Devínsky hrad obdivujú aj vo svete, spája sa s ním však veľká tragédia: Namiesto svadby pohreb!

Hrad Devín

Ako dobre poznáš slovenské hrady a zámky? (Zdroj: Pixabay/Ajale)

#Devínsky hrad sa považuje za neodmysliteľnú zástavku pri návšteve Bratislavy a okolia. Táto majestátna stavba pri sútoku riek Dunaj a Morava ponúka počas priaznivého počasia zo svojich hradieb neopakovateľné výhľady. Podľa viacerých zdrojov ide tiež o jednu z najvýznamnejším historických a archeologických lokalít v strednej Európe.

S Devínskom hradom, tak ako s mnohými ďalšími na svete či na Slovensku, sa však spájajú aj povesti. Tá, o ktorej ti v tomto článku povieme, je o veľkej avšak tragickej láske

Ženích, ktorý nebol dosť dobrý

Príbeh je o tom, ako sa Mikuláš, vtedajší pán hradu a známy rytier, zaľúbil do Margarétky. Tá však nebola obyčajné dievča z chudobnej rodiny, ako to býva v rozprávkach. Práve naopak. Rodičia Margarétky chceli pre svoju dcéru len to najlepšie a Mikuláš, napriek svojmu postaveniu, sa im ani zďaleka nepozdával, ako vhodný ženích. Láska však aj hory prenáša. A to platilo aj pred stovkami rokov.

Mikuláš sa svojej milej nehodlal vzdať a uniesol ju na svoj hrad, aby spolu mohli plánovať svadbu. Tá sa však nikdy nekonala. Na panstvo totiž vtrhol Margarétkin strýko a chcel ju odvliecť späť. To sa mu aj podarilo, nie však na dlho.

Namiesto svadby pohreb

Neodbytný Mikuláš si pre Margarétku opäť prišiel a znova ju vzal na hrad, aby mohli konečne svoju lásku spečatiť. Keď sa už svadba takmer rozbiehala, na hrad opäť vtrhol strýko dievčaťa, avšak tentokrát s celou armádou. Zamilovaného Mikuláša zahnali do hradnej veže, kde prišiel o život.

Šokovaná a nešťastná Margarétka, ktorý prišla o svojho najdrahšieho, sa nedokázala zmieriť s tým, že by mala žiť bez neho. A tak sa rozhodla radšej umrieť. Z hradieb skočila dole do Dunaja, aby sa jej duša mohla opäť stretnúť s Mikulášom.

Zdroj: Hashtag.sk, visitbratislava.com, bratislavskykraj.sk
Odporúčame