VIDEO Neďaleko Bratislavy nájdeš opustený vojnový bunker plný divných nástrojov: Preskúmaj spolu s nami, ako to tam vyzerá

veci v bunkri

Aj toto nájdeš v bunkri (Foto: YouTube Ivan Donoval)

#Aj Bratislava sa v najťažších časoch počas 2. svetovej vojny mohla spoľahnúť na vojenské opevnenie, respektíve bunkre, ktoré ju chránili pred nepriateľmi. Ako uvádza oficiálny dokument, zemské vojenské velenie rozhodlo na konci roku 1932 o vybudovaní opevneného predpolia Bratislavy na petržalskej strane Dunaja.

Zaujíma ťa téma urbexu? V tom prípade sleduj našu sekciu, kde postupne pridávame tie najzaujímavejšie miesta!

Línia opevnených objektov sa mala tiahnuť od nábrežia Dunaja v Pečenskom lese cez Kapitulské pole k vojenskému cintorínu na Kopčianskej ceste a pokračovať pozdĺž dunajského ramena na Betliarskej ulici až k dunajskému ostrovu oproti Slovnaftu. V roku 1936 dal veliteľ generál Husárek pokyn k realizácii 2. etapy opevňovacích prác.

ilustračné foto (zdroj: Pixabay.com)

Tá spočívala vo vybudovaní siedmich ťažkých objektov (BS-1, BS-2, BS-3, BS-4, BS-8, BS-13 a BS-15) a prezbrojení starších objektov zo šnejdárkovej línie. Tak vznikla súvislá línia opevnenia predpolia, doplnená o pechotné a protitankové zátarasy. A práve do jedného takého, konkrétne BS-2, môžeš dnes nahliadnuť vďaka urbexerovi Ivanovi Donovalovi.

Pre zaujímavosť, bunker je voľne prístupný, no musíš sa prejsť hodný kus z Petržalky až do Pečenského lesa. Pokiaľ sa ti však nechce vyťahovať päty z domu, pozri si video nižšie a dozvieš sa všetko podstatné. K tomu ako bonus dostaneš aj výklad od Ivana, ktorý si pre teba opäť pripravil množstvo zaujímavostí.

Zaujíma ťa druhá svetová vojna? Určite si pozri túto obľúbenú knihu v Martinuse.

Zdroj: hashtag.sk, YouTube, bratislava.sk
Odporúčame