Navštív krásny Bardejov: Poradíme ti výlet aj reštiku, s našimi tipmi budeš mať o zábavu postarané

bardejov

Tipy na výlet v Bardejove stoja za to (Zdroj: Instagram/ilovebardejov)

#Krásnym slovenským mestom zaradeným do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO je Bardejov. Nájdeš ho na východe Slovenska a patrí k najstarším u nás. Starobylé mesto si získa nejedného návštevníka. Turistické atrakcie, gotické námestie a hradby. Žiadne domy, samé bašty. Centrom sa nesie kultúra, ale i bohatý spoločenský život. Nudiť sa tu veru nebudeš!

Samá bašta, domy sú fuč

Vydláždené kameňmi s nádychom histórie v gotickom štýle a urbanisticky usporiadanými stavbami. Takéto je centrum kráľovského mesta, ktoré tvorí Radničné námestie. Uprostred neho sa nachádza bývala radnica, ktorá pochádza zo 16. storočia. Jej interiér tvoria exponáty z vlastivedného múzea, patria medzi tie najcennejšie. Domy by si na námestí hľadal márne, na každom kroku stojí bašta. Námestie obkolesujú tri strany a dokopy je na nich postavených až 46 bášt.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa i❤️ BARDEJOV (@ilovebardejov),

Za najvýznamnejšiu pamiatku na námestí sa považuje rímskokatolícky farský Kostol sv. Egídia. Goticko sakrálna stavba vznikla v 14. storočí. Tvorí ju jedinečná kolekcia jedenástich krídlových oltárov v gotickom štýle.

Jedinečný výhľad ti ponúka majestátna kostolná veža, pohľad z vtáčej perspektívy si zamiluješ. Františkánsky kláštor s kostolom je pýchou mesta. Nachádza sa v blízkosti najzachovanejších stredovekých hradieb mestského opevnenia, ktoré sú na Slovensku. Okrem hradieb tam nájdeš aj tri brány a 10 bášt.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa i❤️ BARDEJOV (@ilovebardejov),

Populárnym miestom v Bardejove je areál židovského suburbia. Tvorí ho Stará synagóga, školy a takisto aj rituálne kúpele. Nájdeš ho za hradbami mesta a pred mnohými rokmi tam stál dokonca aj rituálny bitúnok. Na vstupnej fasáde je tabuľa Slovenskej cesty židovského kultúrneho dedičstva. Okrem toho je tam položená pamätná tabuľa, ktorá je venovaná obetiam holokaustu.

Okolie plné zaujímavosti

Okolie ponúka množstvo krásnych lokalít. Len 5 kilometrov od Bardejova sú známe Bardejovské Kúpele. V minulosti ich navštevovala aj cisárovná Sissi či ruský cár Alexander. Vyskúšať môžeš aj jazdu na bicykli po cyklistických trasách. Za pozretie stojí aj malebný skanzen v ľudovom šate. Okrem toho sa oplatí vidieť hrad Zobor, gréckokatolícke chrámy, Lesnícky náučný chodník Čierna mláka pri Bardejovských Kúpeľoch a krásny výhľad prináša vyhliadková veža Kamenná hora.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Daniel & Majka (@cestujzamenej),

Tradičné kultúrne akcie

V Bardejove to žije v každom ročnom období tradičnými kultúrnymi akciami. Najznámejšou akciou je práve Bardejovský jarmok. Trhovníci, kolotočiari, chutná cukrová vata a kvalitný burčiak. Koná sa koncom augusta a je spätý so sviatkom sv. Egídia a trvá až štyri dni.

Ak si však chceš trocha oddýchnuť od jarmočného ruchu, v Hrubej bašte na Veternej ulici sa v tom čase koná ďalšia skvelá akcia. Ide o výstavu. Netradičné umelecké diela, koncerty, filmy, divadelné predstavenia, remeselná tvorba a diskusie na rôzne témy. Čaká tam na teba pohodová atmosféra a ešte sa aj niečo nové dozvieš.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Martina (@1511martina),

Obľúbeným podujatím je slávnosť na počesť rytiera Rolanda, ktorá získala podtitul Dni mesta Bardejov. Usporadúva sa v júni a pozrieť si tam môžeš stredoveké súboje, vypočuť výborných muzikantov. Zaručene sa poriadne zabavíš. Ďalšími príjemnými akciami sú Ružový bicykel, Vivodzeňe kačura či Bardejovské potulky.

Gastro lahodných chutí a vôní

Aj ty zbožňuješ objavovať nové chute jedál? V Bardejove si na dobrej adrese, o reštaurácie s dobrým jedlom tu nie je núdza. Jednou z nich je Cactus Restaurant & Grill. Krásne prostredie, chutné jedlo a starostlivosť na jednotku. Jedlo nie len skvelo chutí, ale aj vyzerá. Výber je naozaj rozmanitý a tvojim chuťovým pohárikom učaruje aj vinná karta.

V srdci Bardejova nájdeš aj útulnú kaviareň. Jedinečný dizajn, príjemná atmosféra, kávička skvelej chuti a dokonalé dobroty. Kaviareň Tvoj Deň je rodinný podnik, ktorý by si nemal obísť. Dobrú kávu či miešaný nápoj nájdeš aj v Tommys coffee & drinks. Mnohí si tu pochvaľujú kávu či koláčik.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Cactus Restaurant & Grill (@cactus_bardejov)

 

Zdroj: tripadvisor.sk, bardejov.sk, bardejov.travel.sk
Odporúčame