Filmové legendy: Fenomenálny režisér filmu Vlk z Wall Street – tieto diela Martina Scorseseho musíš vidieť!

Martin Scorsese vyhral Oscara za najlepšiu réžiu (film Skrytá identita)

Martin Scorsese vyhral Oscara za najlepšiu réžiu (film Skrytá identita) (Zdroj: oscar.go.com)

#Legenda filmového umenia, Martin Scorsese, započala svoju profesionálnu kariéru pred viac ako 50 rokmi. Za tento čas si 78-ročný Američan vyslúžil najmä nestanúcu slávu vďaka neobyčajným filmom, ale aj viac ako 160 oceneniamm, vrátane Oscara, ktorého však získal až v roku 2007. Okrem réžie sa chopí aj produkcie svojich snímok a niekedy priloží ruky aj k tvorbe scenára.

Prvý Scorseseho krátkometrážny film s názvom Vesuvius VI. o starovekom Ríme vyšiel už v roku 1959. Po niekoľkých ďalších krátkych a dokumentárnych filmoch získal priazeň Hollywoodu, a nakrútil prvý celovečerák Kto mi to klope na dvere? Za svoju kariéru zrežíroval 26 celovečerných filmov, a my sme si pre teba pripravili výber toho najlepšieho.


Filmové legendy: Michael Bay sa preslávil filmami Bad Boys či Transformers: Aké ďalšie pecky z jeho produkcie sa oplatí zapnúť?


Taxikár (1976) IMDb 8.3, ČSFD 82 %

Travis pracuje ako taxikár v nočnom Manhattane. Prichádza z Vietnamskej vojny a len veľmi ťažko si vie nájsť v meste známosť. Jeho psychická nestabilnosť vypukne až do násilia a odplaty. Scorsese Taxikárom jednoznačne prerazil. Započal s ním tiež svoju dlhú šnúru filmov s Robertom DeNirom, ktorí sa stali nezameniteľných duom počas nasledujúcich dekád.

Zúriaci býk (1980) IMDb 8.2, ČSFD 85 %

Čiernobiela športová dráma Rabing Bull je životopisom boxerského šampióna Jakea LaMottyho, známeho ako Býk z Bronxu. Ďalší z radu skvelých filmov Martina Scorseseho, ktoré napísal scenárista Taxikára, dostáva nášho hrdinu do zúrivého sveta peňazí, sexu, lásky a zrady. Hlavnú úlohu znova hrá Robert DeNiro a odnáša si za ňu Oscara.

Kráľ komédie (1982) IMDb 7.8, ČSFD 79 %

DeNiro po tretie. Zabávač Robert Pupkin je presvedčený, že sa stane hviezdou. Jedného večera zachráni svoj vzor pred davom fanúšikov a myslí si, že cieľ má na dosah. Niečo sa však pokazí a Robert je znovu nútený použiť násilie, aby dosiahol svoje. Martin Scorsese konečne začína využívať vo svojich filmoch humor, aj keď vo veľmi otrieštenej podobe. Nasleduje ho však znova tvrdý boj o miesto v spoločnosti.

Posledné pokušenie Krista (1988) IMDb 7.5, ČSFD 83 %

Posledné pokušenie Krista je takmer trojhodinovým biblickým eposom o krížovej cesta a hľadaní životného poslania. V príbehu nájdeš metafory o pokušení obyčajného človeka, ktorý má predurčenie stať sa výnimočným. Niektoré si možno vezmeš aj k srdcu. Úlohy Ježiša sa zhostil miláčik publika Willem Dafoe a snímku napísal verný Scorseseho scenárista Paul Schrader (Taxikár, Zúrivý býk).

Mafiáni (1990) IMDb 8.7, ČSFD 87 %

Píše sa rok 1955 a v Brooklyne sa to len tak hemží talianskou mafiou. Školák Henry sníva o tom, že sa jedného dňa pridá k spolku, z ktorého má strach celé mesto. Postupne si získa priazeň krstného otca, avšak časom zisťuje, že nedotknuteľnosť istej sorty ľudí je len lož. Konečne sa vo filme stretli velikáni filmového plátna Robert DeNiro a Joe Pesci (mimochodom, obaja majú talianske korene) a druhý menovaný získala Oscara za nezabudnuteľný výkon ako Tommy DeVito.

Mys hrôzy (1991) IMDb 7.3, ČSFD 80 %

Mys hrôzy je už siedma spolupráca režiséra Martina Scorseseho a jeho dvorného herca Roberta DeNira. Tentokrát ho vidíme v úlohe väzňa Maxa, ktorý si odpykáva 14 rokov za mrežami. Kedysi totiž brutálne znásilnil mladé dievča. Čas vo väzení sa však blíži ku koncu a jediné, po čom Max túži, je pomstiť sa svojmu obhajcovi za nedostatočne vykonanú prácu v osudný deň na súde.

Kasíno (1995) IMDb 8.2, ČSFD 88 %

Kasíno je ďalším príbehom, ktorý sa odohráva v priebehu niekoľkých rokov. Sam je bývalý hazardér, ktorý sa vracia do kasína kvôli požiadavkám mafie. Nicky je gangster a stará sa o jeho bezpečnosť. No a zvodná Ginger je mladá dievčina, do ktorej sa Sam okamžite zamiluje. Martin Scorsese rozohráva v nevadskej púšti nezabudnuteľnú a šialenú trojhodinovú hru.

Gangy New Yorku (2002) IMDb 7.5, ČSFD 74 %

Éra Scroseseho a DeNira pomaly končí a legendárny režisér začína pracovať s mladým Leonardom DiCapriom. Ten prichádza v 19. storočí do New Yorku pomstiť svojho otca. Jeho vraždu si objednal najvyššie postavený muž miestneho gangu. Cesta za pomstou sa komplikuje aj kvôli romániku so zlodejkou Jenny. Z 10 nominácii na Oscara, vrátane najlepšej réžie a filmu, odišla snímka z ceremónie s prázdnymi rukami.

Letec (2004) IMDb 7.5, ČSFD 74 %

Howard Hughes sa stal priekopníkom v leteckom priemysle, a do roku 2004 o ňom vzniklo mnoho knižných, ale aj filmových biografií. Ver mi, že najlepšiu z nich nakrútil práve Martin Scorsese. V ďalšom trojhodinovom príbehu uvidíš Lea DiCapria, oscarovú Cate Blanchett, Kate Beckinsale, Aleca Baldwina, Gwen Stefani, Jude Lawa či Willema Dafoea. Snímka získala 5 Oscarov a 4 BAFTY vrátane kategórie najlepší film.

Skrytá identita (2006) IMDb 8.5, ČSFD 86 %

Matt Damon vyrastá pod ochranou gangstera Jacka Nicholsona. Leonardo DiCaprio zasa odjakživa pracuje pre políciu a snaží sa gangstrov dolapiť. Obaja si vymenia úlohy, aby špehovali pre svoje organizácie na nepriateľskom fronte. Keď príde k ich stretu, začne boj o holý život. Departed je zaručene jeden z najlepších Scorseseho filmov. Má skvelý scenár, postavy, hudbu a, samozrejme, aj réžiu. Martin práve za režírovanie získal Oscara a tešiť sa mohli aj scenárista William Monahan a producenti (najlepší film).

Prekliaty ostrov (2010) IMDb 8.2, ČSFD 88 %

Ďalší film s DiCapriom a ďalší skvost v Martinovej filmografii. Na Prekliaty ostrov so psychiatrickou liečebňou prichádzajú detektívi Teddy a Chuck, aby vyšetrili prípad nezvestného pacienta. Atmosférou silne nabitá snímka ti zaručene nedaruje spánok. Tento mrazivý triler podľa knižnej predlohy Laety Kalogridisovej je najlepšie hodnoteným režisérovým filmom, a preto je hriech, že nezískal jedinú oscarovú nomináciu.

Hugo a jeho veľký objav (2011) IMDb 7.5, ČSFD 73 %

V Hugovi nehrá ani DeNiro, ani DiCaprio. Aj tak sme ho na zoznam najlepších Scorseseho filmov museli zaradiť. Mladá sirota Hugo žije v hodinovej veži na parížskej vlakovej stanici a celé dni sa snaží prežiť hluk a zhon francúzskej metropoly. Všetko sa zmení, keď spozná Isabellu, dcéru najslávnejšieho filmára všetkých čias. Hugo je vlastne pocta filmového remeslu. Ak vieš niečo o počiatkoch filmovej tvorby, rozhodne si snímku pusti a nezabudni si vziať aj nejakú tú servítku.

Vlk z Wall Street (2013) IMDb 8.2, ČSFD 83 %

Ako spojiť krimi a komédiu do jedného trojhodinového odvaru? DiCaprio sa excelentne zhostil niekdajšieho burzového makléra Jordana Belforta a ukáže si tie najtemnejšie zákutia legendárnej Wall Street. Príbeh sleduje divoké obdobie 90. rokov, keď Belfort prichádza na scénu a spoločne s ním zažiješ jeho astronomický vzostup na vrchol slávy. Po každom vzostupe však prichádza aj pád. Ani DiCaprio ani Martin Scorsese si z ocarovej ceremónie Oscara neodniesli.

The Irishman (2019) IMDb 7.8, ČSFD 75 %

Ír je dosiaľ posledným a aj najdlhším Scorseseho filmom. Nájdeš ho na streamovacej stanici Netflix, ktorá za produkciu zaplatila nemalé peniaze. Martin sa vracia ku koreňom svojej tvorby, a preto na obrazovke znova uvidíš Roberta DeNira, Joea Pesciho a Al Pacina. Na temný príbeh o „maliarovi domov“ Frankovi si však vyhrať poriadne veľa času – trvá až 209 minút. Z 10 oscarových nominácii však úžasný ansámbel nepremenil ani jednu.

Zdroj: hashtag.sk, IMDb, ČSFD
Odporúčame