bol kedysi výborným priateľom s Nicom Rosbergom, bývalým tímovým kolegom z Mercedesu. Aj to iba dovtedy, kým neboli priamymi kolegami v jednom tíme.

Časom medzi nimi totiž začala panovať obrovský rivalita, ktorá miestami vyúsťovala až do neznášanlivosti. Vzťah medzi Hamiltonom a Rosbergom sa počas štyroch rokov v tíme stal toxickým do tej miery, že na niektorých pretekoch sa už spolu vôbec nerozprávali. Nehovoriac o roku 2016, keď Rosberg vyfúkol Hamiltonovi z rúk titul majstra sveta.

Pri Hamiltonovi sa rokmi vystriedalo množstvo rivalov, ktorí sa mu snažili šliapať na päty a znepríjemňovať boj o trofeje. Nemožno opomenúť legendy, akými sú Jenson Button, Fernando Alonso či Sebastian Vettel, ktorý je podľa samotného Lewisa jeho najváženejším a najobľúbenejším rivalom v F1 vôbec.

Toto si o ňom (možno) nevedel

Okrem pretekania je Hamilton aj veľkým milovníkom hudby, dokonca skladá vlastnú muziku. Taktiež bojuje za lepšie postavenia ľudí tmavej pleti (nielen) v motoršporte. Je zároveň štvrtým pilotom v histórii Formuly 1, ktorý získal britský rytiersky titul. V roku 2021 mu ho udelila sama kráľovná Alžbeta. Stal sa tak z neho Sir Lewis Hamilton.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Lewis Hamilton (@lewishamilton)

<script>

Zo všetkého najviac však miluje svojich buldogov a berie ich všade so sebou. Hamilton tiež často zdieľa udalosti svojho života s fanúšikmi a existuje mnoho ďalších vecí, ktoré má naozaj rád, napríklad motocykle, poker či móda. Zadaboval si v disneyovkách Autá 2 a 3, je vegán a silne veriaci. Taktiež fanúšikom avizoval, že by si rád rozšíril meno na počesť svojej biologickej matky Carmen Larbalestierovej, od ktorej preberie priezvisko.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Lewis Hamilton (@lewishamilton)

<script>

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Lewis Hamilton (@lewishamilton)

<script>

Sleduj náš Instagram

Zdroj: britannica.com, onestopracing.com, hashtag.sk
Odporúčame