NÁZOR Po presťahovaní do Holandska vidím Slovensko inak: Ľudia hovoria otvorene o sexe, no na návšteve občerstvenie nečakaj

holandsko

Rozdiely medzi Slovenskom a Holandskom vidí človek až po čase (Zdroj: Unsplash/joe-cleary)

#Už sú to viac ako dva roky, čo som sa presťahoval do zahraničia. Aj keď začať všetko úplne od začiatku ďaleko v cudzej krajine nie je až tak jednoduché, je to skúsenosť, ktorá ťa dokáže poriadne postaviť pred zrkadlo. Naučil som sa nesmierne veľa o samom sebe a o tom, odkiaľ pochádzam. Spoznávanie novej kultúry ťa naučí veľa o tvojej vlastnej, či už sú to veci, na ktoré som hrdý alebo nie.

Každodenný auto-pilot a maličkosti

Existuje nespočetné množstvo vecí, ktoré robíme každodenne určitým spôsobom bez toho, aby sme sa nad tým zamýšľali. Sme zvyknutí a naučení, že takto to jednoducho funguje. Môžu to byť maličkosti, malichernosti, napríklad, ako doma umývame riad alebo to, ako trávime čas so svojimi blízkymi.

Až keď som sa presťahoval do Holandska uvedomil som si, že v iných krajinách to, čo je pre mňa “normálne”, nemusí byť až tak prirodzené inde, a naopak.  V Holandsku napríklad riad neumývajú so špongiou, používajú na to špeciálnu metličku. Nie, že by tu nepoznali špongiu, alebo by sme u nás na Slovensku nenašli takýto typ metličky, nie je to však ich prvá voľba.

Slováci sú k sebe milí a majú sa radi

Väčšie rozdiely som si uvedomil až po čase. Po zažití niekoľkých ozaj nepríjemných situácií som prišiel k záveru, že niektorí, nie všetci, ale všeobecná väčšina Holanďanov sú veľmi priamočiari, pragmatickí a chladní ku hocikomu a v akejkoľvek situácií. Až  niekoľko takýchto skúseností ma prinútilo zamyslieť sa nad tým, že u nás na Slovensku ľudia reagujú s trocha väčším porozumením.

Slováci myslia na to, aká bude reakcia človeka, keď niečo povedia a mnohokrát sa snažia povedať niečo tak, aby človeka, ktorého majú radi nezranili. V Holandsku to funguje presne naopak. Ľudia povedia, čo si myslia a keď vidia, že sa ťa to nejakým spôsobom dotklo, sú spokojní. Majú totiž pocit, že ich úprimnosť ti dokázala pomôcť sa nad sebou zamyslieť.

holandsko
Ľudia tu vedia byť skutočne priami (Zdroj: Unsplash/luis-efigenio)

NÁZOR Aj napriek obmedzeniam máme ako študenti omnoho viac slobody, než sa na prvý pohľad zdá: Súhlasíš?


Návšteva v Holandsku je 100 % iný zážitok

Povedal by som, že vo všeobecnosti rodinné vzťahy v Holandsku nie sú až také dôležité ako na Slovensku. V Holandsku sa isto žiadne veľké rodinné návštevy počas sviatkov nekonajú. Mnohokrát som sa stretol s tým, že niektorí Holanďania nevideli svojich bratrancov a sesternice desiatky rokov, aj napriek tomu, že bývajú v tom istom meste alebo regióne.

A ak sa aj ocitneš u niekoho na návšteve, je to úplne iné ako by si možno očakával z tvojej skúsenosti na Slovensku. Vieš si vybaviť, ako tvoja mama počas tvojho detstva všetko upratovala? Pripravovala jedlo, pre každého niečo. Slané, sladké, kofola, vinea. Aby mali ujovia pivo, radšej spravíš viac, aby náhodou nebolo málo, lebo to by bola hanba.

krekry
Na nijakú hostinu sa radšej nepripravuj (Zdroj: Unsplash/romina-bm)

V Holandsku som zažil niekoľko návštev, kde pohostenie pozostávalo zo 4 suchárov s pomazánkou, vypočítané presne pre 4 osoby, prísť musíš presne minútu na čas a odísť tiež presne v minútu, kedy bolo vopred dohodnuté, inak ťa vyhodia. Nehovoriac o tom, že táto návšteva musí byť minimálne mesiac vopred dohodnutá. Ráno zavolať, že sa večer môžeš zastaviť, to tak nefunguje.

Holanďania milujú svoj poriadok a plánovanie, čo im zazlievať nemôžme, no je to len jedna z mnohých situácií, kde je vidno akí sú Slováci pohostinní a dobrosrdeční. Na druhej strane Holanďania sa netrápia tým, či bude pre každého dosť, veľa ušetria a nemajú toľko starostí a upratovania.

V Holandsku sa za nič nemusíš hanbiť

Opäť to nebolo ihneď, no po niekoľkých mesiacoch strávených obklopený domácimi som si uvedomil, ako neskutočne otvorení k sebe sú. Dokážu sa rozprávať o rôznych témach, ako dospelí ľudia, bez akejkoľvek hanby. Teraz ale nerozprávam o tom, akí tolerantní dokážu byť voči iným rasovým menšinám, lgbtq komunite, tak ďalej. Ich otvorená myslel siaha ešte ďalej.

V Holandsku je celkom normalizované rozprávať sa o sexe, nie je na tom nič nevšedné. Dokonca ani rozprávať sa o tom, kto skúsil, akú drogu, na akom festivale, nie je nič, pričom by mali pocit, že si to musia nechať pre seba. Dokonca aj v rozhovore s učiteľmi, či rodičmi. U nás na Slovensku stále máme väčšiu potrebu zanechať dobrý dojem, viac dbáme na to, čo si ľudia o nás myslia a niektoré veci rozprávame iba tým, ktorým dôverujeme.

Všetky tieto rozdiely sú, samozrejme, zovšeobecnenia, neznamená to, že na Slovensku nedokážeš nájsť extrémne priameho človeka, alebo tu v Holandsku niekoho, kto dokáže byť nesmierne pohostinný. Povedal by som ale, že vďaka tomu, že som sa presťahoval, naskytol sa mi celkom iný pohľad na Slovensko. Mnoho Slovákov sa sťažuje, myslia si, že naša malá krajina nestojí za reč. Spoznávanie novej kultúry mi ukázalo, že veci nie sú len čierne alebo biele, že ľudia nie sú len dobrí alebo zlí.

Zdroj: Hashtag.sk
Odporúčame