Najlepšie technologické vychytávky Jamesa Bonda: Na niektorých sa pobavíš, iné ťa rozhodne prekvapia

james bond

Spoznaj najlepšie vychytávky Jamesa Bonda v najnovšej hre (Zdroj: MGM)

#Premiéra posledného Jamesa Bonda s Danielom Craigom je za nami a ak chceš vedieť, čo si o nej myslíme, skoč na našu recenziu. Teraz sa poďme pozrieť na 10 najlepších technologických vychytávok, ktoré sme za posledných takmer 60 rokov v 25 filmoch mali možnosť vidieť. Pri niektorých pukneš od smiechu, avšak iné si jednoznačne zaslúžia uznanie.


RECENZIA James Bond nemá čas zomrieť: Oplatilo sa rok a pol čakať na posledné vystúpenie Daniela Craiga?


Skrytý nôž v topánke

Náš prvý výber nie je zbraň, ktorú použil samotný James Bond, ale skôr zbraň, ktorá bola použitá proti nemu. Agentka tajnej zločineckej organizácie Spectre použila na súboj proti Bondovi topánky s vyskakovacím nožíkom. V scéne môžeš vidieť, že to nečakal ani samotný protagonista Sean Connery. Po prvýkrát sa topánky objavili ešte v roku 1963 v parádnej snímke Srdečné pozdravy z Ruska.

Jetpack

Pri Seanovi Connerym ešte chvíľu ostaneme. Po tom, čo Bond zabije Jaquesa Bouvara, musí sa z honosného sídla vypariť. Použije preto jetpack, ktorý mu vytvoril známy Bondov priateľ Q. Túto scénu môžeš nájsť vo filme Thunderball z roku 1965. Predstav si, akí udivení museli vtedy byť diváci v kinosále. Čo je ešte pozoruhodnejšie, pri nakrúcaní používali skutočný jetpack.

Smrtiaca cigareta

Hovorí sa, že fajčenie zabíja. James Bond myslí toto tvrdenie doslova. Keď sa agent potrebuje dostať na zločineckú základňu, zapáli si cigaretu. Z nej sa však stane dokonalý nástroj na zabíjanie – je v nej totiž raketa, ktorá smeruje priamo na technika strážiaceho vstup Blofeldovej základne. James Bond má tak znova voľnú cestu. Smrtiacu cigaretu nájdeš vo filme Žiješ iba dvakrát z roku 1967. Tu si od Conneryho už naozaj dáme pokoj.

Smrtiacu cigaretu nájdeš vo filme Žiješ iba dvakrát
Smrtiacu cigaretu nájdeš vo filme Žiješ iba dvakrát (Zdroj: MGM)

Magnetické hodinky

Presuňme sa do roku 1973. M prichádza do hotelovej izby, v ktorej je ubytovaný aj náš hlavný hrdina. Odovzdáva mu magnetické hodinky. Bond si ich vyskúša najprv na nečisto na svojom nadriadenom, keď mu vezme lyžičku z nápoja. Čochvíľa však pre ne nájde aj lepšie využitie – za pár minút vďaka magnetom rozopne zips na šatách zvodnej bondgirl. Roger Moore ich použil v poradí už ôsmej bondovke s názvom Ži a nechaj zomrieť.

Zlatá zbraň

Ktorý Bondov fanúšik by nepoznal legendárnu zlatú zbraň? Ide o ďalšiu vychytávku, ktorá nepatrí samotnému agentovi 007, ale v našom výbere rozhodne nemôže chýbať. Zlatá zbraň slúži na jediný výstrel. Je však nevystopovateľná, pretože sa skladá z pera, zapaľovača, puzdra na cigarety a z manžety. Všetky tieto veci má Bondov nepriateľ Francisco Scaramanga vždy pri sebe vo filme Muž so zlatou zbraňou.

Lotus Esprit S1

Každé Bondove auto je niečím špecifické, no žiadne nás neupútalo tak veľmi, ako model Lotus Espirt S1. Roger Moore uniká pred vrtuľníkom vo svojom parádnom aute. To však až do chvíle, keď cez mólo vpáli do mora. Z Lotusu sa okamžite stáva ponorka so zabudovanou hornou kamerou a raketou, ktorá zničí prenasledovateľku vo vrtuľníku. Lotus použili tvorcovia v tretej Mooreovej snímke Špión, ktorý ma miloval.

Smarthodinky

Čo povieš na vychytávku z roku 1983, ktorú pravdepodobne používaš aj ty dnes? James Bond mal totiž vo filmu Chobotnička smarthodinky a od tých dnešných sa veru príliš nelíšili. Podľa nás si po pozretí filmu v Apple povedali, že na ich základe vytvoria svoje Apple Watch. Ale to nie je všetko – vedia tvoje hodiny naživo streamovať, tak ako to vedeli tie Bondove?

Smarthodinky nájdeš vo filmy Chobotnička
Smarthodinky nájdeš vo filmy Chobotnička (Zdroj: MGM)

Explozívna zubná pasta

Prejdime na éru Timothyho Daltona. Vo filme Dych života je použitá asi najznámejšia zubná pasta v celom filmovom priemysle – Dentonite. Touto pastou by si si však nechcel umývať zuby. V podstate je naplnená trhavinou, a preto vyrieši všetky problémy obrovským treskom. Dych života je zároveň dosiaľ jediný film, ktorý sa odohráva aj na Slovensku, konkrétne v Bratislave.

Explozívnu zubnú pastu hľadaj vo filme Dych života
Explozívnu zubnú pastu hľadaj vo filme Dych života (Zdroj: MGM)

Neviditeľné auto

Bond už síce mal auto, ktoré sa mení na ponorku. Dokonca mal aj auto so zbraňami či inými vychytávkami. Ale neviditeľné auto? Presne také dostal Pierce Brosnan v jeho poslednom filme Dnes neumieraj. Po prvýkrát mu ho predstavil Q na základni britskej tajnej služby. Nový Aston Martin odrovná aj samotného Bonda.

Zbraň ako ušitá pre Bonda

No a nechali sme si jeden gadget na záver aj pre Daniela Craiga. V jeho skvelom Skyfalle musí bojovať proti niekoľkým nepriateľom v dračej aréne Komodo. Našťastie, jeho verný priateľ a kolega Q mu pripravil špeciálne upravenú zbraň, ktorá vystrelí len vtedy, ak ju drží jej majiteľ. Grip totiž sníma odtlačky prstov, a preto vystrelí jedine za predpokladu, že ju drží James Bond. Aj vďaka tomu dotiahol do úspešného konca svoju ďalšiu misiu.

Ktorá vychytávka najviac zaujala teba? Napíš nám v komentári!

Zdroj: hashtag.sk
Odporúčame