Ako si vybrať ideálny notebook? Krátky rýchlokurz, ako si nájdeš aj ty svojho favorita a neminieš tisíce

ako si vybrať notebook

Poradíme ti ako vybrať ideálny notebook pre teba (Zdroj: Unsplash/brooke-cagle)

#Šikovný notebook vie nie len pomôcť pri školských povinnostiach, ale je rovnako skvelý aj na prácu z domu. Cenové rozpätie týchto vyklápacích mašín začína na 200 eurách a dokáže sa vyšplhať až k niekoľkým tisícom. Poradíme ti, na čo si treba dať pozor, ktoré parametre môžu byť záludné a ukážeme ti aj pár obľúbených modelov. Poď zistiť, ako si vybrať ten ideálny notebook.


Nezáleží len na uhlopriečke: Predstavujeme ti kvalitné televízory, ktoré potešia aj tvoju peňaženku


Pri výbere si všímaj

Notebook si nikdy nevyberaj podľa ceny. Pokojne môžeš nájsť lacný model s dobrou grafickou kartou a drahý so slabšou. Na zmes základných komponentov sa nepozeraj ako na celok, do úvahy musíš vziať každú z nich. Dôležitý je, samozrejme, aj dizajn a materiál. Do dizajnu ti kecať nebudem, pretože ty najlepšie vieš, čo sa ti páči. Hľadaj však model vytvorený aspoň s časti z hliníku – síce bude o pár gramov ťažší, ale menej sa opotrebuje a jeho životnosť je teda o niečo dlhšia.

Rozhoduje aj samotná veľkosť notebooku. Určite vieš, že čím menšiu uhlopriečku zvolíš, tým ľahšie sa ti bude zariadenie prenášať. Na cesty odporúčam zvoliť model do veľkosti 14 palcov, čo sa rovná asi veľkosti papiera A4 (pri týchto menších modeloch ale nedostaneš numerickú klávesnicu).

Zo skúsenosti ti poviem, aby si sa nikdy neriadil veľkosťou batérie. Notebook je spotrebný tovar, ktorý ti vydrží tak dva-tri roky a dovi. Presne po tomto čase sa batéria tak opotrebuje, že pri slabších modeloch ti bez nabíjania nevydrží ani hodinu (možno tak v spotrebnom režime).

Kvalitný notebook využiješ aj v práci, aj doma
Kvalitný notebook využiješ aj v práci, aj doma (Zdroj: Pexels/Ron Lach)

Základné parametre a ich dopad

Displej – O výbere displeja som ti hovoril už vyššie pri spomínanej uhlopriečke. Teraz sa však pozrime na rozlíšenie. Aj keď slabšie modely ešte budú mať v ponuke HD Ready, teda 1366×768 pixelov, pokojne ich preskoč. Dnes už je Full HD štandard a nebudeš ľutovať, ak si zaňho priplatíš. Drahší Mac ti ponúkne aj QuadHD, čo je niečo medzi Full HD a 3K a ver mi, že takýto detailný obraz si ihneď zamiluješ.

Operačný systém – Trhu dnes vládne Windows a MacOS. Najnovší Windows 10 dostaneš s každým novým modelom a ide o stabilný a prehľadný operačný systém, ktorý rozbehne takmer každú aplikáciu a každú hru. MacOS je systém vytvorený spoločnosťou Apple a nájdeš ho, ako inak, v Macoch. Je rovnako stabilný a spoľahlivý ako spomínaný Windows – ak nie dokonca aj viac. Linux je už riedko ponúkaným operačným systémom a niektoré aplikácie či hry budeš mať problém rozbehnúť. Vždy jeho prítomnosť over u predajcu – niektorí ponúkajú aj lacné modely bez OS a jeho dodatočné dokúpenie ťa vie stáť desiatky eur navyše.

Procesor – Procesor je najdôležitejšou časťou notebooku, pretože je zodpovedný za všetky výpočtové operácie. Jednoducho čím viac vecí naraz máš otvorených, tým lepší procesor potrebuješ. Dvaja najrozšírenejší výrobcovia sú dnes Intel a AMD. Intel ponúka svoj štandardný model Pentium, ten však kvôli slabšiemu výkonu oceníš len na kancelársku prácu (Word, PowerPoint a pod.). Investuj radšej do série Intel Core i, a to konkrétne do modelov i5 a i7, ktoré vyhovejú aj náročnejším programom od Adobe či 3D modelovaniu. AMD je orientované skôr pre hráčov a odporúčam siahnuť po akomkoľvek type série Ryzen.

Šikovný notebook ti okrem domácnosti poslúži aj na cestách Zdroj PexelsKen Tomita
Šikovný notebook ti okrem domácnosti poslúži aj na cestách (Zdroj: Pexels/Ken Tomita)

Grafika – Grafická karta neslúži len na hranie videohier, jej účelom je vykresľovať obraz na displeji pri akejkoľvek činnosti. Delia sa na integrované, dedikované a herné. Integrované sú viazané priamo s procesorom a ich výkon je vhodný len na kancelárske úkony. Dedikované sú samostatne stojace grafické karty a oceníš ich najmä pri práci s náročnejšími programami. Herné, ako ich názov napovedá, sú pripravené náročným herným požiadavkám. Ak si hráč, vyber si rad NVIDIA GeForce GTX a nehľadaj nič pod hodnotou 1000.

RAM (operačná pamäť) – Operačná pamäť nie je úložisko. RAM uchováva dáta aplikácii, ktoré máš práve otvorené. Čím je silnejšia, tým viac náročnejších aplikácii alebo hier môžeš mať naraz spustených. Pred pár rokmi boli štandardom 4 GB operačnej pamäte, dnes ti postačia maximálne na otvorenie Chromu a MS Office. Neodporúčam vyberať si menej ako 8 GB. Hráčom radím pozerať skôr na hodnoty 16 GB alebo 32 GB v závislosti od náročnosti hier, ktoré budeš hrať.

Úložisko – Kapacita úložného priestoru je tiež subjektívna a každý vie, akú veľkú ju potrebuje. Dôležité však je aj pozerať sa na typ úložiska. HDD, teda pevný disk, je lacnejší, ale procesor s ním ťažšie pracuje. SSD je úložiskom bez pohyblivých častí a je značne výkonnejší ako HDD. Aplikácie a hry sa ti spustia rýchlejšie. Vyššia je ale aj jeho cena. Za cenu pol terového HDD dostaneš štvrť terový SSD. Osobne odporúčam zvoliť si práve SSD, ktorý je zárukou dlhšej životnosti. Pre hráčov je optimálna kombinácia menšieho SSD a terového HDD.


Špičkový smartfón len za pár eur? Predstavujeme ti nový Xiaomi, ktorý vyhovie aj náročným


Štandard do každej domácnosti

Každá domácnosť by mala mať v zálohe notebook, ktorý je schopný vykonať aspoň základnú administratívu. V tomto prípade odporúčame model HP 250 G7. Jeho cena sa pohybuje na úrovni 350 eur a ponúka Full HD displej, štvrť terové SSD, procesor Intel Core i3 a 8 GB RAM. Ak sa ti nepáči voľba našej značky, hľadaj niečo v rovnakých parametroch.

Model HP 250 G7
Model HP 250 G7 (Zdroj: hp.com)

Na prácu z domu

Pracovné záležitosti vyžadujú o niečo vyššie požiadavky aj kvôli internetovým hovorom. Model Asus X515EA obsahuje lepší štvorjadrový procesor i5 od Intelu a pol terové SSD úložisko. Poteší aj čisté dizajnové prevedenie, ale aj najmä výstup USB-C, ktoré značne zjednoduší pripojenie iných zariadení. Kúpiš ho do 600 eur.

Model Asus X515E
Model Asus X515EA (Zdroj: asus.com)

Pre náročných gamerov

Dostávame sa k vyššie cenovej kategórii a pri modeli Lenovo Legion 5 atakujeme 1000 eur. Za túto cenu však dostaneš hliníkové prevedenie, procesor Ryzen 5 od AMD, 16 GB operačnej pamäte, terové SSD či 6 GB grafickú kartu GeForce RTX 2060 od NVIDIA. Za zmienku stojí aj 144 Hz frekvencia obrazovky. Niektorí predajcovia ho však ponúkajú bez operačného systému, preto si túto informáciu dobre over.

Model Lenovo Legion 5
Model Lenovo Legion 5 (Zdroj: apple.com)

Poteší fanúšika Apple

Svoj model si nájdu aj majitelia iPhonov. Apple ponúka pre svojich verných zákazníkov model MacBook Air 2020, ktorý sa aktuálne drží na čele v obľúbenosti. Okrem vysokých parametrov obsahuje aj novú generáciu čipu M1, sľubujúci rýchle a plynulé fungovanie. Stojí však cez 1000 eur, preto ak nemáš plné vrecká, odporúčam pozrieť sa aj po staršom modeli.

Model Apple MacBook Air 2020
Model Apple MacBook Air 2020 (Zdroj: apple.com)
Zdroj: hashtag.sk, heureka.sk
Odporúčame