Revolučné spojenie notebooku a tabletu: Novinka od Asusu posúva hranice nemožného

Novinka Asus Zenbook 17 Fold posúva hranice nemožného

Novinka Asus Zenbook 17 Fold posúva hranice nemožného (Zdroj: Asus)

#Tohtoročné CES sa nezaobišlo bez predstavenia ďalšej sklápateľnej novinky. O tú sa tentokrát postaral Asus. Ohybné mobilné zariadenia zatiaľ ovláda Samsung a preto sa taiwanský výrobca elektroniky postaral o prekvapenie v trochu inom odvetví. Prestav si spojenie notebooku a tabletu, ktorý vieš rozložiť a zložiť.


LG predstavuje svoj prvý herný notebook: V nenápadnom dizajne sa ukrýva nadupaný procesor aj nová grafická karta


Zenbook 17 Fold

O novom Asuse sa nedá hovoriť ako o notebooku, ani ako o tablete. A predsa má trochu z oboch. Asus predstavil Zenbook 17 Fold – obrovský ohybný dotykový displej, ktorý sa rád prispôsobí akýmkoľvek požiadavkám jeho majiteľa. Ak ho otvoríš, čaká na teba 17.3-palcový 2K OLED displej s pomerom strán 4:3. V otvorenej forme sa dá používať ako veľký tablet, monitor či knižka.

Po ohnutí do 90° uhla však ponúka ďalšie možnosti používania. Vrchná (kolmá) časť ti bude slúžiť ako obrazovka a spodná ako klávesnica s touchpadom. Alebo pokojne používaj celú obrazovku a pripoj externú klávesnicu a myš. Alebo chceš radšej dve obrazovky, touchpad a externú klávesnicu? Kombinovanie je len a len na majiteľovi. Technológia ScreenXpert dovoľuje multitasking nevídaných rozmerov.

Revolučné spojenie notebooku a tabletu
Revolučné spojenie notebooku a tabletu (Zdroj: Asus)

Procesor novej generácie

Asus nevsadil všetky tromfy len do ohybného OLED displeja. Zariadenie Zenbook 17 Fold dostane najnovšiu 12. generáciu procesoru Intel Core i7. Vybrať bude možné medzi 8 a 16 GB RAM. Úložisko by sa malo dostať až na 1 TB SSD. Nečakaj však nadupanú grafickú kartu. Ohybný panel bude obsahoval len základnú Intel Iris Xe, ktorá síce neprekvapí výkonom, no na základnú prácu v Office či s internetom úplne postačí.

Toto vybavenie by však malo byť pripravené aj na programy Adobe. Strihanie 4K videa určite nečakaj, no podľa minuloročných notebookov rady Zenbook vieme povedať, že Photoshop, Illustrator či Lightroom tu bude bežať bez problémov. Dôležité je však vybrať si vyššiu operačnú pamäť.

Notebook a tablet v jednom
Notebook a tablet v jednom (Zdroj: Asus)

Najmodernejšia konektivita

Asus Zenbook 17 Fold bude možné nabíjať aj pomocou USB-C a to až do 20 W. Funckia Thunderbolt 4 s prenosom dát do 40 Gbps je teda zaručená. Kapacita batérie dosahuje 75 W, čo sa podľa prvých meraní bude rovnať asi 8 – 10 hodinám bežného používania. Samozrejmosťou sú aj bluetooth 5. generácie alebo Wi-Fi 6. Práve najnovší bluetooth zabezpečí plynulú odozvu externej klávesnice.

Najviac nás však zarazila samotná odolnosť ohybného pántu. Asus ubezpečuje, že zariadenie zvládne 30-tisíc zložení. To je na prvý pohľad vcelku malé číslo oproti Z Fold a Z Flip, ktoré majú garanciu 200-tisíc zložení. Na druhú stranu – notebook, resp. tablet neotvárame tak často ako mobil. Až samotný rok 2022 ukáže, či Asus vytvoril niečo prelomové alebo môžeme takýto nápad hodiť do koša. Čo si myslíš o Asus Zenbook 17 Fold?

Zdroj: hashtag.sk, asus.com
Odporúčame