RECENZIA Ako vyzerá svet z pohľadu kaskadéra? Na tento akčný film môžeš ísť aj s frajerkou

Komédia Kaskadér

The Fall Guy sa v roku 2024 zapíše k najlepším filmom (Zdroj: Universal Pictures)

#Na toto sme čakali! Film The Fall Guy režírovaný Davidom Leitchom je modernou adaptáciou obľúbeného televízneho seriálu z 80. rokov. Hlavnými hviezdami tohto akčného komediálneho filmu sú Ryan Gosling a Emily Blunt, pričom film rozpráva príbeh o neuznaných hrdinoch filmového priemyslu – kaskadéroch, ktorí riskujú svoje životy pre zábavu publika. Ako sa nám tento film v kine páčil?

Odpoveď na presýtený trh

V posledných rokoch došlo k významným zmenám v kinosvete. Po pandémii covidu sa filmový priemysel postupne zotavuje a diváci sa vracajú do kín.

Zároveň rastie konkurencia zo strany streamovacích platforiem, čo núti filmové štúdiá investovať do veľkých a lákavých projektov, aby pritiahli publikum späť do kín. Ľudia začínajú byť presýtení neustálym recyklovaním známych značiek, pričom sa však čoraz viac priestoru poskytuje aj originálnym počinom.

Snímka The Fall Guy je príkladom presne takéhoto projektu – veľkolepá akcia, hviezdne obsadenie a nostalgický námet boli v podstate zárukou, že pritiahnu pozornosť širokého spektra divákov.

The Fall Guy
Skvelý Ryan Gosling ako Colt Seavers (Zdroj: Universal Pictures)

Herecká chémia zafungovala

David Leitch, známy svojimi prácami na filmoch, ako sú John Wick, Atomic Blonde a Deadpool 2, opäť priniesol do snímky svoj typický štýl… Hru s dynamikou, akciou, humor a taktiež dôraz na vizuálnu stránku. Leitchova skúsenosť s choreografiou akčných scén je v tomto filme veľmi zreteľná a pridáva mu na autentickosti.

Obľúbený Ryan Gosling, ktorý hrá hlavnú postavu Colta Seaversa, znova podáva vynikajúci výkon. Dokázal presvedčivo a nesmierne charizmaticky stvárniť kaskadéra, ktorý sa musí vyrovnať s fyzickými aj emocionálnymi výzvami. Jeho chémia s Emily Blunt, ktorá hrá jeho bývalú priateľku Jody, je jedným z hlavných ťahákov filmu. Blunt, známa svojimi všestrannými hereckými schopnosťami, opäť dokazuje, že zvládne akúkoľvek rolu, od drámy až po komédiu a akciu.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
RECENZIA Takéto Walking Dead sme si vždy želali: Rickov vlastný seriál nepremárnil astronomický rozpočet

Ako podpora týchto hlavných postáv excelujú aj Hannah Waddingham, Winston Duke a Stephanie Hsu, ktorí prinášajú do filmu ďalší humor a ďalšiu hĺbku. Za zmienku tiež stojí Aaron Taylor-Johnson ako Tom Ryder, ktorý dodáva príbehu zaujímavý kontrast a jeho postava z akčných filmov je presvedčivá a zábavná.

The Fall Guy
Ryan Gosling a Aaron Taylor-Johnson so skutočnými kaskadérmi (Zdroj: Universal Pictures)

Čo hovorí príbeh?

Príbeh The Fall Guy sa sústreďuje na Colta Seaversa, bývalého kaskadéra, ktorý sa po vážnom zranení vzdialil od svojej kariéry a takisto aj priateľky Jody. Keď však Jody, teraz už režisérka, potrebuje jeho pomoc pri natáčaní svojho nového filmu, Colt sa vracia na scénu.

Hlavná dejová línia sa zmení z romantickej komédie na napínavý akčný triler, keď Tom Ryder, herec, ktorého Colt zastupuje v náročných scénach, za záhadných okolností zmizne. Vtedy sa dej mení na tajomnejší, objavujú sa v ňom aj určité detektívne prvky, ktoré sú v Goslingovom podaní nesmierne zábavné. 

Autentické kaskadérske scény

Film ponúka naozaj množstvo adrenalínových scén, vrátane nebezpečných kaskadérskych kúskov, ktoré sú oslavou remesla kaskadérov. Medzi nezabudnuteľné scény patrí rekordný kaskadérsky kúsok s prevráteným autom (padol skutočný svetový rekord!), bojová scéna v otáčajúcom sa kontajneri a niekoľko masívnych skokov vozidiel.

Tieto scény sú nielen vizuálne pôsobivé, ale aj dôležitou súčasťou príbehu, ktorý zdôrazňuje riziká a obete, aké kaskadéri podstupujú. A práve vďaka tomu, že ich vlastne robili skutoční kaskadéri, aj napriek svojej epickosti pôsobia vlastne vždy veľmi uveriteľne.

Okrem akcie je tu aj výrazný prvok komédie a drámy, kde Colt musí čeliť svojim vlastným strachom a pochybnostiam. Jeho vzťah s Jody je plný napätia a nevypovedaných citov, ktoré dodávajú filmu aj výraznejšiu emocionálnu hĺbku.

Scéna, kde Jody konfrontuje Colta pred celým štábom, je jedným z najlepších momentov celého filmu a poskytuje tiež aj pohľad na to, ako málo súkromia majú ľudia pracujúci vo filmovom priemysle. Je vtipná, ale napriek tomu zábavná a veľmi dobre natočená. Čo v podstate definuje celý film.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Skvelý Ryan Gosling nám v komédii Kaskadér opäť ukazuje, že aj hrdinovia sú obyčajní muži
The Fall Guy
Ryan Gosling a Emily Blunt majú vo filme úžasnú chémiu (Zdroj: Universal Pictures)

Záverečné zhrnutie

The Fall Guy je film, ktorý určite dokáže zaujať široké spektrum divákov. Vďaka výborným hereckým výkonom Ryana Goslinga a Emily Blunt, skúsenému režisérovi Davidovi Leitchovi a dynamickému príbehu plnému akcie a humoru, film prináša zábavný a napínavý zážitok.

Hoci má svoje slabšie miesta (ako je napríklad občas slabšie využitie niektorých vedľajších postáv), celkový dojem je za nás veľmi pozitívny. Podľa nás je veľká škoda, že v kinách nemá až také zárobky, aké by si zaslúžil.

Film tiež prináša aktuálne posolstvo o dôležitosti ľudskej práce a autentickosti v ére, keď sú CGI a digitálne efekty čoraz bežnejšie. The Fall Guy je oslavou kaskadérskeho umenia a pripomienkou toho, že za každým veľkým filmovým momentom stojí tvrdá práca a odhodlanie množstva ľudí v zákulisí.

Ak hľadáš film, ktorý kombinuje nostalgický nádych so súčasnou akciou a zábavou, The Fall Guy je tou správnou voľbou. A takisto aj vtedy, ak hľadáš čosi akčné, vtipné, romantické. Alebo prosto všetko v jednom!

Hodnotenie: #####

Dáš tejto akčnej komediálnej novinke šancu aj ty?

Sleduj nás aj na Instagrame

Zdroj: hashtag.sk
Odporúčame