RECENZIA Nazri do života Patrika Vrbovského: Rytmus ti vo filme Tempos predstaví počiatky slovenského rapu

Rytmus mapuje svoju 30-ročnú kariéru v dokumente Tempos

Rytmus mapuje svoju 30-ročnú kariéru v dokumente Tempos (Zdroj: Red Bull)

#Slovenská hudobná scéna od počiatku svojho vzniku pozná fenomén s názvom Patrik Vrbovský. Kto dnes nepočul o Rytmusovi, ako by na Slovensku ani nežil. Red Bull ti prináša unikátny dokument o Patrikovom detstve, počas ktorého sa začína rodiť jeho profesionálna kariéra tanečníka a neskôr rapera. Tempos sa po kino premiére presúva na Netflix, a teda aj bližšie k divákom. Ak máš chuť pozrieť si zrod slovenského rapu, vieš, kde film nájdeš.


RECENZIA Novinka od Marvelu prekonala očakávania: Shang-Chi poteší zarytých fanúšikov aj nových divákov


Dokument o tanci, hudbe a živote

Prehry, víťazstvá, fakty. Hudobný dokument Tempos je príbehom Patrik Rytmusa Vrbovského a jeho 30-ročnej dráhy rapera. Film nie je ďalším rodinným medailónikom, Tempos mapuje dlhú a neopakovateľnú hudobnú kariéru od úplnej nuly až po vrchol. Svoj príbeh rozpráva Rytmus s pomocou jedinečných a dosiaľ nezverejnených záberov a rozhovorov ďalších muzikantov, ktorí mu počas dlhej doby skrížili cestu a aspoň v niečom ju ovplyvnili.

Okrem histórie hudobného žánru je Tempos aj veľmi osobný film. Patrik v ňom odhaľuje zákulisie, nečakané nástrahy aj sklamania, ktoré počas svojho života zažil. Priznáva v nich aj situácie, ktoré ho určitým spôsobom zmenili a posilnili do ďalšieho boja so životom. Dôležité momenty jeho kariéry sú poňaté ako hrané rekonštrukcie udalostí a hlavnú postavu v nich stvárňujú dobre vybraní dvojníci.

Na úvod sa musím priznať, že osobne Rytmusovu tvorbu nesledujem, aj keď ma, samozrejme, obdobie jeho slávy a mnohé dnes už ikonické skladby neobišli. Patrika osobne nepoznám, avšak vždy som ho vnímal ako človeka, ktorý jednoducho akoby ani nepatril do šoubiznisu. Navonok možno pôsobí drsne až arogantne, ale podľa mňa je jedným z najsvetlejších výnimiek slovenskej nielen hudobnej scény. Svoj pozitivizmus, ochotu a vlastnosť vedieť oceniť iných ti dokáže aj v tomto dokumente.

Vďaka rozhovorom sa dostaneš k informáciám z prvej ruky
Vďaka rozhovorom sa dostaneš k informáciám z prvej ruky (Zdroj: redbull.sk/tempos + Toxpro)

Zo sna sa stala realita

Popravde, snímku som pôvodne nemal v pláne pozerať, no Netflix mi poskytol príležitosť a povedal som si, že 90 minút ma predsa nezabije. A musím sa priznať, že som bol celkom prekvapený. Aj človek, ktorý sa nestaral o rap, pozná Rytmusa. Na zhliadnutie tohto filmu preto nepotrebuješ mať nič naštudované, jednoducho film zapneš a pozeráš. A sklamaný bude zrejme len skutočný hater dokumentov, rapu alebo samotného Rytmusa.

Počas prvých minút spoznávaš Patrika ako žiaka strednej školy, neskôr ako pracujúceho mladíka, a tak ďalej. Snímka sa snaží chronologicky rozprávať neobyčajný životný príbeh chlapca, z ktorého sa o tri dekády stane jedno z najzvučnejších mien v republike. Chronologické plynutie síce znamená, že ťa v dokumente nič neprekvapí, no na druhú stranu sa nestihneš nikdy nudiť a tápať, v ktorom časovom období sa nachádzaš.

Patrik svoj príbeh rozpráva nielen pomocou svojho voiceoveru, ale aj archívnymi zábermi či fotkami, ktoré si dosiaľ ešte nevidel. Takmer každý záber či fotka obsahujú naviac aj dátum a čas. Miestami Rytmus navštívi známe hudobné mená, napríklad DJ Wicha či Ega, pretože aj tí majú v príbehu svoje miesto a keď príde na dané pasáže, dostaneš informácie z prvej ruky. Produkčná stránka filmu je obohatená aj rekonštrukciami dôležitých životných udalostí a dynamika projektu jednoznačne nechýba.

Vo filme uvidíš mnoho známych hudobných osobností
Vo filme uvidíš mnoho známych hudobných osobností (Zdroj: redbull.sk/tempos + Toxpro)

Komornosť alebo komercia?

Rytmus vo filme často spomína komerciu, ktorá je dnes už bežnou súčasťou slovenskej hudby. Hovorí aj o tom, že on sám prispel k jej vytvoreniu. Hudba bola v 90. rokoch skutočne iná a každý, kto chcel vtedy počúvať rap, si ho musel najprv vyhľadať. Komercia nám niektoré nechcené veci strká pod nos, v čom má Patrik pravdu. To, či sa raper stane komorným alebo komerčným však neovplyvní. Jeho úspech nestojí len na tom, čo predvedie, ale najmä na tom, ako to prijmú ľudia.

Pochváliť na filme musím jednoznačne viacero myšlienok, ktoré ti Patrik podloží a to, aký záver si z nich vezme divák, nechá na teba. Páči sa mi, že názory ti nestrká pod nos a nesnaží sa hľadať pravdu či lož. Takmer vždy objektívne zhodnotí fakty a vyvodenie ich záveru prenechá divákovi. Čím ďalej vo filme sa však dostaneš, tým viac nepriamych tvrdení dostaneš a časom sa možno začneš strácať v tom, čo chcel film skutočne povedať.

Film má vcelku obdivuhodnú produkčnú hodnotu
Film má vcelku obdivuhodnú produkčnú hodnotu (Zdroj: redbull.sk/tempos + Toxpro)

Slovenský film pre slovenské publikum

Tento film je nielen pre Rytmusových fanúšikov. Patrik Vrbovský začal pre 30 rokmi písať príbeh nielen slovenskej hudby, ale slovenskej kultúry všeobecne. Len si spomeň, či si sám nenosil Kontrafakt merch. Rytmus a ľudia okolo neho priniesli rap na Slovensko a popierať to je zámerne klamať. Kto prv príde, ten skôr berie a Rytmus je prvým človekom, ktorý predstavil rap širokej slovenskej verejnosti. V tomto ho nepredbehne už nikto.

Filmu sa dá vytknúť repetitívnosť, niektoré umelecké zábery, ktoré v dokumente nemajú čo hľadať alebo absencia mnohých udalostí, ktoré by tu jednoznačne mali byť. Napriek tomu ide o slušne odvedenú prácu. Nezaujatí diváci by nemali byť nespokojní a fanúšikovia si snímku možno radi pozrú znova. Tempos neprekvapí, ale ani neurazí. Je to nahliadnutie do zákulisia človeka, ktorý do značnej miery hýbal slovenskou kultúrou a mnohí by chceli jeho úspech zopakovať, no už navždy zostanú v jeho tieni. Za nás ide síce len o priemerné hodnotenie, ale na slovenské pomery som bol s produkčnou kvalitou a prínosom celkom spokojný.

Hodnotenie: #####

Zdroj: hashtag.sk, Bontonfilm
Odporúčame