Apple sa nepoučil: Nový iPhone SE 3 zaostáva dizajnom i parametrami, okrem nového čipu neponúka nič inovatívne

Nový iPhone SE 3

Nový iPhone SE 3 (Zdroj: Apple

#Najväčší americký výrobca smartfónov to má každým rokom ťažšie. Aj keď je stále jednotkou na trhu (ako kde), po niekoľkých neúspešných modeloch „prelomových“ mobilov sa toto prvenstvo začína otriasať v základoch. Veď iPhone SE 3. generácie by si nerozpoznal od predchodcu z roku 2020 a dokonca ani z posledného iPhonu s tlačidlom home button. Táto novinka nevyzerá lákavo dizajnom, parametrami a, žiaľ, už vôbec nie cenou.


Apple znovu recykluje a dobieha: iPhone 13 je zabudnuteľný smartfón, ktorého kúpu radšej zváž


Dizajn z roku 2017

Aby bolo jasné, cieľom tohto článku nie je hateovať Apple, ale objektívne sa pozrieť na to, čo nám vlastne predstavil. Ak si nepostrehol, že vyšiel nový iPhone, nevadí, aj tak si ho pravdepodobne pomýliš s tým minulým (rovnakej série), prípadne so 7, 8 a podobne. Apple nechce do svojej SE série vrátiť aktuálny dizajn, ktorým ju mimochodom začínal. Pri pohľade na tento telefón sa preto zrejme len pousmeješ.

Prednú časť tvorí 4.7-palcový Retina IPS displej s rozlíšením 750×1334 (také HD Ready+ v roku 2022) a svietivosťou 625 nitov. Na slnku budeš mať problém smartfón používať. Nečakaj žiadnu 120 Hz frekvenciu ani tenké rámčeky. iPhone SE 3 má poriadne rámčeky pre selfie kameru aj pre home button. Americká spoločnosť je zrejme jediná, ktorá ho ešte stále používa (aj keď len v odľahčenej verzii vlajkových lodí). Ak ale rád odomykáš iPhone pomocou Touch ID, trpký palec hore.

Telo má ochranné sklo z prednej aj zadnej časti a rám je z odľahčeného hliníka. Aj vďaka tomu má smartfón 144 gramov, čo budeme považovať za plus. Ostáva taktiež ochrana IP 67 (pred prachom aj ponorením do 1 metra na polhodinu). Ak si ale myslíš, že iPhone SE 3 je vďaka 4.7-palcovému displeju malý, mýliš sa. Rámčeky mu riadne pridajú na veľkosti a ľudovou voľbou stále ostáva iPhone 12, resp. 13 mini. A vieš, čím budeš mobil nabíjať? Pomocou Lightning, takže veľa šťastia (aj keď batéria extra veľká nebude).

Rámčeky sú obrovské
Rámčeky sú obrovské (Zdroj: Apple)

Starý-nový čip, trochu lepší foťák a vysoká cenovka

Apple vydal nový iPhone SE 3 kvôli tomu, aby dal nový čip aj do lacnejšej verzie. Preto tu nájdeš 5nm procesor A15, ktorý však v kombinácii so 4 GB RAM vyzerá trochu čudne. Aspoň, že iOS je tak dobre optimalizovaný. Na výber budeš mať z troch možností úložiska, keďže microSD slot sa stáva už minulosťou – 64 GB (áno, vážne), 128 GB a 256 GB. Dostupný bude v čiernej, bielej a červenej farbe. Zrejme ho však aj tak zakryješ krytom.

K fotoaparátom len v skratke – veď sú tu len dva. Zadná kamera má 12 Mpx, optickú stabilizáciu a HDR. Ponúkne zrejme rovnaké fotky ako iPhone 12 a 13 a to práve vďaka výkonnému čipu. Video nahrá v 4K so 60 snímkami za sekundu (uznávame, že 8K je v smartfónoch naozaj zbytočné). Selfie kamera má 7 Mpx a nakrúca slow-mo vo Full HD a 120fps. Okrem iného ponúkne portrétový mód. Žiadny upgrade, len dobehnutie.

Čo však najviac zarazí a zároveň zamrzí, je samotná cenovka. V základnej 64 GB verzii si smartfón kúpiš za 519 eur, so 128 GB za 569 eur a s 256 GB úložiskom za 689 eur. Za to, čo nový iPhone ponúka, ide skutočne o prestrelené ceny, teda minimálne v Európe. Áno, zariadenie je o stovku lacnejšie ako S21 FE, ktorý taktiež nič zásadné neponúkol, no mal lepší a väčší 120 Hz displej, tri objektívy, 128 GB v základe, ultrazvukovú čítačku, reverzné nabíjanie, väčšiu batériu, lepšiu odolnosť… Nehovoriac o výkupe, bonuse a podobných akciách. No a po dvoch mesiacoch ho kúpiš lacnejšie ako iPhone SE 3 64 GB. Tak sa rozhodni.

Dizajn je na nerozoznanie od predchádzajúcej generácie (Zdroj: Apple)

Čo sa vlastne od minulého modelu zmenilo?

Neustále si pri pohľade na dizajn a parametre pokladáme otázku, kde je tá zmena? Prečo Apple vydal nový iPhone? Aký to všetko malo zmysel? Odpovedať si každý musí sám. Pre nás je séria SE absolútne zbytočná, najmä po vydaní úspešných mini verzií, ktoré by sme aj napriek tomuto smartfónu uprednostnili a aj odporúčali. Od 2. generácie nejde o skok dopredu, skôr iba o taký krôčik – aj to len vďaka A15.

Applu dochádza dych. Mrzí nás, že už tri roky sme nevideli od tejto spoločnosti smartfón, ktorý by nás po neúspechu s číslovkami 6, 7 a 8 prinútil vrátiť sa k značke. Jedine modely 12 a 13 mini sú zrejme lákadlom, ktoré používateľa Androidu vie presvedčiť. Ostatní si kúpia podobné zariadenia za 400 eur od Xiaomi, Samsungu či Huawei, o dva roky prejdú na nový a majú vybavené. Apple aj tak ponúka len 3-ročnú podporu.

Možno to budeš vidieť inak, ale skúsme sa odosobniť – či si fanúšikom Apple, Samsungu, Xiaomi, Honoru alebo dokonca Nokie, na tom nezáleží. Bol by si ochotný dať za tento smartfón takmer 600 eur (v strednej výbave)? Drvivá väčšina odpovie nie. Dúfame, že Apple prestane s týmto nezmyslom, vykašle sa na sériu SE a v septembri predstaví poriadne smartfóny, pri ktorých nám padne sánka. Ak nie, tak vidíme, že definitívne uprednostňujú zisk pred spokojnými zákazníkmi.

P.S.: Dokonca aj oficiálne uvedenie má len 30 sekúnd, pretože nemajú čo nové predstaviť.


Chceš byť nonstop v obraze?

Zdroj: hashtag.sk, gsmarena.com, Apple
Odporúčame