Agi je expertka na kučeravé vlasy, reakcie zákazníčok hovoria za všetko: Wau, konečne nevyzerám ako Hagrid!

Agi z Kanady Instagram kučeravé vlasy

Agi svoje metódy, samozrejme, skúša aj sama na sebe (Zdroj: Instagram/agizkanady)

#Ako mať krásne kučeravé vlasy a prečo by si sa mala vyvarovať produktom z drogérie? V dnešnom rozhovore sme sa spýtali Agi na mnohé otázky, ktoré potrápia snáď každú ženu s anjelskými kučerami. Ak si nevieš rady so svojou hrivou a ešte sa chceš čo-to dozvedieť o Kanade, tento článok je rozhodne pre teba.

Agi, tvoje šikovné ruky dokážu vytvoriť prekrásnu kučeravú hrivu nejednej žene. Ako začala tvoja „curly girl“ cesta a kedy si pochopila, že to je niečo, čo chceš vo svojom živote robiť?

Ja som sa začala zaujímať o svoje kučery približne pred 15 rokmi. Desať rokov som sa venovala „curly girl“ metóde, ale bola som neúspešná. Mala som pocit, že je tam veľa faktorov, ktoré zabraňujú dosiahnutiu krásnych kučierok. Narazila som na viacero problémov, mala som mastné vlasy, suchú pokožku, dokonca mi vlasy vypadali. Vtedy to ešte nebolo také rozbehnuté, ako je to teraz. A dovolím si povedať, že je to stále niečo, čo sa modifikuje.

Po všetkých tých neúspešných pokusoch som si povedala, že na to teda pôjdem úplne inak. Logickejšie a hlavne jednoduchšie. Tak, aby túto starostlivosť zvládla každá kučeravá baba. Samú ma prekvapuje, že keď som si zvolila vlastnú cestu v starostlivosti o kučeravé vlásky, zafungovalo to nielen na mňa, ale aj na stovky žien, ktoré ku mne prídu.

Momentálne je to niečo, čo ma neskutočne napĺňa a teší. Najviac ma baví ten moment, keď vidím ako si spokojná zákazníčka vôbec prvýkrát obzrie svoje kučery. Už ma za ten čas postretlo zopár vtipných reakcií. Jednou z nich bolo aj: „Wau. Ja nevyzerám ako Hagrid.“ (smiech) Je to veľmi pekné, ak pozorujem, čo tá návšteva u mňa dokázala a obe strany majú z toho radosť.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa agizkanady•curly hair expert (@agizkanady)

Dovolíme si tvrdiť, že mnoho kučeravých Sloveniek často nevie, ako sa správne o kučierky starať. Máš pre nich nejaké rady na začiatok?

Áno. Určite by som začala tým, že si treba nájsť vhodnú vlasovú kozmetiku. Ja mám k tejto problematike na svojom Instagrame aj príspevok. Podstatou je rozdeliť si vlasové produkty na základe hydratácie a bielkovín. Potom si, samozrejme, zistiť, akú máme poréznosť vlasov (faktor, ktorý napovedá, ako veľmi sú tvoje vlasy priepustné).

Dôležité je však pred testom poréznosti hĺbkové čistenie vlasov, pretože pri používaní nesprávnej kozmetiky sa v nich mohli nahromadiť zložky, ktoré blokujú prijímanie vody, živín a bielkovín. Na toto čistenie je vhodný šampón s obsahom vysokého množstva sulfátu, ešte lepšie je však ísť k odborníkovi, ktorý ti vlasy vyčistí profesionálnymi produktmi a zbaví ich tak silikónov, parabénov a iných nevhodných zložiek.

Hneď po umytí je potrebné začať používať kozmetiku vhodnú pre tvoj typ vlasov. Môžem odporúčať a mám veľmi rada značku Oway, Curly Secret či Innersense. Tých informácií je skutočne veľa, no mnoho sa vieš dočítať na mojom profile. (úsmev)

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa agizkanady•curly hair expert (@agizkanady)

Vieš nám okrem svojej vlastnej metódy porozprávať aj niečo o staršej zázračnej curly girl metóde, s ktoru si začínala?

Nenazvala by som ju zázračnou, lebo pre mňa to bola, bohužiaľ, skôr mätúca metóda. (úsmev) Častokrát mi píšu zúfalé ženy o tom, ako to už skúšali, no napriek tomu sa nedostavil požadovaný efekt. Medzi základné pravidlá CGM, na ktoré narazíš v takmer každom článku patria: nepoužívaj sulfátový šampón ani kefu, naopak by si mal pri tejto metóde podľa rôznych zdrojov praktizovať umývanie kondicionérom.

Keď som v starostlivosti o kučery začínala, nachádzala som najmä tieto odporúčania. V týchto článkoch sa dočítaš mnoho ďalších, aspoň podľa môjho názoru, dezinformácií, ako napríklad: nepoužívaj teplý vzduch či silikóny. Už vtedy mi to pripadalo predovšetkým marketingovo zamerané a zbytočne obmedzujúce, a preto som si vyvinula vlastný spôsob v starostlivosti o kučery.

Avšak s čím súhlasím je to, že všetky penidlá, a teda aj pravidelné používanie sulfátového šampónu, ti môže skôr ublížiť ako pomôcť, pretože vlas ostane akoby holý. Zdôrazním však, že sulfátový šampón je priam nutné používať každý mesiac, ako taký reset, ktorý vlasy pozbaví všetkých nečistôt a nadbytočných zložiek. Hĺbkové čistenie je teda nielen základom pre zdravé vlasy, ale aj pre zdravú vlasovú pokožku.

Stotožňuješ sa s tvrdením, že starostlivosť o kučeravé vlasy je častokrát zdĺhavá?

Áno, povedala by som, že starostlivosť o kučeravé vlasy je skutočne častokrát zdĺhavá a náročná, ale myslím si, že keď som na to išla vlastným spôsobom, tak som tie výsledky pozorovala rýchlejšie a dokonca mi to nezaberalo tak veľa času ako predtým. Takže si v závere nemyslím, že to musí byť v každom prípade také náročné. Hlavne, ak ti nejaký expert povie, čo tvoje vlasy potrebujú.

Uznávam však, že ak človek nie je zorientovaný v tom, ako by sa o kučierky mal starať, môže to byť naozaj náročné, mätúce, zdĺhavé a predovšetkým zbytočne frustrujúce. Vždy si pritom spomeniem na svoje začiatky, a preto to veľmi dobre dokážem pochopiť. Všetko chce čas a pochopenie a je to skutočne veľmi individuálne. Najčastejšou chybou je asi to, keď vidíš nejakú ženu a povieš si: „Aha, tak ja mám asi podobné vlasy ako ona, kúpim si teda rovnakú starostlivosť.“ Takto to nikdy fungovať nebude. (úsmev)

Nepochybne dôležité sú určite aj tie správne vlasové produkty, máš pre nás nejaké odporúčania?

Moja „top jedna“ je jednoznačne Oway, ktorú som tu už spomínala. Je to talianska prírodná značka, ktorá je dostupná už aj u nás na Slovensku, nájdeš ju na e-shope YouHairstyling. Mám s ňou len tie najlepšie skúsenosti, čo sa týka seba aj iných. Táto značka si zakladá na kvalite a je skutočne ecofriendly, dokonca si tie ingrediencie a rastlinné zložky do šampónov sami pestujú.

Na druhom mieste je opäť už spomínaná značka Curly Secret, pri ktorej sa mi veľmi páči jednoduchosť zloženia. Vieš si ľahko zistiť, čo produkt obsahuje, či už sú to prevažne hydratačné alebo bielkovinové zložky. Transparentné zloženie je vo vlasovej kozmetike obrovským plusom.

Do tretice môžem ešte pochváliť Innersense, takisto skvelá a kvalitná kozmetika.


Barberi, kaderníci a vizážisti dostali svojho Oscara: Toto sú majstri svojho oboru na Slovensku, rozdali sa Zlaté nožnice


Dá sa nakúpiť kvalitná vlasová kozmetika pre kučery aj v bežnej drogérii?

S týmto sa veľmi nestotožňujem, a to najmä preto, ak sa pozerám na nie veľmi kvalitné zloženie častokrát predražených produktov. Myslím si, že je potrebné zamerať sa najmä na kvalitu produktov. Avšak možno by sa predsa len našli nejaké svetlé výnimky. V šampónoch z drogérie môžu byť častokrát aj dobré zložky, no vo väčšine z nich sú zmývateľné silikóny, ktoré sa časom vrstvia, a tak spôsobujú problémy. Radšej by som teda odporúčala predošlé tipy a kozmetiku z drogérie vnímala len ako nejakú zálohu. Možno sa to však časom zmení.

Na tvojom Instagrame vidíme množstvo úžasných vlasových premien. Ako sa toto tvoje podnikanie rozbiehalo?

Všetky moje vlasové premeny sú reálne a na svojom profile mám stále dokonca aj svoju prvú klientku. Všetko, čo na Instagrame vidíš, je reálne a skutočné. No a taký prvý podnet k profesionálnej starostlivosti o kučery som dostala v salóne YouHairstyling, ktorý som v tom čase navštevovala. Pýtali sa ma, ako som dosiahla také krásne kučery, a navrhli mi, aby som pre nich v Youniversity robila vlastný kurz. Tak som teda súhlasila a spravila som kurz, neskôr som si spravila aj certifikát.

Na Slovensku sa však v kaderníckych školách či kurzoch priveľa o kučeravých vlasoch nehovorí, a tak som sa učila najmä na sebe a svojich kamoškách. (úsmev) V podstate som do toho nejako silene či cielene nešla, našlo si ma to takpovediac samé. Momentálne je kurz pre kučeravé vlasy najžiadanejší spomedzi všetkých, čomu sa veľmi teším.

Ak by si mala vymenovať aspoň jeden dôvod, prečo by mali ženy navštíviť tvoj salón, čo by to bolo?

Informácie. Edukačná časť je podľa mňa najvzácnejšia kľúčová vec. Je to ako keď ti človek ponúkne rybu. Áno, môžeš ju mať. Užitočnejšie ale je, keď sa tie ryby naučíš chytať sám. Preto sú informácie kľúčom a ja som niekedy ako taký Windows update. Keď sa žena vráti do salónu, pozrieme sa, v akom stave sú jej vlasy, a následne riešime možno nejaké tie updaty v domácej rutine. (úsmev)

Je dôležité, aby sa človek naučil, ako má pracovať so svojimi vlasmi a vedieť, čo na nich funguje. Rovnako dôležitý je aj správny strih vlasov. Po pár nepodarených strihoch od kaderníčok som sa rozhodla, že to vezmem do vlastných rúk a spokojné zákazníčky, myslím, hovoria samy za seba.

Akú najťažšiu vlasovú premenu si zatiaľ uskutočnila? Máš aj nejaké vtipné príhody z práce?

Naposledy som upravovala veľmi nepodarené skoky, takže vybalansovať ten strih bolo pomerne náročné. Vo všeobecnosti je však najnáročnejšie strihať husté vlasy. A vtipné príhody? Tak tie sa najčastejšie vyskytujú pri točení reels, napríklad minule sme točili s jednou babou, mali sme pritom nejaké opletačky, no a nakoniec sme sa dohodli, že si na moju ruku vyloží nohu. Avšak jej noha pristála na mojej ruke väčšou rýchlosťou, akou som očakávala, a tak ma doslova prevážila. (smiech) Ale môžem povedať, že z tých reels sa teším nielen ja, ale aj baby. Chcem, aby mali aj pamiatku na ten deň. Dalo by sa povedať, že je to vždy taký mini film ich premene, ktorým im chcem ukázať ich momentálny potenciál.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa agizkanady•curly hair expert (@agizkanady)

Je niečo, čo ťa pri tvojej kvalitne odvedenej práci zamrzí? Stretla si sa už s nejakým tým „hejtom“?

Áno, hejt som stretla, no neberiem to osobne, pretože si myslím, že je do toho zbytočné investovať energiu. Stretla som sa s vyjadreniami, že určite používam kulmu, no každá baba ti potvrdí, že to nie je pravda. Ja to však neberiem ako zlý komentár. Naopak, veľmi ma teší, že sa to dokonca podobá na kučery z kulmy. (smiech)

Potom napríklad vety typu: „Ľahko sa jej to hovorí, keď ma len tri kučery na hlave.“ Mám ich tu viac. (smiech) Tento krátky strih preferujem najmä kvôli dieťaťu, no mala som aj dlhé vlasy, a preto viem, čo vyžadujú. Ale všeobecne sa na takéto negatívne komentáre vôbec nesústredím, pretože potom by človek asi nikdy nebol šťastný. Dnes to príde, zajtra to odíde.

Veľa ľudí sa zamýšľa nad tým, ako byť prvým na trhu a byť zároveň aj prvý úspešný, avšak pre mňa je to skôr o kvalite a konzistentnosti. A teda držať sa na tej ceste úspechu dlhodobo, aby sa mali kučeravé ženy vždy na koho obrátiť. Verím tomu, že môžeme byť všetci úspešní. Je veľa kaderníkov, no dôležité je, aby mali ženy kam chodiť a aby sa cítili bezpečne, že im nikto nespraví trojuholníkový účes. (úsmev) Nezdá sa to, no nie je to ľahká práca. Hlavne tie kreatívne videá, ktoré sú súčasťou premien, a všetky tie informácie.

Dlhé roky si žila v Kanade. Čo ťa priviedlo na Slovensko a v čom vidíš najväčší rozdiel medzi Kanaďanmi a Slovákmi?

Mám rodinu na Slovensku, ktorá sa prišla do Kanady naučiť angličtinu a potom nastala v Kanade ekonomická kríza. Veľa ľudí v tom čase stratilo prácu a ja som mala v tej dobe akurát takú životnú pauzu. Vtedy mi povedali: „Veď poď, skúsiš si nájsť prácu na Slovensku. Ak sa ti to bude páčiť, tak super a ak nie, vrátiš sa naspäť do Kanady.“ No a napodiv to tu bolo veľmi super, mne sa to tu okamžite zapáčilo, všetko je tu tak blízko. Páčila sa mi aj mentalita v práci, teda aspoň v oblastiach, v ktorých som pracovala. Povedala by som, že život v Kanade bol doslova drina, bola tam veľká konkurencia, takže nájsť si dobre platenú prácu nebolo najľahšie. Tým, že Slovensko susedí s viacerými krajinami, sa tu naskytá aj viacero možností.

A v čom vidím najväčší rozdiel medzi Kanaďanmi a Slovákmi? Myslím, že Slováci sú viac súkromní. V Kanade sú ľudia možno milší, možno menej podráždení, takže asi to. Ale na Slovensku sa mi práve páči napríklad to súkromie alebo to, ako ti človek postupne začne dôverovať, kdežto v Kanade na teba hneď vysype doslova všetko.

Samozrejme, som Kanaďanka, ale určite som si tu mnohé veci obľúbila. Som však veľmi tolerantný človek, takže by som sa adaptovala na život kdekoľvek. Predovšetkým som vďačná za všetky priateľstvá, ktoré som tu nadviazala. Ľudia sa tu viac stretávajú. Idú na pivo, na kávu, čo sa v Kanade až tak často nestáva. To je asi spôsobené veľkou vzdialenosťou medzi jednotlivými mestami. Ak teda nebývate priamo v meste so všetkými kamošmi. (úsmev) V každej krajine je jednoducho niečo dobré a zlé a treba to akceptovať.

Je niečo, čo by si na slovenskej mentalite ešte vyzdvihla?

Asi to súkromie, aj keď už viem, ako to chodí na dedinách. (smiech) A taktiež dôverné priateľstvá, ktoré si tu veľmi vážim. Rovnako vidím veľký potenciál v mladej generácii, ktorá môže, podľa môjho názoru, priniesť veľkú zmenu. Viac cestujú do sveta, vidia iné kultúry, ako sa ľudia správajú jeden k druhému, iné systémy a možno vedia niečo z toho priniesť aj domov na Slovensko. (úsmev)

Zdroj: Hashtag.sk
Odporúčame